Kako prati pećnicu: Učinkoviti načini za uklanjanje starih masnoća i mulja - 10por15.com

Kako prati pećnicu: Učinkoviti načini za uklanjanje starih masnoća i mulja

Kako prati pećnicu: Učinkoviti načini za uklanjanje starih masnoća i mulja

Kuhanje u pećnici daje užitak – jela su ukusna, s ukusnom korom. Nakon fascinantnog procesa, postavlja se pitanje: što treba oprati pećnicu od stare masnoće. Najbolje je hodati na zidove i staklo vlažnom krpom navlaženom sredstvom za odmašćivanje. U praksi vrijeme nije dovoljno – pričekajte postavljanje stolova i kućanske poslove. Pranje se odgađa i pojavljuje se problem – kada se zagrije, neugodan miris rancidne masti se širi.

Kako ispravno paziti na pećnicu

Prvo i osnovno pravilo zbrinjavanja kuhinjskih aparata je pravilnost pranja i čišćenja površina. Masni naslage na štednjaku ili u pećnici se osjećaju s oštrim mirisom dima kada se zagrije, čađa. Kroz neprozirno staklo u smeđim prugama ne možete vidjeti što se događa na ploči za pečenje. Vrijeme je da razmislite o tome kako operite pećnicu.

Prilagodbe i prijem

Potrebno je standardni set čišćenja i deterdženata, ubrusa i obične kuhinjske spužve. Većina modernih ormarića ima caklinu ili biokeramsku površinu, koja se lako može ogrebati sa spojevima s velikim abrazivnim česticama, metalnim spužvama. Prilikom pranja pridržavajte se jednostavnih pravila:

 • Koristite obrano rublje i spužve – inače se asistenti klize po kontaminiranoj caklini, ostavljaju tragove i razvode;
 • izvadite listove za pečenje i rešetke – one se čiste odvojeno u bazenu ili sudoperu;
 • svakako nosite kućanske rukavice kako biste zaštitili ruke;
 • otvorite prozor ili prozor za ventilaciju kako biste osigurali protok svježeg zraka;
 • Uključite napa kako ne biste pušili kuhinju.
pećnica

Nakon pravilnog čišćenja, pećnica izgleda kao nova

Redoslijed izvođenja radova

Nakon postavljanja zadatka za pranje peći unutar masti, rad je planiran tako da ne opere nekoliko puta jedno područje. To podrazumijeva dodatne troškove vremena i smanjuje rezultat. Jednostavni savjeti pomoći će vam da se brzo i učinkovito suočite s neugodnim poslom:

 • započeti s radom s gornjeg dijela ormarića – otopljenih masnih naslaga masti i ugljika na područjima koja se trebaju staviti u red;
 • zaštiti ventilator od tekućine i vode, tehnoloških otvora u plinskim pećima i grijaćim elementima u električnom stanju;
 • staklo se posljednje opere – tako da novi prskaji ne mrlje transformiranu površinu;
 • na kraju obrišite vanjske elemente – ručku, tijelu – i pazite da još nema mrlja.

Važno je znati! Ako se posao obavlja ubrzo nakon pripreme jela, morate se pobrinuti da su unutarnji zidovi i vrata potpuno hlađeni. Postoji veliki rizik od opekotina i udisanja korozivnih tvari. Na visokoj temperaturi moguće su kemijske reakcije, uz oštar miris.

pećnica za pranje

Prilikom pranja, bolje je izbjegavati upotrebu tvrdo metaliranih spužava

Tradicionalna sredstva za čišćenje peći

Mistresses se odnose na kemiju za čišćenje pećnice uzdržljivost. Ostaci reagensa mogu se pojaviti kada se ormarić grije i utječe na kvalitetu posuđa. Za mnoge, univerzalni deterdžent – soda i ocat – i dalje vrijedi. Korištenje vremenski testiranih narodnih favorita traži više vremena i truda. Ali nadahnjuje povjerenje u nedostatak kemije u hrani.

