Какъв вид качулка е необходима за кухня с електрическа печка: видове модели и преглед на най-добрите марки

Какъв вид качулка е необходима за кухня с електрическа печка: видове модели и преглед на най-добрите марки

Готвенето изглежда на домакинята е просто и познато занимание, но всъщност това е сложен технологичен процес, състоящ се от много етапи. По време на готвене, кухнята е пълна с вредни пари, миризми, не всички, които изглеждат приятни или подходящи в апартамент. За да се отървете от тях, сложете качулката. Много хора вярват, че почистването на въздуха не е необходимо, ако е инсталирана електрическа печка. Това ли е така? Споровете по този въпрос много. Ще го разберем, ако се нуждаем от аспиратор в кухнята с електрическа печка и ако да, коя.

Кухненски аспиратор: лукс или необходимост

Преди няколко десетилетия качулките не бяха много популярни, а сега е необходим признак в почти всяка кухня. Какво се е променило? Много – от начина на живот до понятието за комфорт. Хората започнаха да обръщат повече внимание на въздуха, който дишат. Ритъмът на живота се е променил, а когато се прибирате вкъщи, всеки иска да се отпусне, да се наслаждава на усещането за чистота, домашен комфорт, почивка.

екстракт

Кухненски аспиратор с електрическа печка

Кухня миризма импрегнира дрехи, текстил, довършителни материали в къщата. Те започнаха да се отърват от тях безмилостно. Модерна кухня без разтягане е немислима. Дори ако печката не работи на газ, а на електричество и не излъчва горивни продукти, тя не премахва миризмите на храната за готвене. Въздухът трябва да бъде изваден от стаята или филтриран.

екстракт

Худ под висящия шкаф

Естетика и функционалност на модерния интериор

Много хора поръчват професионални дизайнерски проекти, за да подготвят дома си колкото се може по-удобно и красиво. Преди няколко десетилетия, изглеждаше като недостижим лукс, и сега всичко е наред. Представите на хората за дясната къща се промениха. То трябва да мирише хубаво, а не вече пайове, но свежест и чистота.

Идеалната модерна кухня изглежда на снимката – стъкло, метал, гладки, гладки повърхности, ясни геометрични форми. Районът се използва рационално, опитвайки се да постигне максимална функционалност на интериора. Дори и в малките стаи всичко е поставено – от хладилника до миксера. Плочата без чертеж вече изглежда анахронизъм.

кухня

Островният модел

Как почистването на въздуха помага за спестяване на пари

Извличането не само подобрява климатика в апартамента, той е в състояние да спести пари на собственика си. По време на готвенето, малки частици грес и сажди се намират върху довършителните материали, мебелите, съдовете, домакинските уреди. В резултат на това повърхностите бързо се смаляват, покрити с жълтеникаво покритие, а цветовете губят наситеността си. Всяка година всички те са по-трудни за пране и трябва да направим ремонт.

Екстрактът почиства въздуха от мастни частици, така че декорацията на стените и мебелните фасади продължава по-дълго, без да се променя оригиналния му вид. Ако семейството е голямо и е необходимо да се готви често, то изпускателната система е обект на първостепенна необходимост. на плочките и слушалките дебел слой от лепкава жълто-сива плака нараства доста бързо. Въпреки това, в семейство, където малко и рядко готвят, а готвенето е електрическо, можете да направите и с други средства – вентилация, електрически вентилатор във вентилационния отвор и т.н.

схема на работа

Схемата на работа на модели от различни видове

3 тежки аргумента срещу изпускателната система

Обсъждането на целесъобразността от инсталирането на аспиратора не намалява. Много потребители на интернет твърдят, че тези устройства са не само абсолютно безполезни, но дори могат да бъдат вредни. Основните им аргументи са:

 • Вентилационната система на апартамента е достатъчно достатъчна за пречистване на въздуха. Качулките не са необходими, а популярността им се обяснява единствено с интересите на производителите на домакински уреди.

