Útmutató az univerzális kés és a "konyhai három"

Útmutató az univerzális kés és a “konyhai három”

a konyhai kések választéka

A szakácsoknak való konyhai kések kiválasztása egy egész tudomány, melynek saját terminológiájával, titkaival és szabályaival foglalkoznak - végül is a kés később a kéz folytatása. Mi a városlakóknak meg kell értenünk ennek a tudománynak a finomságait, és nem kell teljes körű eszközzel rendelkeznünk, de mindenki megtanulhatja, hogyan lehet megkülönböztetni a jó konyhai késeket a rosszaktól, és helyesen alkotja saját "szakácshármast".

Röviden a fő

Ha rövid kurzusba merülsz, akkor a kések választása nem kívánatos, és csak egy minőségi többcélú késre van szükséged, akkor a következő megoldásokat kínáljuk:

 • A legjobb választás a férfiak számára: úgynevezett "szakácskés" (szakácskés, francia kés) rozsdamentes acélból 20-25 cm hosszú (univerzális hosszúság - 21 cm vagy 8 hüvelyk). Ez az eszköz 80% -át képes elvégezni: vágni, vágni, aprítani, aprítani, elriasztani. gyártók: a legdrágább és a legjobb - a régi márkák Wusthof és Zwilling J.A. Henckels (az alábbi képen), a középáras kategória - "Victorinox" és "Arcos", a költségvetésből - méltó a "Tramontina" (az alábbi képen) és a "Opinel".
 • Kés J.A. Henckels 21 cm
  J. A. Henckels 21 cm
 • Knife Tramontina, professzionális mester 8 hüvelyk
  Tramontina, professzionális mester 8 hüvelyk
 • Kés Wusthof klasszikus ikon 20 cm
  Wusthof klasszikus ikon 20 cm
 • A legjobb választás egy nő számára: a női kezek túlnyomó többségében leginkább a 13-16 cm-es (vagy 5-6 hüvelyk) hosszú "univerzális" konyhák állnak. Egy ilyen kés egy klasszikus séf-kés és egy szeletelő között, és kiváló munkát végez a legtöbb fajta munkával.

6 colos univerzális kés

gyártók: top - ugyanaz a Wusthof, Zwilling J.A. Henckels és F.Dick, Shun, stb, az átlagár kategóriában -. «Victorinox» és «Arcos», a költségvetésből - ez elég tisztességes konyhai kés «Tramontina», Trupperware vagy «Opinel» szénacél (alant típusszáma 102, 10 cm-es pengehosszal).

A Opinel kés, modell száma 102, 10 cm

Opinel, modell 102, 10 centiméter

 • Egy sor alapvető kések "konyha három": konyha vagy szakács hármas nevű három kést, amelyek a leggyakrabban használt otthon. Ez általában:
 1. Általános célú séf - mivel ez a legfontosabb kés a konyhában, akkor részletesebben megvizsgáljuk, hogyan válasszuk ki a megfelelő minőséget;
 2. A kenyérvágó, valamint a sütemények, zöldségek, gyümölcsök hossza 20-26 cm - a kést csiszolt pengével és kicsit olyan, mint egy fűrész. Tökéletesen vágja a kenyeret, nem teszi lehetővé, hogy összeomlik, finoman vágja a bőr a paradicsom és egyéb gyümölcsök és zöldségek vékony bőrre. Sokat pénzt költeni ilyen kést nem érdemes megvenni, a legfontosabb az, hogy megtalálja az egyiket, hogy a csípős penge fogai nem túl nagyok vagy túl kicsiek. A fogak átlagos mérete például a Victorinoh cég ilyen modellje, de nem könnyű megtalálni a hozzáférhetőbb analógokat.
Victorinox kenyérkés 26 cm

Victorinox kenyérkés 26 cm

 1. Kés tisztítására zöldségek, fokhagyma szeleteléséhez és más „kis” munka 8-10 cm (3-4 inch) - kiad egy csomó pénzt, hogy vásárolni ezt a kést is, nincs értelme, hogy vegye az egyik, hogy tetszik a megjelenés és az ár.

Néhány hasznos információ

A kések minimális alapkészlete
 • Vásárolhat kész készletet a konyhai késekből, vagy akár ön is - felépítheti saját "arzenálját". A kész készletek rendszerint jövedelmezőbbek, mint a különféle eszközöket. Másrészről azonban nem mindig lehet megtalálni a tökéletes kompozíciót és a minőséget, ráadásul sokkal ésszerűbb a költségvetés legnagyobb részét (80%) a jó szakács vásárlásával tölteni, a többi pedig megmentheti;
 • A kenyér kés helyett a "szakácshármas" késsel vásárolható meg 13-16 cm-es hagyományos pengével;
 • Valójában a "konyha három" helyettesíthető, és a "konyhai kacsa", ahogy a jobb oldali képen - egy séf és egy kés a zöldségek tisztítására;
 • Ha azonban egy pár hangszer feleslegesnek tűnik számodra, akkor bátran szerezz egy szakácskést, de minőségi és kényelmes az Ön számára. És bár mindig érdemes olvasni a véleményeket és a minősítéseket, még mindig kiváló konyhafő az ár és a minőség megtalálható, és ismeretlen márkák. A legfontosabb dolog, amire szükséged van a navigáláshoz, az acél minősége és mennyire a szerszám a kezébe esik.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő séf kését, amely évekig szolgálhat Önnek, olvassa el a következő fejezetet vagy nézze meg a hiteles rajongó és szakértő Andrei Kozlovszkij videóját.

