Hoe een kap kiezen voor een keuken zonder kanaal: de criteria voor het selecteren van recirculatiemodellen

Hoe een kap kiezen voor een keuken zonder kanaal: de criteria voor het selecteren van recirculatiemodellen

Schone lucht in het appartement is een van de factoren die het niveau van comfortabel wonen kenmerken. Keuken – een soort kritieke zone, waarbinnen de geconcentreerde vervuiling zich tijdens het koken voordoet. Gebruik speciale reinigingsapparaten om het microklimaat in de kamer te verbeteren. Een van de universele opties wordt beschouwd als een afzuigkap voor de keuken zonder een kanaal – een handig en goedkoop modern apparaat met vervangbare filters.

Wat is aantrekkelijk voor kappen zonder kanaal

Als u eerst hebt besloten om een ​​afzuigkap aan te schaffen, moet u weten dat er maar twee soorten bedieningsmodi zijn:

 • stroom;
 • circuleren (recirculeren).

Om de eerste optie te installeren, is het noodzakelijk om de kraan in de ventilatie uit te rusten, zodat verdamping van koken en onaangename geuren naar de mijn gaat en vandaar naar de straat.

luchtkanaal

Niet-succesvolle oplossing voor kanaalmontage

Installatie van de circulatiekappen zonder ventilatie voor de ventilatie is veel eenvoudiger, omdat er geen extra accessoires voor nodig zijn en er geen constructiemaatregelen nodig zijn. Het proces van luchtzuivering is autonoom, met behulp van een set filters.

Hier zijn een paar voordelen van de tweede optie, gemarkeerd door gebruikers:

 • installatiegemak (mogelijkheid tot zelfinstallatie);
 • compactheid (afwezigheid van plastic of metalen buizen die naar de ventilatieopening leiden);
 • zorg die geen speciale kennis vereist;
 • lange levensduur (7-10 jaar).

Een van de belangrijkste voordelen breidt de mogelijkheden van het interieurontwerp uit. Een kenmerk van afzuigkappen met ventilatie in de lucht is hun “bevestiging” aan het ventilatiekanaal. Daarom is de keuze voor meubelontwerpen aanzienlijk verkort. Autonome apparaten zijn niet afhankelijk van de locatie van de ontluchting, zodat de plaat eenvoudig op elke geschikte plaats kan worden geplaatst.

keuken

Keuken zonder aanvullende communicatie ziet er veel eleganter uit

De nadelen zijn lagere prestaties dan stromingsmodellen, afhankelijkheid van elektrische stroom en ruis.

Welk type montage is beter

Zowel stromende als circulerende apparaten kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd – afhankelijk van de locatie van de fixatie en ontwerpfuncties. Voor een standaard keukenset zijn de voorheen gebruikelijke ophanginrichtingen geschikt. Hun plaats – boven de kachel, onder de plank of een kleine kast. De kap is volledig in zicht, maar neemt een beetje nuttige ruimte in beslag.

Gebruik nu meer en meer ingebouwde apparaten. Het is productiever en ziet er veel aantrekkelijker uit: het werkmechanisme is verborgen in het kluisje en alleen een mooi onderoppervlak met een bedieningspaneel aan de voorzijde verlaat de buitenkant. De kast is niet nep, omdat de technische vulling er een klein deel van opneemt en de rest van de ruimte geschikt is voor het bewaren van gerechten of losse producten.

extract

Ingebouwde kap in het klassieke interieur

Het laatste type omvat hoekoplossingen, speciaal gemaakt voor het ophangen in de hoek. Hun keuze is klein, omdat de hoek niet de meest geschikte plaats is voor het installeren van de kookplaat, en daarom is er geen actieve vraag.

keuken

Hoekig model in het interieur

Samen met de wand afzuigkappen eiland bestaan ​​zonder die zonder lucht kunnen doen als het werkoppervlak met een plaat verplaatst naar het midden van de ruimte, het zogenaamde “island”. Autonome apparaten hebben geen systeemplafonds nodig om communicatie te maskeren, dus er zijn er zoveel die ervoor kiezen.

extract

Eilandkap in een moderne stijl

Een moderne kap kiezen: technische specificaties

Externe aantrekkelijkheid is zeker niet de enige kwaliteit die de keuze beïnvloedt. Als we het hebben over huishoudelijke apparaten in het algemeen, dan moet de eerste plaats functionaliteit worden geplaatst, die volledig afhankelijk is van technische eigenschappen. Voordat u een favoriete afzuigkap voor een keuken zonder kanaal kiest, moet u de instructies lezen en ervoor zorgen dat het model voldoet aan uw vereisten.