Soda je klasična abrazivna

Soda za pečenje ne odustaje od položaja u kuhinji. Fino-kristalni prašak se može nositi sa starom kontaminacijom. Ima abrazivna svojstva, ali djeluje mekše od tvari s tvrdim česticama. Kako prati pećnicu starih masnoća s natrijem:

 • lagano zagrijte unutarnje površine kako bi se omekšala prljavština;
 • navlažite zidove – obrišite dobro natopljenom toplom vodom ubrusom;
 • uz pomoć spužve nanesite jednolični sloj pripremljene sode paste – 3-4 žlice vode po 1/2 šalice praha;
 • zatvorite vrata i ostavite 10-12 sati (noću) – tijekom tog vremena sastav raspada većinu naslaga;
 • vlažni brisači obrišu površinu, uklanjaju soda i ostatke masnoća – vrijedi biti spremna za ono što će morati “hodati” nekoliko puta;
 • Pričvrsni talog se pažljivo odstranjuje silikonskom ili plastičnom lopaticom, a zatim se preostali tragovi isperu.

Važno je znati! Ne preporučuje se uporaba metalnih spužava i strugala – oni zagrešuju emajlirane zidove.

soda

Baka znači zaštititi čistoću moderne kuhinje

Amonijak je sjajan rezultat

Ako razmišljate o tome kako očistiti peć s amonijakom, valja razmatrati da se ta tvar razlikuje od oštrog mirisa amonijaka. Moguće su alergijske reakcije, te treba poduzeti mjere opreza kako ne biste trebali potražiti liječnika. Alat garantira sjajni rezultat i vraća sjaj kromirane površine – olovke, rešetke, ostale elemente.

Preporučeni način čišćenja peći s amonijakom je:

 • staviti na dno kabineta spremnik vode i dovesti do ključanja – dovoljno za postavljanje regulatora temperature t 100 ° C;
 • ulijte amonijak u drugi spremnik i stavite je iznad vode;
 • isključite pećnicu, zatvorite vrata i ostavite noć;
 • Ujutro operite unutarnju stranu mješavinom alkohola, vode i male količine tekućine za pranje posuđa.

Drugi način – obilno navlažite ubrus s amonijakom i prošetajte kroz sve zidove, barove i posude za pečenje. Ostavite preko noći i operite ujutro. Ova je preporuka manje spremna – dugo će trajati da udahne paru oštrim mirisom amonijaka.

Rad s amonijakom provodi se otvaranjem prozora za ventilaciju. Nemojte ometati medicinsku masku ili respirator. Nemojte zaboraviti nositi kućanske rukavice.

Važno je znati! Pranje peći može biti uz pomoć kapi amonijakovog anisa – skuplje su, ali nemaju tako oštar miris.

amonijak

Alkohol s amonijem može se koristiti u kombinaciji s natrijevim i limunskim limunom

Ocat se oblaže za čistoću i sjaj

Kako očistiti pećnicu izgorjele masnoće bez iscrpljivanja ponovljenog brisanja zidova i rešetki? Odlično otapalo za ugljik je ocat. Ocat je dobar za prikladnost za površine emajla. Za izvođenje radova prikladna je otopina octene kiseline:

 • spužva pjene je impregnirana s ocem;
 • pažljivo rukovati s problemima i obrišite kabinet;
 • ostavite objekt nekoliko sati – “noćenje” nije potrebno;
 • obrišite vlažnom krpom.

Nakon završetka postupka gotovo da nema mirisa i možete odmah početi kuhati.

Važno je znati! Otopina octa može se prskati pomoću raspršivača s naglaskom na najproblematičnijim područjima.

zaštita za ruke

Preporuča se raditi u kućnim rukavicama – kiselina nepovoljno utječe na kožu ruku

Limunska kiselina je otapalo masti

Ako ste zabrinuti o tome kako prati pećnicu starih masnoća bez značajnog napora i trošenja vremena, limunska kiselina će vam pomoći. Možete koristiti sok od limuna, ali u ovom slučaju postupak je skuplji. Važno je pridržavati se načela – kiseli medij otapa masne naslage i pruge. postupak:

 • pripremiti kiselu otopinu – oko 1 čajna žličica tvari po 1 šalicu vode;
 • tretirati površine koje treba očistiti;
 • ostavite 30-40 minuta – ne traje duže, tijekom tog vremena dolazi do kemijske reakcije;
 • obrišite unutrašnjost kućišta čistom vlažnom krpom.