Моля, обърнете внимание! Всъщност, за малките кухни устройствата не се изискват.

вентилация

Схема: снабдяване и смукателна вентилация в апартамента

 • На колекторите за мазнини на устройствата се утаяват частиците, в които бактериите се размножават. Екстрактът е рисков фактор за здравето. Ако обаче почистите и подмените филтрите навреме, устройствата са абсолютно безопасни.

Моля, обърнете внимание! Разполагайки се с мебели и плочки, мазнините просто помагат на бактериите да растат.

нападение

Плака върху решетката за уловители на мазнини

 • Шумът, който излъчва устройства по време на работа, досадно, удавя други звуци. Това наистина може да се превърне в проблем, така че когато купувате, си струва да изберете модел с ниско ниво на шум.

Моля, обърнете внимание! Кухнята винаги е сравнително шумна. Водата, изливаща се от чешмата, вряла храна, домакинските уреди непрекъснато правят някакъв шум. Помислете дали това ще повлияе на друго устройство.

екстракт

Екстрактор в минималистичен интериор

Да вземем или да не вземем – ще се опитаме да решим

Точното качулка хармонично се вписва в пространството, организирано в съответствие със законите на естетиката и целесъобразността. Тя е компактна, красива и най-важното, почиства въздуха от примеси, които се намират на повърхности, така че техният блясък и грандиозен външен вид остават. В модерна кухня вече не е възможно да се направи без такова полезно устройство.

На Съвета. Когато вземате решение, не забравяйте да разгледате всички аргументи не само за, но и против. Важно е да разберете дали такова устройство е необходимо във вашата кухня. Това се случва, че хората купуват качулки, но тогава те не ги използват. Не губете пари, докато не сте сигурни за ползата от покупката.

екстрактор

Схемата на устройството за абсорбатор

Какви фактори могат да повлияят на работата на аспиратора

Основната функция на устройството е да премахне замърсения въздух над табелата и до него. Ако устройството не филтрира, а отстранява газовете от стаята, то замяната трябва да е със същото количество въздух, колкото е премахнат. Например, ако се изпомпват 1000 кубически метра, това не означава няколко пъти пълното обновяване на въздуха. Ако всички вентилационни отвори са затворени и в кухнята няма вентилация, въздухът може да започне да тече от най-близките вентилационни отвори (баня, тоалетна).

Качулката трябва да се инсталира и използва, така че въздухът да се сменя с чист въздух. За да направите това, по време на работа на устройството, оставете отвора леко отворен или инсталирайте модели за филтриране. Важно е да се изчисли правилно ефективността, но все още инсталирането на мощно устройство все още не гарантира идеалната му работа. Необходимо е да се вземе предвид и секцията на вентилационния канал. Ако е твърде тесен или неравен, това ще повлияе на работата на качулката.

Без значение колко мощен е устройството, той не може да изпомпва повече въздух, отколкото може да мине през вентилационния канал. Напротив, прекомерната мощност само ще влоши качеството на пречистването на въздуха в кухнята. Не е желателно да се създава прекомерен натиск в канала, така че да не се нарушава вентилацията в целия апартамент. Това може да е проблем дори и за съседни апартаменти, свързани с една и съща мина. Такива нюанси трябва да се вземат предвид при избора на типа и изчисляването на мощността на устройството.

монтаж на качулки

Схема: монтажна височина

Видове структури и особености на тяхната работа

Няма нито една система от критерии за класифициране на кухненските абсорбатори. Системите се избират въз основа на дизайнерски характеристики, дизайн, монтажен метод, технически характеристики. Устройствата се различават по отношение на производителността, видовете филтри, размерите, допълнителните функции.

Модерното марково оборудване не винаги е подходящо за специфични условия на работа. Най-добрата качулка – тази, която идеално се вписва в идеята за дизайна на кухнята и изпълнява добре своите функции. При избора трябва да се съсредоточи само върху собствените нужди.

