11 stvari koje trebate znati prije kupnje perilice posuđa

11 stvari koje trebate znati prije kupnje perilice posuđa

Koji stroj za pranje posuđa odabrati

Stroj za pranje posuđa (PMM) je dobro, jer, kao prvo, štedi vrijeme i trud, a kao drugo, savršeno pere i suši suđe zbog visokih temperatura, a treće, štedi vodu.

 • Za jedan ciklus rada, voda se troši 4-5 puta manju nego kod pranja ruku, potrošnja energije je mala (u ekonomičnom načinu rada samo 8 kW za 1 sudoper - čak i električni aparat troši više!).

Osim toga, možete prati posuđe u perilici posuđa, kao i češljevi, plastične dječje igračke, bejzbol kape, gumene tenisice, alati, ispušni filtar, hladnjak ladice i još mnogo toga.

 • Mogućnost perilice posuđa
  Zašto trebate perilicu posuđa, kada to možete učiniti bez njega? Možda je glavni razlog spašavanje dragocjenog vremena
 • Mogućnost perilice posuđa
  Zašto trebate perilicu posuđa, kada to možete učiniti bez njega? Možda je glavni razlog spašavanje dragocjenog vremena

Minus PMM može se nazvati samo nekoliko neugodnosti:

 • Potreba za kupnjom potrošnog materijala (tablete, sol, ispiranje).
 • Stroj zauzima prostor u kuhinji.
 • Kupnja automobila je vrlo skupo (cijena varira od 14 do 50 tr).
 • Nažalost, stroj za pranje posuđa ne može se učitati - iskrcati i očistiti ploče od otpadaka (inače postoji opasnost od začepljenja). Ponekad su jela zaista jednostavnija i brza za pranje.
 • Najčešće, perilica posuđa započinje 1-2 puta dnevno, a prije toga se u njemu pohranjuju prljave posuđe. Ako se proces akumulacije odgađa, fotoaparat stroja počinje "mirisati". Ako spremite posuđe u umivaonik, postaje neprikladan za upotrebu, a izgled prljavog skladišta pogađa svu coziness.
 • Zavarivanje hrane i ugljikovih naslaga ne može se prati bez prethodnog ili naknadnog ručnog čišćenja, recimo, strugalicom. S ostatkom prljavštine (čak i sa starim mastima) perilica posuđa uspijeva za jedan ciklus.
 • Nažalost, sve se ne može automatizirati. Na primjer, posuđe od lijevanog željeza i čelika nakon PMM-a prekriveno je hrđom, lomovima od drveta, a kristal može na kraju postati zamagljen.

Možete odabrati pravu perilicu posuđa za vaš dom.

Odredite vrstu PMM-a i mjesto instalacije

Prema vrsti instalacije, perilice su podijeljene u tri vrste:

 • raspušten - Uređaj je potpuno ugrađen u slušalice, prednja ploča je obješena s pročeljem, upravljačka ploča nalazi se na kraju vrata. Ova metoda ugradnje PMM je najpoželjnija jer omogućuje nepristrasnost uniformnosti kuhinjskih površina. Ako namjeravate instalirati slušalicu ispočetka, odaberite ovu opciju.
Ugrađena PMM upravljačka ploča

Upravljačka ploča za ugrađene modele nalazi se na kraju vrata

 • Stacionarni / djelomično ugrađeni - takav se automobil može ugraditi u apartman, djelomično, bez fasade ili ga staviti odvojeno gdje je prikladno. Boja vrata stacionarnog PMM je obično bijela, metalna, ponekad crna. Čak i stacionarni modeli imaju jednu prednost - oni su nešto prikladniji za uporabu postavljanjem upravljačke ploče na vrata. Stoga, za pokretanje već učitane stroj ne treba otvoriti, timer pokazuje vrijeme u danu i odbrojavanje minuta do kraja ciklusa. U kojem slučaju valja odabrati djelomično ugrađeni model? Ako je slušalica već je opremljen, ako planirate u budućnosti napraviti permutacija, ili kada jednostavno ne želite gnjaviti s instalacijom fasade i odabrati automobil tik ispod površine u kuhinji.
Stacionarni PMM