Važno je znati! Sredstvo za čišćenje pećnice može biti obična para. Posudu s vodom i malom količinom deterdženta stavi se na ploču za pečenje, zagrijava do 150 ° C i drži se na temperaturi od 30 minuta. Nakon potpunog hlađenja zidovi se obrisaju vlažnom krpom.

Kombinirana sredstva

Često tečaj nije jedan, već nekoliko narodnih lijekova. Koristite gore spomenute tvari, obični sapun za kućanstvo, sol kamena, pa čak i prašak za pečenje tijesta. To za nekoliko sati “izgubiti” masti, ali je potrebno primijeniti napore za brisanje zagađenja. Stoga je metoda manje popularna od varijacija upotrebom kombiniranih formulacija.

Kako prati pećnicu unutar kombiniranih spojeva:

 • Ulatni ocat (100 ml) s natrijevim vodom (50 g) i sapunom za kućanstvo (30 g trljao na gratet). Smjesa se temeljito izmiješa i ostavi 2-3 sata, nakon čega se lako ispere s otopljenim masnim slojevima. Koristi se za unutarnju površinu, vrata, ručke, posude za pečenje i roštilje.
 • Kuhana kamena sol (1 kg) s karbonskom kiselinom (10 g). Pećnica se zagrijava do 150-200 ° C. Sol i kiselina otopljeni su u 600 ml vode, stavljeni na donju policu. Ostavite 30 minuta. Nakon hlađenja prati se ormarić s dodatkom deterdženta za pranje posuđa.
 • Ocat (100 ml) s natrijevim sodom (1 žlica) i limunskom kiselinom (20 g). Pećnica se zagrijava 15 minuta pri temperaturi od 100 ° C. Procesirajte smjesu s problematičnim područjima i ostavite 15 minuta. Zatim operite čistom vodom i obrišite. Rad se vrši s mjerama opreza da se ne bi zapalili.
deterdženti

Uobičajeni “čarobnjak” za pranje posuđa jača djelovanje sode

Važno je znati! Suvremeni modeli pećnica opremljeni su funkcijom pirolitičkog pročišćavanja kalciniranjem pri temperaturama do 500 ° C. Postupak traje 2-3 sata. Cijelo ovo vrijeme, vrata ostaju zaključana. Nakon hlađenja površine se obrisaju vlažnom krpom i uklanjaju se otpad.

Folk načini na djelu:

Kemikalije za kućanstvo – brzo rješenje za kronične probleme

Odluka o pranju masnoće s narodnim lijekovima sve je jasno – trebate biti strpljivi i pričekajte da se otapanje onečišćuje. S kemikalijama to je teže – morate birati između ekološke prijateljske i želje da se brzo riješite problema. U liniji proizvođača kemikalija za domaćinstvo uvijek postoji mjesto za sredstva koja se nalaze kao hrvači s masnoćom.

Dvostruki učinak Cometa

Jeftin univerzalni gel za čišćenje različitih površina. Nanosi se vlažnom spužvom ili salvete i ostavi 20-30 minuta. Da biste se u potpunosti riješili prljavštine, morate primijeniti napore i kako raditi s četkom s hrpom srednje tvrdoće.

Postoji rizik od ogrebotina na premazu cakline ako koristite prekomjerno krutu četku. Mala spužva vjerojatno se neće moći nositi, pogotovo ako je problem kroničan. Poput svih univerzalnih proizvoda, dizajniran je za redovnu uporabu i može biti previše toksičan za pećnicu.

CillitBangAntizhir

Odnosi se na medij u srednjoj cjenovnoj kategoriji i zahtijeva oprez pri prskanju – ima prilično izražen miris. Ne sadrži fosfate, ali postoje tenzidi i okusi. Protok se kontrolira promjenom položaja raspršivača.

