Счупена съдомиялна машина - мога ли да я поправя сама?

Счупена съдомиялна машина – мога ли да я поправя сама?

отстраняване на неизправности в съдомиялната машина

Ако вашата съдомиялна машина се разпадне - не включва или не измива добре съдовете, тогава не бързайте да се обадите на ремонта. В края на краищата повечето от неуспехите могат да бъдат елиминирани със собствените си ръце. Първо, обаче, трябва да разберем как работи устройството и кои основни елементи от него биха могли да се провалят.

Принцип на действие

Ремонт на съдомиялни машини със собствени ръце - инструкция

Разбира се, преди да поправим собствените си ръце, ще ни трябва инструкция. Ако говорим за принципа на работа като цяло, струва си да се знае, че във всяка машина има няколко стандартни режима с подобен алгоритъм - и последователността на операциите (като принципа на изпълнение) няма да се различава значително в зависимост от модела.

Инструкцията описва следните операции:

 1. Машината се изпомпва от централната мрежа чрез омекотител за сол.
 2. Потокът от вода се подава под налягане през филтъра и се регулира от специален поплавък.
 3. Когато машината е събрала достатъчно вода, захранването се прекъсва и отоплението започва.
 4. Водата след нагряването се изпомпва в работната камера чрез помпа и се напръсква през горния и долния елемент.
 5. Отпадъчната вода се пречиства в двустепенна филтрационна система, след което отново се използва за измиване.
 6. По време на измиването се добавя специален прах.
 7. Водата се използва "в кръг" няколко пъти и само в самия край на машината се слива. Изтичането се осигурява и от специална помпа.
 8. Когато процесът на пране приключи, се извършва сушене - може да бъде кондензирано или турбо. В последния случай процесът е по-бърз, тъй като вентилаторът се използва за сушене.

Накратко, целият процес изглежда така: прием на вода, предварителни и основни измивания, източване, сушене.

Съвет! Ако ръководството за потребителя е загубено, изтеглете го на уебсайта на производителя или на някой основен железопътен магазин.

Проблем 1. Съдовете са зле измити, оставени с петна, мръсотия, плака, бял филм или лепкавост

Ако чиниите след измиване имат незадоволителен външен вид, това не означава, че съдомиялната машина се нуждае от ремонт.

Първо се уверете, че:

 • машината не е претоварена;
 • съдовете, включително правилно нанесените прибори за хранене - не пречат на въртенето на дюзите и не блокират дозатора (течност за измиване на съдовете);
 • водата е чиста;
 • почистващият агент не се разваля.

Ако сте сигурни, че проблемът не е в това, тогава разбираме по-нататък какво можем да направим сами:

 1. Ако има петна и бели петна върху съдовете, има смисъл да се откажете от таблетите "всичко в едно", защото те не гарантират перфектно качество, особено ако водата от чешмата е прекалено твърда.
 2. Дефекти на "външния вид" на чиниите след измиване могат да сигнализират, че няма достатъчно изплакване или сол за нормалното протичане на процеса.
 3. Ако препаратът за изплакване е прекалено много, тогава съдовете ще бъдат замъглени. Увеличеното количество препарат за изплакване провокира производството на прекалено много пяна, което може да бъде потисната от прах. Или трябва да конфигурирате дозатора. Започнете отново да измиете съдовете, но с по-малко изплакване и за по-кратко време.
 4. Дюзите на въртящата се ролка могат да се запушат - те се почистват под течаща вода.
1

Как да почистите въртящия се ролкор

 1. Вероятно сте избрали грешната програма, изберете друга - по-интензивна.
 2. Тъмните петна върху съдовете могат да се формират поради близостта до алуминиевите чинии по време на процеса на измиване. Петната лесно се измиват ръчно с абразивни продукти.
 3. Кафяво или жълтеникаво покритие се получава поради отлагането на жлезите, които се съдържат в чешмяната вода. В този случай трябва да поставите подходящия филтър. Това трябва да бъде направено от водопроводчик.

Какво да направите, ако след измиване в съдомиялна машината, чиниите се замърсяват

Проблем 2. Водата наводни дъното на машината или течове

Ако водата наводни дъното, тогава не се налага ремонт в този случай - в повечето случаи причината за това е запушените филтри.