Prestaties – een garantie voor comfort en netheid

De regel is heel eenvoudig: hoe hoger de productiviteit, hoe effectiever het reinigen van de lucht, hoe comfortabeler het microklimaat in het huis. Maar we onthouden dat de filterende monsters een lagere indicator hebben dan de flow-analogen. Hoe definieer je het?

formule

Formule voor het berekenen van prestaties

We berekenen de noodzakelijke waarde, vertrouwend op Russische sanitaire normen. Algemene formule voor alle uitlaatapparatuur:

ruimtevolume (oppervlakte x plafondhoogte) x 12 x 1,3 (1,7)

Het getal 12 geeft het aantal veranderingen in het luchtvolume gedurende 1 uur aan. Voor stromingsmodellen moet het verkregen resultaat worden vermenigvuldigd met een foutfactor van 1,3, inclusief productiviteitsverlies als gevolg van verplaatsing door het luchtkanaal, ventilatieschacht, enz. Voor autonoom – vermenigvuldig met 1, 7, omdat we rekening houden met de weerstand van de filtratieapparatuur.

tafel

Tabel met minimale prestatie-eisen

Stel, keuken 8 m², plafondhoogte – 2,7 m, dus bij het kiezen van een product zonder verwijdering van de filter zijn op zoek naar apparaten met een capaciteit van niet minder dan 367 m³ / h, met de lucht – niet minder dan 337 m³ / h.

Hoe het geluidsniveau te bepalen

Het geluidsniveau dat wordt gegenereerd door een werkend reinigingsapparaat is volledig afhankelijk van de prestaties: hoe krachtiger de techniek, hoe meer ruis de rust verstoort. De enige uitweg is om de middenweg te vinden.

Fabrikanten proberen het geluid op verschillende manieren te verminderen: ze voorzien ventilatoren van akoestische bescherming, versterken de behuizing met extra pakkingen, creëren ontwerpen waarmee lucht vrij kan bewegen binnen communicatie.

extract

Extractor MaunfeldTowerRound 6 met een normaal geluidsniveau – 54 dB

Moderne modellen moeten een geluidscijfer van maximaal 50 dB hebben. Als de instructies waarden van 40-45 dB aangeven, heb je veel geluk – deze techniek is nauwelijks hoorbaar, bijna geruisloos.

Optimale afmeting ten opzichte van de plaat

We raden u aan om een ​​van de typen afzuigkappen voor de keuken te kiezen zonder een buis in het stadium van het ontwerp, omdat de volgende afmetingen vereist zijn voor de planning:

 • breedte;
 • diepte;
 • hoogte;
 • de minimale afstand tot het kookoppervlak.

De breedte van het product is van directe invloed op de efficiëntie van het reinigen: hoe breder het werkpaneel, hoe meer lucht het zal vastleggen. Idealiter moet de kap, iets breder dan de plaat, precies boven de plaat worden geplaatst, zonder naar de zijkant te verschuiven. Gemeenschappelijke normen zijn 50-60 cm, maar monsters van 30 tot 120 cm zijn te vinden.

afmetingen van de kap

Optimale afmetingen van de kap

Diepte is vooral belangrijk voor embedded modellen, omdat deze van invloed is op de grootte van ten minste één module, soms alle scharnierende meubels. Dieptewaarden zijn ook typisch – van 30 tot 120 cm (de grootste – voor eilandoplossingen). Er is een regel voor het selecteren van een muurkoepel: deze mag niet breder zijn dan het aanrecht.

