En guide til opbevaring af 5 typer olier: oliven, hørfrø, kokosnød, solsikke og fløde

Sådan opbevares smør

Alle typer olier, fra oliven til kokos og fløde, er kun 4 fjender:

 • lys;
 • varme;
 • oxygen;
 • Skarpe ændringer i temperaturen.

Under deres indflydelse oxiderer olien, bliver rancid, mister sin aroma, aroma og nyttige egenskaber. Den bedste måde at forhindre dette på (og endda forlænge produktets holdbarhed) er korrekt opbevaring. I dag vil vi tale om hjemmeopbevaring af de fem mest foretrukne typer olier:

 • olivenolie;
 • solsikke;
 • linned;
 • kokos;
 • creme.

Sådan opbevares vegetabilske olier (oliven, linfrø, solsikke)

I forbindelse med opbevaring af olier er der tre ting, der bør overvejes: hvor gemme det hvordan gemme det og i hvad.

Temperaturforhold

Før obduktion: Start med den gode nyhed – de fleste vegetabilske olier kan opbevares ved stuetemperatur, det vil sige ved + 20-24 ° C, men ikke mere. Den mindste tilladte temperatur er 5 ° C. Nå er den optimale tilstand omkring 14 ° C. Et sådant ideelt klima derhjemme kan kun ydes af en vinkøler.

Efter obduktion: men ikke meget gode nyheder – desværre må de fleste vegetabilske olier (oliven, solsikke, hørfrø) have tid til at spise inden for 1 måned efter åbningen af ​​flasken. Efter en måned forbliver olien egnet til forbrug, men det er stadig uønsket at bruge det som mad, da der dannes giftige og endda kræftfremkaldende stoffer i produktet. Smagen af ​​olien efter en pakningsåbning bliver bitter (især for olivenolie og linolie), smagen er neutral.

 • En måned efter åbningen kan olivenolie bruges som solsikke – til stegning.
 • Linolie efter åbning opbevares fortrinsvis i køleskabet på mellem- / øverste hylde eller i kammeret til frugt og grøntsager.
Hørfrøolie

Hørfrøolie efter åbning opbevares i køleskabet

 • På grund af hurtig rancidity er det ikke meget klogt at købe store dåser af oliven, hørfrø og uraffineret solsikkeolie. Det er bedre at købe et produkt mindre, men oftere.

Hvor kan man opbevare

Så alle olier er mørke, tørre og kølige (men ikke kolde!) Steder. Hvor er de fundet i køkkenet i bylejlighed?

Den optimale løsning til både langvarig og daglig opbevaring af olier er et lukket kabinet, helst den nederste (jo desto lavere er køleren) og ikke for tæt på pladen. Opbevar ikke krydderier og krydderier ved siden af ​​olie, da det har evnen til at absorbere lugte.

Olivenolie i skabet

Olivenolie i skabet

Desværre er det mest bekvemme sted til opbevaring af olie – bordpladen, den mest ugunstige på grund af nærheden til pladen, dagslys og kunstigt lys, temperaturændringer. Men det er så bekvemt at altid have en flaske til rådighed, hvad skal jeg gøre? Et kompromis er muligt: ​​Hæld kun olien fra en stor flaske til en lille med en reserve på en eller to uger. Flasken skal være lavet af mørkt glas og stå væk fra pladen.

Olie på bordpladen

Ideelt sted til langsigtet opbevaring af olier – vinkælder eller dens moderne erstatning – vinskabe-køleskab med 14 graders temperatur. Er det muligt at opbevare olien i et almindeligt køleskab? Ja, det kan du, men omhyggeligt.

 • For det første kan olien, der ekstraheres fra køleskabet, ikke efterlades i varmen, opbevares i et skab og derefter igen i køleskabet. Husk, en skarp klimaændring er en af ​​fjenderne i enhver olie.
 • For det andet opbevares olien i køleskabet fortrinsvis i kammeret for frugt og grøntsager (der er en temperatur på ca. 8 grader) eller på den øverste hylde (7 grader Celsius). Glem ikke, at for lave temperaturer (under 5 grader), som er typiske for køleskabets mellem- og nedre hylder, er skadelige for olier. Men køleskabsdøren er ikke den bedste løsning, da klimaet på dørhylderne er optimalt til opbevaring af olier, men for ustabilt.
Sediment i olivenolie

Forresten er der en ny nuance, der kun vedrører olivenolie: Når de opbevares i køleskab, dannes hvide flager i den. At være bange for dette er ikke nødvendig, tværtimod viser et sådant sediment kun, at den købte olie faktisk er oliven. Ved stuetemperatur vil den genvinde sin normale konsistens

Sådan opbevares olie

Ideelle retter – fra mørkt glas (for eksempel rav eller kobolt) med et tæt låg og eventuelt med en dispenser eller sprøjte.