остров модел

Стилен модел на острова

Основните начини за почистване на замърсения въздух

Всички изпускателни системи могат да бъдат разделени на системи за поток и рециркулация. Потокът отвежда замърсения въздух от помещението, а рециркулацията се филтрира и се връща обратно. Какъв вид качулка е необходима за кухня с електрическа печка, зависи от собственика да реши. Подходящ е и за двата вида устройства, но при избора трябва да се вземат предвид недостатъците.

По този начин потопените качулки се характеризират с по-висока производителност. Собственикът не трябва постоянно да се грижи за замяната на филтрите. Това са безусловни плюсове. От друга страна, електрическата печка не изпуска горивни продукти, което означава, че високата мощност не е най-важното изискване за изпускателната система.

Монтажът на модела на потока е по-сложен от рециркулацията. Устройството трябва да бъде свързано към вентилационната система на кухнята. На практика това означава по-скъпа инсталация поради въздуховоди и заплащане за работата на специалисти. Също така ще е необходимо да се монтира възвратен клапан, така че отработеният въздух от вентилационния вал да не влиза в помещението.

поточен модел

Класическият модел на потока

Рециркулационните филтърни системи са най-подходящи за кухни с газови печки. Те почистват въздуха от вредни примеси и мастни частици добре, но те не се отървете от миризми. За кухни с електрически печки, отстраняването на мазнините и миризмите е по-важно. Капакът за рециркулация има смисъл да се купува, ако стаята е добре вентилирана.

Предимствата на рециркулационните устройства включват проста инсталация, красив дизайн, разумна цена и икономичен разход на електроенергия. Друго предимство е, че те не излъчват топлина, така че температурният режим не се променя, когато устройството е включено. По-малко: филтрите в тези екстракти ще трябва да се променят на всеки 3-5 месеца в зависимост от интензивността на работа.

Моля, обърнете внимание! Има модели, които могат да работят в два режима – изсмукване на въздух и рециркулация. Ако е трудно да се определи, и бюджетът ви позволява да плащате за многофункционална функционалност, можете да изберете тази опция.

екстракт

Рециркулационна качулка

Дизайн и характеристики на устройството на различни модели

Когато купувате дизайн на качулката, може да играете решаваща роля. В допълнение към външния вид, моделите от различен тип също са различни в дизайна, особеностите на работата. Има няколко типа инструменти:

 • Вграден (дизайн с плъзгащ се долен панел). Такива изпускателни системи са вградени в окачените шкафове на кухненски комплекти или плотове. Те са компактни, красиви, могат да имат много допълнителни функции. Това са по-скъпи модели от класическите висулки, но дизайнът, мултифункционалността, лекотата на експлоатация напълно оправдават цената.
екстракт

Екстрактор вграден стенен шкаф

 • Куполът. Конструкциите от този тип наподобяват, на вид, качулка или купол, който виси над печката. Те са прикрепени към стена или таван. Най-често тези модели работят на базата на потоци. Дизайн – всяко. Има устройства с хром, стъкло, позлатени елементи. Техническите параметри, размери и допълнителни функции зависят от моделите, но ако искате, можете да намерите почти всяка опция.
екстракт

Оригинален дизайн на купола

 • Прекратена. Плоски висящи модели са прикрепени към дъното на окачените шкафове. Те са много компактни, практически не заемат място. Съществуват устройства с типа поток и рециркулация. Последните са по-чести. За недостатъците на плоските окачени модели е малко количество изпомпен въздух. Те са по-подходящи за малки стаи, както и за кухни с електрически печки.
окачена качулка

Плосък окачен качул

 • Island. Това са мощни изпускателни системи, предназначени за големи площи. Те са в състояние да почистват въздуха не само в кухнята, но и в съседните помещения. Те могат да бъдат закрепени навсякъде, включително и в средата на тавана. Моделите са универсални, подходящи за оформяне на острова или полунощ. Когато избирате, си струва да обръщате внимание на допълнителни функции.
кухня

Островният модел

Какви филтри са инсталирани в кухненските аспиратори

В изпускателната система се използват два вида филтри – грес и фино почистване. Първите са изработени от тънка метална мрежа или синтетични влакна, докато последните са контейнери с активен въглен. Решетките за мазнини стоят във всички качулки, а въглищните решетки стоят в скъпи рециркулационни или комбинирани модели.