8 tipp, amit tudni kell, mielőtt egy szakácsot vásárolna

Először megfogalmazzuk a jó konyhai kések általános követelményeit:

 • A penge hosszú ideig éles marad;
 • A kés könnyedén és gyorsan vágja az ételt;
 • A fogantyú kényelmes a kézben és nem csúszik.

Hogyan lehet megérteni, hogy egy kése a konyhának megfelel ennek a követelménynek, és mi nem? Itt van 8 tipp a univerzális szerszám kiválasztásához.

A kés anatómiája

1. Értékelje a régi kést

A "jó kés" fogalma részben szubjektív, hiszen bár egy személy szerethet egy kést, ugyanaz a szerszám tűnhet egy másik személynek, aki nem alkalmas a vágás módjára. Tehát először meg kell értened és megfogalmazod magad, amit szeretsz és nem szeretsz a régi eszközről.

 • Hátránya lehet: túl nehéz / könnyű súly, túl hosszú / rövid penge, a penge gyorsan tompítja vagy rozsda, tompa dörzsöli az ujját a hosszú vágás, kezelni, vagy maga vágott nem túl kényelmes, például egy kés nem teljesen vágja a termékeket az aprítógép, és így tovább .D.

2. Válassza ki az acél típusát

A kése hosszú ideig éles marad, attól függően, hogy milyen típusú acélból készül a penge. A konyhai kések sokféle acélból készülnek, de gyakrabban:

 1. A rozsdamentes acél (rozsdamentes acél) a legelterjedtebb anyag, amely jobban megfelel a modern átlagos felhasználónak. A rozsdamentes acél gyorsan homályos (a rozsdamentes acélból készült konyhai kések korrekciója rendszerint 1-1,5 hónap alatt történik), de nem igényel különös gondosságot;
 2. Carbon Steel (Carbon kés) - a fúzió a legjobb darabok miatt keménysége, a penge éles marad sokáig, de ridegebb, rozsda gyorsan reagálnak a sav és patinás, ezért különleges kezelést igényel, és gondos kezelést. De sok szakképzett séf preferálja ezt a fajta acélt. A következő képen látható, hogy néz ki az új blade szénacél és megfeketedett kés, borított patina, ami mellesleg a minősége a vágás nem befolyásolja, hanem éppen ellenkezőleg teszi a penge sokkal higiénikusabb, és a mi véleményünk, nemesebb megjelenésű.
 • Kés a szénacélból Messermeister
 • Kés a szénacélból
 • Megéri vásárolni kerámia késeket? Véleményünk szerint ez csak egy kiegészítés a alapkészletét acél kések - annak ellenére, hogy hosszú élesek maradnak, de túl gyengék a pengék, és ha még mindig unalmas, majd őröljük őket otthon szinte lehetetlen lenne. Azonban érdemes olcsó kerámia késeket vásárolni, amelyeket rendszeresen megváltoztathatnak.

3. Hogyan ellenőrizze a pengéket

 • Így vágjuk jól végéig szeletelés zöldség / gyümölcs, valamint, hogy mentse a nagy részét a vágóél vágáskor csont, válasszon egy késsel nyitott sarok, hogy van, amikor a penge éles éle által a sarok fel a himba. Másrészt, a legtöbb szakács kés keletkezik zárt sarok és nem zavarja. Az alábbi képen kétféle séf-kés látható - zárt és nyitott sarokkal.
Kés egy nyitott sarokkal Bolster

nyitott saroktartóval

Kés csuklós sarokkal

zárt csavarral

 • Minél vastagabb a penge, annál jobb;
 • A jó főnök lapátnak simának kell lennie, és a csúcsminőségű rozsdamentes acél kések teljesen tükörszerűek;
 • Ügyeljen a cipő feldolgozásának minőségére - ki kell simítani, hogy a hosszú vágási folyamat során az ujja ne sérüljön meg.