Как да получите и почистите филтъра в съдомиялната машина

В долната част има филтри - на мястото, където минава изтичането. Те просто го получават, инструкциите не са необходими тук. Желателно е да ги почиствате преди всяко стартиране на машината.

Натрупването на малко количество чиста вода около изходния отвор на отделението в задната му част е нормално. По този начин уплътненията остават влажни.

Ако водата или пяната текат, това е най-вероятно причината в пренаселената дозатор или разлетия препарат за изплакване, поради което се образува пяна.

Има съдомиялна машина

Получената локва трябва просто да се изтрие и следващия път да не се препълва дозатора. В други случаи проблемът може да бъде износване / повреда на уплътненията или тръбите.

Проблем 3. Машината не работи, шумна, изпускателната помпа не се изключва или парата излиза

 • Ако машината не започне, и сте сигурни, че на изхода, който е свързан с машината работи, както и да направите правилния ключ, проблемът може да е в ниското налягане на водата, а след това проверете връзките на всички маркучи и се уверете, че кранът е отворен.

Моля, обърнете внимание!

Ако програмист е повреден, нито ръководството, нито ремонтът от собствените си ръце ще помогнат - само специализиран сервиз.

Също така проверете дали вратата се затваря плътно, механизмът за щракване може да е счупен. В този случай е по-добре да не ремонтирате машината сами, а да се свържете със сервизния център.

 • Ако дренажната помпа не се изключи, това означава, че рестартирате машината, в резултат на което тя автоматично изключи циркулационната помпа и включи дренажната помпа;
 • Не се плашете от парата, излизаща от съдомиялната машина - това е нормално по време на сушенето или източването на водата;
 • Шумът от машината може да се появи по време на процеса на смилане на храна и дозатори - това е нормално. Ако не сте използвали пишеща машина за дълго време, шумът може да бъде излъчен от двигателя. В бъдеще се опитайте да излеете и излеете вода от колата от време на време или да миете ястия в нея веднъж седмично, така че подложките да останат влажни. В допълнение, причината за шума може да бъде малък обект, който е паднал в кошницата или лошо фиксирани прибори за хранене.

Моля, обърнете внимание! Почувстването може да бъде сигнал за поправка, след което се сменят износени и повредени части:

 • Повредени лагери на ротационни ролкови рамена;
 • Лагери на главната или дренажна помпа - тогава ударът ще се появи периодично или само в края на всеки цикъл, когато се извършва изтичането.

Ако сте убедени, че след като цялата кола се нуждае от сериозни ремонти в сервизния център, първото нещо, което трябва да направите, когато съдомиялната машина е счупена, е да я разглобите. Можете да го направите сами. За тази цел захранването е изключено, маркучът за водоснабдяване и дренажният канал са изключени. Ще ви е необходима и схематична инструкция за извършване на премахването на лицевия панел - само за да имате достъп до контролите. Долният капак също трябва да бъде свален сам - това ще осигури достъп до помпата, маркучите, клапите и двигателя.

Демонтаж на съдомиялната машина

Кои части най-често се провалят

Най-често плавателният ключ се разрушава - електрическото устройство в пода на машината. Това е поплавък под формата на пластмасов цилиндър, разположен вътре в камерата, който се появява, когато водата изцяло запълва машината. Превключвателят може да блокира вода - в този случай инструкцията препоръчва да се поправя или да се замени.

Вентилите също може да са повредени. Входящият вентил е разположен на дъното - той може да се запуши и да не позволява водата да тече. Неизправности в съдомиялната машина могат да възникнат и поради разпадане на електромагнитната контролна бобина.

Ако вашата кола е оборудвана с двигател без обръщане, тогава ще бъде инсталиран друг вентил, който изтича водата. Техните неизправности трябва да бъдат елиминирани от специалисти.

Възможно е да има проблеми с пулверизатора, въпреки че това обикновено е рядкост. Най-често те възникват поради прекалено твърда вода или поради замърсяване с хранителни отломки.

И такива разрушения като изгорял двигател или неизправност в помпата, която осигурява дренаж или поток, изискват квалифицирана намеса.

Проблеми могат да възникнат и по време на фазата на сушене. Тук може да се изгори електрически нагревателен елемент или да се повреди вентилаторът (изисква смазване, почистване, подмяна). Ако термостатът не успее, той не се ремонтира, а се подменя.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 6 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map