Lako se nositi s teško dostupnim uglovima i primijeniti više na onečišćenim mjestima. Sastav je ravnomjerno premazan na površini i ostao ne više od 30 minuta. Zatim temeljito operite čistom vodom, potpuno uklonite ostatke tvari zajedno s omekšanim premazom masnoća.

kemikalije kućanstva

Među kućnim kemikalijama, Amway se ističe prisustvom četke i učinkovitosti

AmwayOvenCleaner

Gel-sličan sastav poznatog proizvođača ima djelotvorna svojstva čišćenja i zna brzo čišćenje peći starog ugljika. Sadrži neionske tenzide i nekoliko natrijskih spojeva, hidroksida i tallova.

S velikim masnim naslagama nasljeđuje 20-30 minuta. Za primjenu je osigurana posebna četka, a dizajn pokrova osigurava zaštitu od otvaranja djece. Nakon pilinga onečišćenja, zidovi i ploče za pečenje temeljito se isperu čistom vodom.

Važno je znati! Operite “čiste” nakon što se kemikalija za kućanstvo posveti posebnom pažnjom – tragovi tvari ne bi trebali ostati. Rizik od ulaska u hranu štetnih čestica i para je visok.

Kako prati staklo pećnice

Ono što očistiti staklo pećnice je jedan od ključnih problema. Sredstva korištena su ista kao i za unutarnje dijelove ormara, ali postoje posebne značajke. Prilikom pranja iznutra nemojte nanositi prekomjernu silu da ne oslabijete opruge koje drže vrata vertikalno. Također uzmite u obzir fizička svojstva stakla i koristite sljedeće alate:

 • Tjestenina iz sode bikarbone i octa. Sastojci se pomiješaju u omjeru od oko 2: 1 do nastanka guste paste. Pripremite staklo obrišite vlažnom krpom od površinskih onečišćenja. Smjesa se nanosi ravnomjerno i ostavlja 15-20 minuta. Zatim temeljito isperite i protrljajte čistom suhom krpom.
 • Čišćenje s generatorom pare. Jedinica je postavljena tako da mlaz pare maksimalno prihvati staklo. Vrijeme parenja je do 30 minuta, nakon čega se obriše ručnikom i uklanjaju tragove pilinga prljavštine. Za osvjetljenje, obrišite krpom navlaženom ocatom.
 • Alkohol alkohola. Tvar se koristi na istom načelu i pod jednakim mjerama kao kod čišćenja peći. Međutim, potrebno je mnogo manje vremena za reakciju. Dosta je 30 minuta kako bi se preostale pruge i prianjajuće masne pločice uklonile bez problema.
čišćenje stakla

Konačno, staklo se može utrljati s prozorskim čistačem

Značajke čišćenja električne peći

Električni aparati za kuhanje se razlikuju po tome što se grijaći elementi izvode u radni prostor. S načinom pranja električne peći, postoje poteškoće. Morate pažljivo postupati, kako ne biste oštetili i ne poplavili vodom. Potrebno je voljeti nekontaktni postupak – parenje. Kako bi se poboljšala učinkovitost, preporučuje se:

 • održavati temperaturu na 100 ° C, tako da voda stalno vreli;
 • Dodajte otopinu sapuna u spremnik za vodu – kada se isparava stvori okruženje koje je optimalno za omekšavanje naslaga;
 • u slučaju jake zaprljanosti, dodatno upotrijebite limunsku kiselinu, sode i ostale tvari iz recepta folklornih lijekova.
čišćenje rešetaka

Trajekt također može očistiti rešetke i elemente roštilja

Nakon “tehnološke stanke” potrebne za omekšavanje onečišćenja, površina se čisti običnim obrišenim tkivom. Grijaći elementi su nježno obrisani, potpuno sušeni kad su vrata otvorena.

Najbolje je da se obratite kvalificiranom kuhinjskom pomoćniku. Nije uvijek moguće postići željeni rezultat vlastitim snagama. Stručnjaci koriste profesionalna sredstva za čišćenje, imaju tehnike i metode za pranje površina. Stručnjaci jamče rezultat i eliminiraju rizik od oštećenja skuplje peći ili peći.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: