Филтри за кухненски аспиратори - правилата за избор и замяна

Филтри за кухненски аспиратори – правилата за избор и замяна

филтър за аспиратори

Устройства, които почистват въздуха в нашите кухни, качулки, са представени в огромен диапазон. В същото време основните компоненти, които съставят състава им, са едни и същи - двигателят, който хваща самолета, контролния панел и филтъра за аспиратора.

Филтри за мазнини

Във всеки кухненски въздушен филтър е задължителен филтър за мазнини. Той е проектиран да пречиства въздушния поток, който преминава през устройството от фините суспендирани мастни частици. Ако не беше така, нямаше да е бил месец, откакто вътрешните повърхности на качулката, включително двигателя, бяха покрити със слой маслена суспензия.

Филтър за еднократна употреба за рисуване

Филтърът за мазнини може да бъде за еднократна употреба и за многократна употреба - е ясно, че последният тип е по-добър и по-практичен. Моделите за еднократна употреба са изработени от синтепун, акрил или нетъкан текстил и най-често се инсталират в бюджетни структури от плосък тип. Такива "рогозки" от синтетични тъкани се изхвърлят веднага щом станат замърсени.

Еднократните мазнини "уловители" не могат да бъдат измити, от измиване те губят всичките си свойства. Ето защо те са за еднократна употреба.

Използването на този "актуализиран" продукт по този начин е изпълнено с аварии на двигателя.

Маслен филтър за рисуване

Но металният филтър за мазнини ще служи толкова, колкото самия екстракт - той се отличава с качество, безопасност, надеждност и издръжливост. Такива дизайни са по-добри, защото не се нуждаят от замяна, но изискват само периодично изплакване.

Традиционно мазнини филтър - касета под формата на метална рамка и член на окото, направен от фолио (като мрежа или перфориран). Перфорацията може тук да бъдат еднакви или асиметрични, и при условие, че клетките са необходими за промяна на посоката на въздушния поток. Това ви позволява да се забави мастните частици на повърхността.

Почистване на масления филтър за извличане

Филтърът от мастен метал може да бъде произведен от алуминий, поцинкована стомана или тънка неръждаема стомана. При висококачественото инженерство алуминият допълнително се анодизира, което предпазва продукта от окисляване. Такива проекти могат да имат няколко слоя или могат да бъдат изпълнени под формата на няколко модула. Две или три отделни касети са по-лесни за грижи - те лесно се отстраняват, измиват се и се връщат на мястото.

Масленият филтър от неръждаема стомана се счита за по-добър от алуминия, тъй като този материал има по-дълъг експлоатационен живот. В допълнение, продуктите от този тип ефективно пречистват въздуха.

Въглеродни филтри

Рециркулационна качулка
1

Когато става въпрос за рециклиране на модели, които пречистват въздуха в кухнята и да го изпратите отново в една стая, там е задължително въглероден филтър се предоставя за отработените газове. Всъщност, в тези модели, е важно не само да премахнете саждите и грес, но и пречистване на въздуха от чужди миризми.

Монтирането на "уловител" за въглища се осигурява зад уловителя на мазнините. В основата на този елемент е качественият адсорбент - активен въглен. Той абсорбира абсолютно всички миризми.

Трябва да се помни, че в режима на рециркулация производителността на отработените газове спада с 15-20%, а инсталирането на абсорбиращия продукт допълнително го намалява. Ако въглищният адсорбент натрупва в себе си замърсяването, то въздухът през него ще преминава все по-зле и по-лошо.

Въглищен филтър за рисуване

Филтърът с активен въглен за отработените газове често не е включен в основното оборудване и се закупува отделно. В допълнение, това е заменяем елемент, който трябва да се купува непрекъснато като износване.

Навън такъв елемент може да изглежда като правоъгълна касета или кръг. Тялото в продукта е пластмаса, а въглищата се държат от специална мрежа. Активният въглен тук е под формата на прах или гранули.

Колкото по-голяма е общата площ на абсорбиращите частици, толкова по-добре работи "уловителят". Поради запушването на едно място на въглища, ефективността на качулката пада.

Филтри от този тип се считат за еднократни - те се сменят на всеки 3-4 месеца средно. Обаче животът на елемента се определя не от "възраст", а от продължителността на операцията - всичко зависи от това колко време екстракторът работи всеки ден.

За да поддържате ефективността на въглен адсорбента за дълго време, можете да оставите качулката включена за 3-7 минути след употреба. През това време остатъците от влагата от въглищата се изпаряват, което означава, че няма да кондензира и губи своята адсорбираща способност.

Грижа и заместване

Филтърът за мазнини натрупва върху клетките всички примеси, като им попречи да проникнат във вътрешните части на устройството. Как най-добре да го почистите на практика? Трябва да се спазват следните прости технологии:

  1. Филтрите се изваждат от качулката. За да направите това, може да се наложи да премахнете декоративния панел (ако е в дизайна). За да отключите, заключването се освобождава и касетата се прибира.
  2. Металният филтър е потопен във воден разтвор на стандартен препарат. Може да се мие и в съдомиялна машина, монтирана вертикално.
  3. Това ще позволи на мръсотията лесно да се измие. Ако миете ръчно, по-добре е да използвате четки и постоянно да измивате окото под гореща вода. Но от такъв инструмент като сода, е по-добре да се откаже, защото на метала, след като може да остане кафяви петна. Не избирайте също така режим на висока температура в съдомиялната машина - от повишени температури, алуминият може да се окислява и да потъмнява.
  4. Измитите филтри трябва да изсъхнат при стайна температура.

На последния етап филтрите се инсталират на място. За да направите това, касетата се поставя в клетката, след което капачето се застопорява на място.

Филтърът за мазнини трябва да се мие веднъж на 2-3 месеца в съдомиялна машина - ако тази техника не е налична, веднъж месечно мрежата трябва да се мие ръчно. Това не е трудно, особено ако смятате, че инсталирането му е елементарно.

И процесът на замяна на въглищен филтър е както следва:

Подмяна на въглеродния филтър в аспиратора
  • Капакът е изключен от електрическата мрежа (това е необходимо за безопасност);
  • Филтърът против запалване е премахнат;
  • Въглеродният филтър се отстранява от касетата;
  • Инсталира се нов въглероден филтър - фактът, че операцията е извършена правилно, е означена с щракване;
  • Изпускателната система е включена и е проверена за вибрации и външни шумове, които могат да предизвикат неправилна инсталация на филтърните елементи.
1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 58 = 62

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map