Как да изберем качулка за кухня без канал: критериите за избор на модели за рециркулация

Как да изберем качулка за кухня без канал: критериите за избор на модели за рециркулация

Чистият въздух в апартамента е един от факторите, които характеризират нивото на комфортен живот. Кухня – един вид критична зона, в която концентрирано замърсяване възниква по време на готвене. За да подобрите микроклимата в стаята, използвайте специални почистващи устройства. Една от универсалните опции се счита за качулка на кухнята без канал – удобно и евтино съвременно устройство с подменяеми филтри.

Какво е привлекателно за качулките без канал

Ако за първи път сте решили да закупите аспиратор, трябва да знаете, че има само два вида режим на работа:

 • поток;
 • циркулиращ (рециркулиращ).

За да инсталирате първата опция, е необходимо да се оборудва кранчето във вентилацията, така че изпарението от готвене и неприятните миризми да отидат в мината, а оттам – на улицата.

въздушен тръбопровод

Неуспешно решение за монтаж на тръбопроводи

Монтажът на аспираторите без вентилация към вентилацията е много по-лесен, тъй като не изисква допълнителни аксесоари и не изисква конструктивни мерки. Процесът на пречистване на въздуха е автономен, с помощта на набор от филтри.

Ето няколко предимства на втория вариант, маркиран от потребителите:

 • лесна инсталация (възможност за самоинсталация);
 • компактност (отсъствие на пластмасови или метални тръби, водещи до вентилационния отвор);
 • грижа, която не изисква специални познания;
 • дълъг живот (7-10 години).

Едно от основните предимства разширява възможностите за интериорен дизайн. Характеристика на кухненските абсорбатори с вентилация във вентилацията е тяхното “прикрепване” към вентилационния канал, поради което изборът на дизайна на мебелите в кабината е значително стеснен. Автономните устройства не зависят от местоположението на вентилационните отвори, така че табелата може лесно да бъде поставена на всяко удобно място.

кухня

Кухнята без допълнителни комуникации изглежда много по-елегантна

Недостатъците включват по-ниска производителност в сравнение с моделите на потока, зависимостта от електрическата мощност и шума.

Какъв тип монтаж е по-добър

Както потопяемите, така и циркулационните устройства могат да бъдат инсталирани по различни начини – в зависимост от местоположението на фиксация и дизайнерските характеристики. За стандартен кухненски комплект са подходящи най-често използваните висящи устройства. Мястото им – над печката, под рафта или малка шкаф. Качулката е напълно очевидна, но заема малко полезно място.

Сега все повече използват вградени уреди. Той е по-продуктивен и изглежда много по-привлекателен: работещият механизъм е прикрит в шкафа, а само красива долна повърхност с контролен панел отпред излиза отвън. Кабинетът не е фалшив, тъй като техническото зареждане поема малка част от него, а останалата част от пространството е подходяща за съхранение на ястия или насипни продукти.

екстракт

Вградена качулка в класическия интериор

Последният тип включва ъглови решения, специално направени за окачване в ъгъла. Изборът им е малък, защото ъгълът не е най-подходящото място за монтиране на плота, поради което няма активно търсене.

кухня

Ъглов модел в интериора

Заедно с стената абсорбатори остров съществува, без които не може без въздух, ако работната повърхност с плоча се премества в средата на стаята, така наречените “остров”. Автономните устройства не изискват окачени таванни конструкции, за да маскират комуникациите, тъй като много от тях избират.

екстракт

Качулка в модерен стил

Избор на модерен капак: технически спецификации

Външната привлекателност по никакъв начин не е единственото качество, което влияе върху избора. Ако говорим за домакински уреди като цяло, тогава първо място трябва да бъде поставена функционалност, която е напълно зависима от техническите свойства. Преди да изберете любима качулка за кухня без канал, непременно прочетете инструкциите и се уверете, че моделът отговаря на вашите изисквания.

Изпълнение – гаранция за комфорт и чистота

Правилото е много просто: колкото е по-висока производителността, толкова по-ефективно е почистването на въздуха, затова по-удобно е микроклимата в къщата. Но ние помним, че филтриращите проби имат по-нисък индикатор, отколкото аналозите на потока. Как да го определите?

формула

Формула за изчисляване на ефективността

Ние изчисляваме необходимата стойност, разчитайки на руските санитарни норми. Обща формула за всички изпускателни устройства:

обем на помещението (височина на тавана x x) x 12 x 1,3 (1,7)

Числото 12 показва броя на промените в обема на въздуха за 1 час. За моделите на потока полученият резултат трябва да бъде умножен по фактор на грешка от 1,3, включително загуба на производителност поради преминаване през въздухопровода, вентилационния вал и т.н. За автономно – умножете по 1, 7, тъй като вземаме предвид съпротивлението на филтриращото оборудване.

маса

Таблица с минимални изисквания за ефективност

Да предположим, кухня 8 m², височина на тавана – 2.7 м, така че при избора на продукт, без отстраняване на филтъра търсят устройства с капацитет не по-малък от 367 м³ / ч, с въздуха – не по-малко от 337 м³ / ч.