Odvojite stojeću perilicu posuđa

Djelomično izgrađen PMM

Da biste djelomično integrirali perilicu posuđa ispod poda, samo uklonite gornji poklopac i podesite noge

 • Prijenosni (stolni) - ako automobil u punoj veličini ne bude stavljen nigdje, prijenosna mini perilica posuđa pomoći će, usporedivom veličinom od mikrovalne pećnice. Spaja se na slavinu i nalazi se na pločnici. Kapacitet takve bebe je 4-6 kompleta jela. Za obitelj od tri osobe ili, recimo, neženja, to je dosta dovoljno.
Desktop PMM

Nažalost, kompaktni modeli koštaju gotovo jednako kao i uska i puna veličina

Kapacitet perilice posuđa treba biti 2-3 puta veći od potrebnog minimuma

Kapacitet je najvažniji kriterij za odabir perilice posuđa. Pokazuje koji maksimalni broj seta jela može prati ovaj ili onaj model u jednom ciklusu.

 • U 1 setu jela su: dvije ploče (duboke i ravne), šalicu s tanjurićem i vilicu s žlicom.

Posuđe u PMM

Perilice posuđa mogu ugostiti 4 do 17 setova.

 • Mali prijenosni perilice posuđa s visinom do 50 cm sadrže samo 4-6 kompleta jela.
 • Uske strojeve za pranje suđa sa širinom od 45 cm sadrže 10-11 setova jela.
 • Modeli pune veličine moći će se prati od 11 do 17 kompleta jela.

Budući da je perilicu najprikladnije početi jednom dnevno, ispada da bi trebalo sadržavati sva jela, akumulirana za doručak, ručak, večeru i zalogaje svih članova kućanstva. Na primjer, za obitelj od tri osobe, trebali biste odabrati perilicu posuđa za najmanje 9 kompleta. Poželjno je dodati ovu minimalnu rezervu za lonce i posude.

1

Pogledajte materijal na temu: Opsežne dimenzije perilice posuđa.

Obratite pažnju na potrošnju vode i električne energije

Što manje vode za pranje posuđa troši po jednom radnom ciklusu, to ćete manje plaćati ne samo za vodu, već i za struju. Većina modernih PMM modela potroše ne više od 14 do 15 litara po ciklusu (0,85 kWh / ciklus). Obvezni modeli s potrošnjom vode od oko 20 litara po ciklusu su rijetki.

 • Ako želite još više uštedjeti, potražite modele s potrošnjom vode od 8-9 litara po ciklusu (0,62 kWh / ciklus). Istina, ove ekonomične perilice su skuplje.
 • Prilikom odabira perilice posuđite pozornost na protok vode kad radite u ekonomičnom načinu i uobičajenom.

Dovoljno je standardni set od 5-6 programa. Poželjno je da MMP ima funkciju pola opterećenja

Nije potrebno slijediti veliki set temperature i funkcionalnih programa. Kao što pokazuje praksa, većina korisnika osnovnog skupa 5-6 načina rada dovoljna je:

 • normalno;
 • intenzivno;
 • Brzo;
 • S prethodno namakanjem;
 • Ekonomični način pranja lagano prljavih posuda;
 • Način pranja krhkih posuda (na primjer, za staklene čaše ili skupe porculan).

Evo nekoliko korisnih dodatnih funkcija:

 • Režim pola utovara - omogućit će vam da ne samo mali broj posuđa, već i pranje, recimo, prljavo povrće za kuhanje večere.
 • Ako želite zalijevati prašine i zavarati kuhanje, a ako u obitelji postoji malo dijete, sterilizacija neće biti suvišna.
 • Vrlo je korisno odgoditi tajmer. To će omogućiti, na primjer, da učita automobil od večeri i da se automatski uključi noću, kada svi spavaju, a voda i struja su jeftinija.
 • Za obitelji s djecom, odaberite model s mogućnošću zaštite djeteta kada su vrata i / ili upravljačka ploča stroja zaključana. To je neophodno ne samo da beba ne pukne postavke već i da ga zaštiti od vruće pare. Usput, svi modeli nemaju takvu funkciju, budite oprezni i navedite ovu važnu nijansu.