4. A fogantyú ellenőrzése

 • A legmagasabb minőségű szerszámok egy darab acélból kovácsolnak, amely átmegy a teljes késen - a fogantyú végétől a végéig. Így az acél egy része a fogantyú belsejében van a két lemez között. Hívja ezt a töredéket egy teljes szárnak. Ha az acél nem mozdul el a fogantyú végéig, az úgynevezett fél csavar. A teljes szárral ellátott szerszámok jobban kiegyensúlyozottak, ez valóban a minőség mutatója, de jelentősen drágábbak.
1

Klasszikus késtartó

 • A kés fogantyújának szilárdnak, szorosan hegesztve, erősnek kell lennie - nem lehetnek a legkisebb lyukak és hegesztési nyomok az alkatrészek ízületében. A rosszul hegesztett fogantyú végül lazul, és a kés vágása kevésbé lesz hatékony, ha csökkentené a nyomás erejét, ráadásul - a fogantyú ízületében a szennyeződés elkezdi összegyűjteni.
 • Azt is vegye figyelembe, hogy az anyag nem csúszós vagy csúszós, mert az olaj a fogantyún van.
 • Ami a lemezek anyagát illeti, ma leggyakrabban műanyag, fa vagy gumi használják. Talán műanyag, műanyag és fa kompozit, valamint keménygumi - a legjobb megoldás.

5. Mérlegvizsgálat

Ha azt szeretnénk, hogy vesz egy új, kiváló minőségű kés, próbálja meg a példát a régi főnök (ha van ilyen), hogy tudja, mit kell az egyensúlyt a kés - egy nehéz kezelni, ami nehezebb penge vagy a kiegyensúlyozott penge és a nyél. Úgy gondolják, hogy a kiegyensúlyozott kés használata kényelmesebb, és mégis nagyon egyedi mutató. Sajnálatos módon a kiegyensúlyozott kés nem is könnyű megtalálni még a drága példányok között is. A kés teszteléséhez a kést egy ujjával kell az ujjakon elhelyezni, ahogy az az alábbi képen látható, és megpróbálja elkapni az egyensúlyt. Ha a kés nem esik le, akkor valószínűleg kiváló minta. (legyen óvatos, ne feledje, hogy olcsó kést esik azonnal).

A kés egyensúlyának ellenőrzése

6. Mennyi ideig kell a penge?

 • Minél inkább a szakács keze, annál nagyobb a penge nagysága, megengedheti magának, és fordítva, annál kisebb a keze - annál kevésbé kell a szerszámnak lennie, bár ez természetesen nem a szabály, hanem ajánlás nem szakszerű szakácsoknak;
 • A kis konyhai kések biztonságosabbak, de a nagyobbak egyszerre több ételt vághatnak;
 • Ne feledje, hogy az európai kések hosszának hosszát hüvelykben mérik. A szakácsok hossza általában 8, 10 és 12 hüvelyk.

7. Japán vagy európai?

A szakácskések három csoportra oszthatók: japán, európai (nyugati) és japán kések, de az "európai" -hoz igazítva. Ebben a képen látható a különbség a hibrid (Misono) és a tipikus euro-szakács Henckels között.

Chef kések - a japán Misono és az európai Zwilling J.A. Henckels

 • Az otthon előnyös, ha a vezető európai (nyugati) típusú, mint szelet zöldség vagy például faragni a csirke sokkal kényelmesebb, mert a lekerekített formája a vágóél és a penge élezett mindkét oldalon.
 • A hagyományos japán kések jobban megfelelnek a késművészet valódi ismerőinek és a japán konyha szerelmeseinek. A penész klasszikus "japán" élezése egyoldalú, nagyon vastag derék, a vágóél alakja szinte egyenesen, és csak a vízkőre lehet élesíteni. A fő módja annak, hogy vele dolgozhassunk, függőleges mozgások, azaz gyakorlatilag vágás. Általában ez az eszköz nem nevezhető univerzálisnak.
 • De a japán kések egy másik kategóriája, vagyis a kései hibridek a nyugati stílusban népszerűvé váltak a világ minden táján, és értékelik az acél nagyon magas minőségét, amely hosszú ideig tartja a markolatát. De van egy nagy hátránya - még mindig ugyanaz a szigorú ellátás. A leghíresebb japán kések a Misono-t (a fenti képen) és a Shun-t gyártják.

Ha a japán kések témája érdekes az Ön számára, javasoljuk, hogy nézze meg az európai vezető és a japán hibridek nyugati stílusát.

8. Vegyél jó alkatrészeket: egy táblát, egy blokkot konyhai kések tárolására, egyenesítő eszközöket

 • A konyhai kések tiszteletben tartják magukat. Tárolja őket külön készülékektől - csomagolt ruhadarabbal, speciális konyhai kések tárolására vagy mágnes tárolására.

Kések tárolása

 • A tábla semmiképpen sem műanyag vagy üveg, a szakácsok csak fából vagy bambusz táblákból állnak.
 • Ebben a cikkben nem érintette meg a konyhai kések és szerkesztések élesítésének témáját, ezért javasoljuk, hogy tekintse meg a következő bevezető videót, hogyan kell élesíteni egy kést musatómát a Gennady Prokopenkov mester késsel.
1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

9 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map