филтър

Комбиниран филтър – грес и въглища

Характеристики на филтри от различни видове:

 • Метални решетки. Филтрите от метал са предназначени за улавяне на мастни частици. Те не изискват подмяна, те са предназначени за продължителна работа. Мрежите лесно се отстраняват. Те могат да бъдат измити с обикновени кухненски гъби или четки с помощта на неабразивни битови химикали. Не е желателно да се използват твърде агресивни средства.
филтър за мазнини

Метален филтър за мазнини

 • Филтри от синтетични влакна. Това са мазнините решетки. Те изпълняват същите функции като металните. Разликата се състои в характеристиките на операцията. Те трябва да бъдат променени със замърсяването, което означава постоянни допълнителни разходи. Те се компенсират от факта, че моделите с такива филтри работят почти безшумно.
филтри

Синтетични филтри

 • Въглеродни филтри. Това са филтри за еднократна употреба, предназначени за почистване на въздуха от най-малките частици, улавяне на миризми. Контейнери с активен въглен могат да бъдат добавени сребърни или йонообменни смоли, които убиват бактериите. Преминавайки през такъв филтър, въздухът се пречиства и дезинфекцира. Минус често се замества. Ако не следвате чистотата на филтъра и не го променяте навреме, той ще се превърне в източник на разпространение на патогенни бактерии.
филтри

Въглеродни филтри

Контролни системи и допълнителни функции

Когато решавате дали в кухнята е необходим качулка, е добре да се разгледат и допълнителните удобства, които могат да се получат. Така че всички модели са снабдени с осветление, но в някои има и системи, които създават оригинални цветови ефекти. Освен осветяването на работната зона, те изпълняват и декоративна функция.

Много удобни модели, които се включват автоматично, когато плочата започне да работи. Домакинята не трябва да стига до контролния панел с мокри или мръсни ръце. Самият качул определя кога е време да се включи. Ако моделът е оборудван с таймер, той се изключва, когато завърши почистването на въздуха.

екстракт

Модел с оригинално фоново осветление

Работата на устройството се управлява чрез бутони или сензори. И двата вида системи имат своите заслуги и недостатъци, но по-често те предпочитат сензорните модели. Те са удобни, представителни, прилягат се в ултрамодерен интериор. Скъпите многофункционални системи за отвеждане могат да бъдат оборудвани с системи за дистанционно управление.

контролен панел

Контролен панел на клавиатурата

На Съвета. За табела без разтягане трябва да мислите през осветителната система поотделно, така че има смисъл да закупите качулка, дори ако не планирате да я използвате непрекъснато. Вграденото осветление не е просто добър бонус към устройството, а жизненоважна функция.

сензорен модел

Модел със сензорен панел

Преглед на най-добрите марки – 14 лидера на пазара

 • Бош. Един от водещите световни производители на домакински уреди. Марката на Bosch не се нуждае от реклама. Името му вече е символ на истинско немско качество. Ако бюджетът позволява, това е най-добрият избор.
екстракт

Bosch DWK06G660

 • Zigmund-Shtain. Друга марка, която напълно съответства на традиционните идеи за немско качество. Това е надеждна техника, която може да служи за десетилетия.
екстракт

Zigmund Shtain K 296.91 В

 • Ariston. Марката е известна повече от 15 години и през това време е спечелила доверието на клиентите.
екстракт

Ariston

 • Electrolux. Продуктите на Electrolux се характеризират с висока производителност и оригинален дизайн. Елегантният модел DD8765 M с дистанционно управление заслужава специално внимание.
екстракт

Electrolux

 • Крона. Производителят се фокусира върху модерния дизайн на машините. Всеки модел изглежда така, сякаш е излязъл от страниците на списание за научна фантастика. Идеален за високотехнологична кухня.
екстракт

Крона Ирма 600

6. Miele. Висока технология и футуристичен дизайн – става въпрос за качулките на Miele. Разнообразието от цветови решения е поразително. Можете да намерите модели от най-редките нюанси – смарагд, бронз, сребро, перла.