Za malu kuhinju ili korisnike s jednim parom valja odabrati uski perilicu posuđa

Uske strojeve za pranje suđa mogu imati širinu od 30, 35, 40 ili 45 cm i mogu primiti od 6 do 10 setova jela.

Uska PMM

Koji stroj za pranje posuđa trebam odabrati za malu kuhinju? Naš je odgovor uska i nužno ugrađena

 • Međutim, ako možete izgraditi model pune veličine, ne biste ga trebali napustiti. Glavna stvar je odabrati stroj s pola opterećenja sposobnosti.

Ocjena kvalitete razreda pranja je norma

Čak i najjednostavnije moderne perilice posuđa imaju klase za pranje A razreda, što znači da stroj dobro pere posuđe. Želite da se jela savršeno peru? Odaberite modele s oznakom A + (više pluses, to je bolje i skuplje).

Preporučljivo je odabrati stroj s potpunom zaštitom od curenja

Sustav zaštite propuštanja ima dvije vrste:

 • Puni sustav zaštite od propuštanja zaustavlja vodu kada postoji minimalni višak ili oštećenje crijeva. Ako vaša kuhinja ima drvene podove (ovo je tipično za "čelik" i ostale stare kuće) ili je pod prekriven drvom / laminatom, tada bi trebali odabrati PMM s ovim zaštitnim sustavom.
 • Djelomična zaštita od propuštanja ima jeftine strojeve. Oni su postavljeni tako da se vodovod zaustavlja kada je posebna ladica prepunjena.

Mala perilica posuđa trebala bi imati razinu buke do 45 dB

Ovaj savjet je osobito relevantan za kuhinju u studio apartmanu, kombiniranoj kuhinji-dnevnoj sobi, kao iu slučaju da kuća ima malu djecu ili samo netko iz kućanstva malo spava. Naravno, što tiho radi stroja, to je skuplji.

 • Najmanja razina buke PMM-a iznosi 38 dB, maksimalna je 55 dB.

Preferira se turbo sušenje, ako je prioritetna brzina stroja

Gotovo svi moderni perilici imaju funkciju sušenja - kondenzacije ili turbo tipa.

 • Najjednostavniji modeli suši suđe, moglo bi se reći, na prirodan način: pere suđe prvo isprati s toplom vodom, a zatim samo suši, a kondenzat se skuplja na stijenkama komore, a na kraju odvodi u odvod. Ovo načelo sušenja neudobno je s njezinim trajanjem. Dok su suđe sušene, automobil ne signalizira završetak.
 • Skuplji strojevi imaju ventilator koji puše sve mokre posude s toplim zrakom i brzo se suši.

Nemoguće je nedvosmisleno reći koja je perilica suđa bolje - kondenzacijom ili turbo sušenjem. Uostalom, ako samo utovarete automobil za noć (kao što se često događa), onda nema velikog razloga za preplatiti za turbo sušenje.

 • Ako namjeravate oprati suđe, a često i ne do kraja dana (na primjer, ako ste prisiljeni kupiti usku perilicu i oprati suđe nakon svakog obroka), turbo sušenje će biti vrlo korisno.

Ugradite perilicu posuđa

U pravilu, instalaciju izvodi majstor trgovine, gdje je kupljen PMM, salon namještaja, gdje je naručena kuhinja ili stručnjaci treće strane. A to je točno, pogotovo kada je u pitanju izgradnja. Međutim, ako to želite sami, možete upotrijebiti podrobnu uputu:

Pravila za postavljanje i spajanje perilice posuđa.

Odlučite koja tvrtka odabrati perilicu posuđa, možete pomoći pregledima i pregledima videozapisa korisnika

Ovdje je mali izbor video recenzije popularnih proizvođača: Bosch, Ariston, Siemens i Virpul.

Također pogledajte detaljan pregled videa perilice posuđa i njihovih osobina.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 5 = 5

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map