Olivenolie

Også en keramisk beholder, der kan lukke tæt, er egnet.

Keramisk flaske til olivenolie

Men metalbeholdere (for eksempel de i hvilke olie ofte sælges) er mindre egnede. I sådanne tilfælde sælges olie af middelkvalitet.

Olivenolie i en dåse

Det værste valg af beholdere til opbevaring af olie er plastflasker. Hvis du købte en frisk og værdifuld olie (oliven, linfrø, uraffineret eller rå solsikke) i en sådan pakke, sig på markedet, så skal den hældes i en flaske mørkt glas. Generelt er det bedre at afvise køb af olie i plastemballage, da der under opbevaring af produktet kan skadelige kemiske forbindelser fra plast passere ind i produktet. Den eneste olie, der kan sælges i plastikpakker, er raffineret solsikke og kokosolie.

 • Hvis du købte olie i en gennemsigtig glasflaske, så kan den pakkes i folie.

Se også: Sådan gemmes grøntsager og greens korrekt

Sådan opbevares kokosolie

Temperatur- og opbevaringsforhold

Kokosolie er en af ​​de mest upredelige olier: den kan opbevares i lang tid, det er ikke for bange for varme (mere end 24 grader) og endda lys. Men der er en vigtig nuance – temperaturen af ​​opbevaring af kokosolie afhænger af dens konsistens.

Flydende kokosolie

Kokosolie flydende konsistens – den mest bekvemme til brug for både kulinariske og kosmetiske formål

Ved stuetemperatur bliver det flydende – og det er den mest hensigtsmæssige mulighed for at spise olie til mad og til at udføre kosmetiske procedurer. Ved temperaturer under 20 grader vil kokosolie få en gelatinøs konsistens og hærde i køleskabet.

Kokosolie i køleskabet

Det viser sig, at det produkt, du bruger ofte eller hver dag, holdes bedst lige på hylden i skabet og endda på bordpladen.

Men til længerevarende opbevaring af kokosolie (især uaffineret), som du kun bruger lejlighedsvis, er køleskabets øvre hylde eller kammeret til frugt og grøntsager mere egnet.

 • I køleskabet kan raffineret kokosolie opbevares i op til 1 år og uraffineret – op til seks måneder.
 • For lettere brug, når de opbevares i køleskab, kan kokosolie hældes i silikoneisforme som vist på billedet nedenfor.

Kokosolie i en isform

Men badeværelset er egnet til opbevaring af kokosolie mindst på grund af den høje fugtighed.

Hvad skal gemmes

Hvad angår beholderne til opbevaring af kokosolie, er en mørk glasburk med et tæt låg bedst egnet, men også uigennemsigtig plastik passer også.

Sådan opbevares smør

Temperatur- og opbevaringsforhold

Den optimale temperaturregulering til opbevaring af smør daglig brug er fra 0 til 6 grader. Det er sådan et klima kan give et køleskab, her kan olien opbevares i 15 dage efter åbningen.

 • For at forhindre smørret at være for hårdt og let spredes på brødet, skal det opbevares på køleskabets øverste hylde, i frugt- og grøntsagerummet eller på dørhyllen.

Men for en længerevarende opbevaring (op til 1 år) skal du bruge en fryser. Men stadig er denne mulighed ikke den bedste, fordi ved længerevarende opbevaring i kulden bliver smør mindre velsmagende og nyttig.

Husk at du ikke kan forlade smør i lang tid ved stuetemperatur. På grund af påvirkning af varme og lys bliver den gul, oxiderer, mister sine nyttige egenskaber og smag.

Men hvis køleskabet ikke er omkring, f.eks. I marken eller i landhuset, kan du gemme olien på en af ​​følgende måder:

Metode 1. Sæt olien i en bomuldsklud gennemblødt i en opløsning af vand og eddike. Når stoffet tørrer, fugt det igen i opløsning.

Metode 2. Sæt et stykke olie i en krukke og hæld det med eddike, så det dækker stangen i et par centimeter.

Metode 3. En stang af olie til 200 g (eller flere barer) wrap i pergament, så placere i en dyb beholder og hæld en stærk saltopløsning. Opbevar beholderen med olie på et mørkt sted og skift saltvand hver dag.

Hvad skal gemmes

Du kan opbevare smør både i smøreapparatet og i fabriksfolieemballage. Også egnet er pergamentpapir (billedet nedenfor) eller folie. Det vigtigste er, at emballagen eller beholderen beskytter olien mod lys.

Smør i pergamentpapir

Opbevar ikke smør i plastikbeholdere og plastposer – i en sådan beholder vil produktet hurtigt skøre, gul og ødelægge.

decor

Leave a comment