Как да определите нивото на шума

Нивото на шума, генерирано от работещо устройство за почистване, зависи изцяло от неговата ефективност: колкото по-мощна е техниката, толкова повече шум, който пречи на почивката. Единственият изход е да намериш средата.

Производителите се опитват да намалят шума по различни начини: оборудват вентилаторите с акустична защита, укрепват корпуса с допълнителни уплътнения, създават дизайн, който позволява на въздуха да се движи свободно в комуникациите.

екстракт

Екстрактор MaunfeldTowerRound 6 с нормално ниво на шума – 54 dB

Модерните модели трябва да имат шумови цифри, които не надвишават 50 dB. Ако инструкциите показват стойности от 40-45 db, вие сте много щастливи – тази техника е едва чута, почти безшумна.

Оптимален размер спрямо плочата

Препоръчваме Ви да изберете един от видовете абсорбатори за кухнята без канал на етапа на проектиране, тъй като за планирането ще са необходими следните размери:

 • ширина;
 • дълбочина;
 • височина;
 • минималното разстояние до повърхността на готвене.

Широчината на продукта влияе директно върху ефективността на почистването: колкото по-голям е работен панел, толкова повече въздух ще улавя. В идеалния случай, качулката, малко по-широка от плочата, трябва да се постави точно над плочата, без да се премества настрани. Общите стандарти са 50-60 см, но могат да бъдат намерени проби от 30 до 120 см.

размерите на капака

Оптимални размери на капака

Дълбочината е особено важна за вградените модели, тъй като оказва влияние върху размера на поне един модул, понякога и на всички окачени мебели. Дълбочинните стойности също са типични – от 30 до 120 см (най-големият – за островни решения). Има правило за избор на стена купол: тя не трябва да бъде по-широка от плота.

Ръст е фокусиран върху типа на устройството: вградени модели е минимална, конвенционални достигне 125 см Твърде обемисти предмети не са подходящи за тесни 5-метрови помещения, докато те погледна повече от подходящо в студиото ..

схема

Схема за инсталиране на плочата

Разстоянието от уреда до плочата се регулира от санитарни стандарти и е 65 см за електрически и 75 см за газови печки.

Видове филтри и грижи за тях

Системата за филтриране осигурява метод за рециклиране на въздуха, многократно преминаване през няколко слоя от различен материал, оставя филтрите малките мастните частици и други примеси, които влизат в него по време на готвене. В зависимост от материала и функциите, всички филтри са разделени на 2 категории:

 • смазване, предотвратяване на суспендирани частици от мазнини от утаяване на мебели и стени;
 • Въглища, адсорбиращи микроскопично замърсяване и абсорбиране на миризми.

Защитата на мазнините е разделена на два вида: за еднократна употреба от леки полимерни материали (sintepon, нетъкан, акрил) и повторно използваем от перфорирана метална рамка. Синтетичните уплътнения след употреба трябва да се изхвърлят, тъй като след измиването напълно губят всички функции на бариерата, металът може да се измие.

екстракт

Металната решетка – филтър от първото ниво – може да се види ясно отвън

Устойчивата алуминиева или стоманена мрежа се отстранява лесно и за почистване те препоръчват да се използват същите препарати, както при металните съдове. Необходимо е да се използват течни и пастообразни формулировки, тъй като абразивните прахове покриват повърхността с драскотини.

Карбоновите филтри са касети, съдържащи активен въглен, в който е най-подходящият компонент за фино почистване. След определен период на употреба (указан в ръководството) касетите трябва да бъдат заменени с нови. Старите замърсени части не само губят функцията за почистване, но също така намаляват производителността, тъй като увеличават съпротивлението.

въглеродни филтри

Сменяеми въглеродни филтри

Набор от допълнителни полезни функции

Моделите с минимално оборудване са по-евтини, имат механичен контрол и опростен дизайн. Скъпите устройства са оборудвани с приятни бонуси, полезни за домакините, които прекарват много време в кухнята, както и за тези, които рядко гледат там.

Любителите на съвременната технология ще оценят докосването, в което не е нужно да натискате бутони или плъзгачи, а леко докосване. Сензорните продукти са оборудвани с електронно уплътнение, което ви позволява да програмирате работата на устройството. Параметрите на режима се показват на електронния дисплей, вграден в предния панел. За да спестите време и допълнителна лекота на използване, е осигурено дистанционно управление.

екстракт

Екстрактор Elikor с осветление и електронно управление

Друго хубаво допълнение – фоновото осветление с функцията Dimm (по-често – бяло, червено или синьо), което осветява информацията на дисплея и понякога е допълнителен източник на светлина. Регулирането на мощността също е полезно.

Видео: съвети за избор на модел на качулка и опции за дизайн

Полезни видеоклипове ще разширят познанията ви за кухненските уреди.

Видео със снимки на модерни модели:

Уреди в кухненския интериор:

Съвети за избор от производителя:

Изборът на рециркулационен капак за къщата трябва да се основава на дизайнерските характеристики и техническите характеристики. Ако купите устройство, което съответства на размера и ефективността на стаята и не забравяйте да промените филтрите навреме, можете да забравите за неприятните миризми и мастния развод на тавана поне 10 години.

decor

Leave a comment