екстракт

Miele

 • Elikor. Елегантните стилни мултифункционални качулки с докосване не са достъпни за всеки купувач, но си струват парите. Екстрактите Elikor на серията Integra се характеризират с дълготрайни филтри. Това е печеливша инвестиция.
екстракт

Elikor Integra 60

 • Елица. Моделите на тази марка се характеризират с прост и сбит дизайн. Производителят използва силни материали. Изградете качество на височина. Широка гама от размери.
екстракт

Елица

 • Cata. Сензорните качулки с LED осветление работят почти безшумно. Купувачите бяха особено доволни от мощния модел на OMBU TCC.
екстракт

Cata

 • Най-добър. Претенциозната марка е в съответствие с качеството на продуктите. Това е много красива, лека, елегантна техника на неофициалния дизайн.
екстракт

Най-добър PASC 580 FPX IX

 • Неф. Добри модели с ниско ниво на шум с докосване като купувачи и в продължение на много години те служат без ремонт.
екстракт

Neff DSE3949S

 • Фабер. Hoods Faber – това са безшумни, красиви форми, максимална практичност. Филтри, които нямат проблеми, носят миене в съдомиялната машина.
екстракт

Faber COCKTAIL BK A80 EG8

 • Kuppersbusch. Особеността на моделите Kuppersbusch е телескопична кутия, благодарение на която те могат да бъдат закрепени навсякъде в кухнята, оформена като остров.
екстракт

Kuppersbusch KD 8950.0 J

 • Nodor. Икономичните, безшумни модели с допълнителни функции няма да оставят никой безразличен. Контрол – докосване. Броят на режимите на работа е до 10. Най-популярният модел е Nodor O2.
екстракт

Нодор Исла Ароа

Как правилно да се изчисляват размерите на устройството

Производителите на изпускателни системи вземат предвид разнообразието от модели кухненски печки и произвеждат устройства с различни размери. Изборът на потребителя не е ограничен. Можете да намерите компактни модели с размери 50х60 см. Те са подходящи за монтаж на малки електрически готварски печки с две плочи. Също така имаме разменени модели, предназначени за монтаж над големи котлони за готвене.

При изчисляване на размера трябва да се води от ширината на плочата. Обикновено широчината на плота е 60-90 см. Работната зона на качулката трябва да покрива напълно и най-близкото пространство. Например, при ширина на плочата от 90 см, най-добре е да изберете качулка с ширина 120 см. Много модели с такъв размер изглеждат компактни поради внимателен дизайн. Също така е възможно да се инсталира рециркулационна система без канал или да се избере вградена структура.

екстракт

Аспиратор за двойна горелка

Видео брифинг: какъв вид аспиратор е необходим за кухнята

Във видеото по-долу е дадена формулата за изчисляване на мощността на аспиратора, препоръки за избор са дадени:

В кухнята с електрическа печка е абсолютно необходим абсорбаторът с газов котлон. Можете да го направите само в редки случаи. Друго нещо е изборът на модела. За електрическата печка е най-подходящ поточен модул или рециркулационен филтър с въглероден филтър. Когато инсталирате устройството, имайте предвид, че прекалено ниската конфигурация ще повлияе на комфорта при готвенето и твърде високата производителност на устройството. Оптималната височина е около 65 см. Опитайте се да поставите качулката близо до електрическия контакт, така че не е нужно да изграждате кабела. В останалото – без ограничения.

decor

Leave a comment