Hoogte is gericht op het type apparaat: ingebouwde modellen minimaal is, conventioneel bereikt 125 cm Te grote voorwerpen zijn niet geschikt voor smalle 5-meter ruimte, terwijl ze keken meer dan passend zijn in de studio ..

schema

Installatie schema voor de plaat

De afstand van het apparaat tot de plaat wordt geregeld door sanitaire normen en is 65 cm voor elektrisch en 75 cm voor gasfornuizen.

Typen filters en zorg voor hen

Het filtersysteem zorgt voor het recirculatieproces: lucht, die herhaaldelijk door verschillende lagen van ander materiaal passeert, laat op de filters de kleine deeltjes vet en andere onzuiverheden achter die tijdens het koken erin komen. Afhankelijk van het materiaal en de functies zijn alle filters onderverdeeld in 2 categorieën:

 • vet, waardoor wordt voorkomen dat zwevende deeltjes vet op meubels en muren terechtkomen;
 • Kolen, die microscopisch kleine vervuiling absorberen en geuren absorberen.

Adipose bescherming verder onderverdeeld in twee types: eenmalige lichte polymere materialen (polyester vulling, fleece, acryl) en herbruikbare geperforeerde metalen frame. Synthetische pads na gebruik worden weggegooid, omdat na het wassen ze volledig verliest al barrièrefunctie kan het metaal worden gereinigd.

extract

Metalen rooster – een filter van het eerste niveau – is duidelijk van buitenaf te zien

Duurzaam aluminium of stalen gaas kan eenvoudig worden verwijderd en voor het reinigen adviseren ze dezelfde reinigingsmiddelen te gebruiken als voor metalen schalen. Het is noodzakelijk om vloeibare en pasteuze formuleringen te gebruiken, omdat abrasieve poeders het oppervlak bedekken met krassen.

Koolstoffilters zijn cassettes met actieve kool die de meest geschikte component is voor fijne reiniging. Na een bepaalde gebruiksperiode (gespecificeerd in de handleiding), moeten de cassettes door nieuwe worden vervangen. Oude vervuilde onderdelen verliezen niet alleen de reinigingsfunctie, maar verminderen ook de productiviteit, omdat ze de weerstand verhogen.

koolstoffilters

Verwisselbare koolstoffilters

Een reeks extra handige functies

Modellen met minimale uitrusting zijn goedkoper, hebben een mechanische besturing en een vereenvoudigd ontwerp. Dure apparaten zijn uitgerust met aangename bonussen, handig voor huisvrouwen die veel tijd in de keuken doorbrengen, en voor degenen die er maar zelden naar binnen kijken.

Liefhebbers van moderne technologie zullen de aanraakbediening waarderen, waarbij u niet op knoppen of schuifregelaars hoeft te drukken, maar eerder op een lichte aanraking. Sensorische producten zijn uitgerust met elektronische vulling, waarmee u de werking van het apparaat kunt programmeren. De parameters van de modus worden weergegeven op het elektronische display dat is geïntegreerd in het voorpaneel. Om tijd te besparen en extra gebruiksgemak te bieden, is een afstandsbediening beschikbaar.

extract

Afzuigkap Elikor met verlichting en elektronische bediening

Nog een leuke toevoeging – de achtergrondverlichting met de functie Dimm (vaker – wit, rood of blauw), die de informatie op het display verlicht en soms een extra lichtbron is. Vermogen aanpassen is ook handig.

Video: tips voor het kiezen van een motorkapmodel en ontwerpopties

Handige video’s zullen je kennis van keukenapparatuur vergroten.

Video met foto’s van moderne modellen:

Apparaten in het keukeninterieur:

Tips voor het kiezen bij de fabrikant:

De keuze van de recirculatiekap voor het huis moet gebaseerd zijn op ontwerpkenmerken en technische kenmerken. Als u een apparaat koopt dat overeenkomt met de grootte en de prestaties van de kamer, en vergeet niet om de filters op tijd te vervangen, kunt u de onaangename geuren en vette echtscheiding op het plafond minstens 10 jaar vergeten.

decor

Leave a comment