Guide för val av köksarmaturer och installationsanvisningar

falska paneler för kök

Falska paneler för köksanvändning, när det är nödvändigt att gömma någon plats i inredning, till exempel korrugeringar av en luftledning eller ett socle-headset. Låt oss ta reda på vilka material och mönster som är lämpliga för fasadpaneler i köket, vi kommer att klargöra installations- och prisproblemen.

När du behöver falska paneler

Den falska panelen för köket kan:

 • Byt ut kökets förkläde;
 • Stäng korrugeringen från huven;
 • Dölj onödiga nischer eller kommunikation;
 • Att dekorera möbelben
 • Ta bort klyftan mellan möbelskåp och vägg;
 • Täck nischen eller avståndet mellan skåpen;
 • Hjälp med att skapa ett dekorativt belysningssystem;
 • Justera ytorna visuellt.

Nedan följer foto-exempel på användning av falska paneler i köket.

Maskerar det korrugerade röret med en falsk panel

Maskerar det korrugerade röret med en falsk panel

Maskering av rör med falska paneler

Falsh panel i utformningen av fönsterutrymmet

Falsh panel i utformningen av fönsterutrymmet

Så förklara den huvudsakliga uppgiften för falska paneler. Men tack vare dem kan väggarna i köket bli en accentdel av inredningen, så många falska paneler är dekorerade med fotoutskriftsteknik. Och det betyder att materialets framsida kan dekorera inte bara imitationen av plattor utan även utsikten över New Yorks nattliv eller ett vattenfall som mousserar med en spray.

Material för falska paneler

Falska paneler för köket är speciella ytbehandlingar, dekorerade på ena sidan. Följande material används för tillverkning.

Naturligt trä

Miljövänligt, vackert, slitstarkt material, vilket också är föremål för restaurering. Sant i köket är det inte särskilt praktiskt, eftersom det är räddat för temperatur- och fuktändringar, skarpa föremål och frekvent rengöring. Oftast, för att avsluta förkläde och socle-användningspaneler av finerad MDF med en vaxbeläggning.

Exempel på att sätta på sockeln med träpaneler

Exempel på att sätta på sockeln med träpaneler

Finérad panel

Finérad panel

MDF, laminerad spånskiva

Lätt monterad och utmärkande av hög dekorativa, kan efterlikna någon struktur eller ha fotoutskrifter. Hållbarheten hos sådana strukturer beror på det skyddande toppskiktets hållfasthet. De mest tillförlitliga alternativen – med lack eller akrylbeläggning.

Förkläde gjord av MDF

Förkläde gjord av MDF

Förkläde gjord av MDF

Förkläde gjord av MDF

 • Förkläde av spånskiva
  Förkläde av spånskiva
 • Förkläde av spånskiva
  Förkläde av spånskiva

Glaspaneler

Praktisk, brandbeständig, tillåter dig att experimentera med belysning, kollaps inte från fukt. Glaspaneler är gjorda av akryl, silikat, polykarbonat, härdat glas och triplex.

 • För att avsluta förklädet är glaspaneler “triplex” och härdat glas det mest lämpliga. Eftersom de är helt säkra, även i brutet tillstånd, är de starka och inte rädda för värme (inklusive från en gasspis).

Glas kan dekoreras med fotografisk tryckning eller mönster som erhålls genom sandblästring.

Glasförkläde med profilfäste

Glasförkläde med profilfäste

Glasskärm i väggen mellan kök och badrum

Glasskärm i väggen mellan kök och badrum

 • Skinali i kökets inre
 • Skinali i kökets inre

På bilden nedan kan du se ett exempel på att maskera den wellpappade glaspanelen med bakgrundsbelysning.

Glaspanel med belysning, dölja korrugering

Processen att installera förklädet skinnas själv kan ses i nästa video.

Plastfalspaneler

De mest prisvärda, praktiska, fuktbeständiga, lättskötta panelerna, de kan enkelt monteras med egna händer och skärs i små delar. Plast imiterar material, till exempel en sten, en tegel eller en kakel “en vildsvin”, men ändå är den inte äkta.

Förresten, i Ikea kan du köpa plastplattor Fastb under kakel på ena sidan och med en monofon yta på den andra. Detta innebär att du enkelt kan ändra förklädet med humör. Montera väggpanelerna från Ikea till väggen med speciella profiler.

Väggpanel Fatsbu, Ikea

Väggpanel Fatsbu, Ikea

metall

Metallpaneler är oftast gjorda av rostfritt stål. För ett köksförkläde är det bättre att använda mattytor – de är inte så synliga från vattnet. Ofta trimmer metallpaneler bara området bakom plattan.

Metallförkläde

Konstgjord sten

Det kan simulera strukturen i en bit av marmor, granit och jämn prydnadssten, eller det kan vara en grov klyvning av obehandlat naturmaterial. Utmärkt för att avsluta förkläden i tonen på bänkskivan.

Paneler av artificiell sten

Designval regler

Beroende på ditt syfte eller dina önskemål kan de falska panelerna spela roll som en accent i inredningen eller, omvändt, locka inte uppmärksamhet genom att kopiera intilliggande ytor.

 • Som en accentdekor används paneler med fotoprint, monofoniska, men ljusa färger eller paneler som efterliknar exotiska träslag, t.ex. zebrano.

Accent Förkläde

 • För att den falska panelen ska bli neutral måste den väljas i tonen i angränsande ytor, till exempel bänkskivor, köksfasader eller väggar. Annars kan du välja universella nyanser och texturer – “under trädet”, vit, silvermetall, såväl som matt eller klart glas.

Falska paneler under fönstret

Glasförkläde i kökets inredning i loftstil

Tänk också på följande tips:

 • På mörka ytor är damm och streck mer märkbara än på ljus eller fläckar.
 • Motley och ljusa väggpaneler, till exempel med fotoutskrifter, är att föredra att använda under förutsättning av en lakonisk inredning.
 • Om din litet kök, då är det nödvändigt att välja paneler med ljus nyanser för att kunna slutföra arbetsområdet. De kommer inte att minska utrymme och kommer att reflektera ljus.

Grundläggande installationsmetoder

Falska paneler i köket kan fixas både permanent och med beräkningen för periodiska skift, demontering eller öppning-stängning.

 • Stationär fästning

Skruva fast panelerna till självgängande skruvar, silikon eller lim. Vid fastsättning på skruvarna kan du säkert fästa panelen på rätt ställe och demontera det vid behov. Fästplatserna är dekorerade med rundproppar. Montering med lim eller silikon är möjlig om väggen är platt.

 • Ej stationär fastsättning

Denna metod är bra vid nära kommunikationer, till exempel korrugeringar eller rör, så att de alltid har tillgång. I detta fall kan materialet fixas på magneter, vilket gör det enkelt att ta bort det vid behov. Ett annat sätt – fästning med profiler, där en falsk panel läggs in. Det finns en “vägg” på principen om ett spik-spår av block eller en enda modul används. Sedan rullar denna vägg “in” mellan lamellerna och alla lederna är täckta med hörn eller dekorativa fläckar.

Naturligtvis, innan du fixar materialet, måste du förbereda väggen: det kanske inte är helt jämnt, men ändå utan stora fel och skillnader. Det är tillräckligt att gipsa basen, vänta tills den torkar och fortsätt sedan till nästa steg.

Mer information om fastsättning av väggplast och MDF-paneler finns i följande video.

decor

Leave a comment