Витражи в кухнята: използването на витражи в интериора и технологията на тяхното производство

Витражи в кухнята: използването на витражи в интериора и технологията на тяхното производство

Витражи в кухнята: използването на витражи в интериора и технологията на тяхното производство

Кухнята е утилитарна стая, поради нейната цел създава сложни условия, поради което изискванията за обзавеждане се увеличават, а възможностите за декориране, напротив, се намаляват. Душата обаче изисква хармония, красота, уют и оригиналност, уникална атмосфера, характерна за конкретната къща. Един от начините да направите интериора необичаен е да използвате стъклопакет. Но са стъклопакети, подходящи за кухнята? Разбираме какво е оцветеното стъкло, как са направени и използвани.

Как да създадем витражи

Технологията на производство на витражи не се променя за няколко столетия. Класическото стъкло се събира от цветно изрязаното стъкло с обработения край, нарязан в шаблона. Закрепете детайлите с метален шкаф, след което го залепете към стъклото. Металът изпълнява две функции: утилитарен (рамка от витражи) и естетика (ръба на картината). При увеличаване на размера на класическата граница на стъклото, може би само въображението и физическите способности на господаря. Въпреки че мястото на прилагане - продуктите са много солидни. Но създаването на малки украсени детайли за сложни орнаменти ограничава метала. Но техниката "Тифани" идва на помощ.

Изработването на витражи в техниката на "Тифани"

Вместо стандартна брошка се използва медно фолио (лента). Разбира се, фолиото не държи нищо, защото използва калай. Стъклените детайли имат необходимата форма, обработват се с ръбове, затягат се с медна лента и започват слепването на елементите. Витражите, създадени в техниката на "Тифани", са много по-леки от класическите и подходящи за таван. Фрагментите могат да бъдат произволно малки, странни по форма. Стъклото се обработва ръчно.

Видео: стъклопис в техниката на "Тифани"

И тук всеки фрагмент има метален ръб. Не ми харесва ли? След това смазването е на ваше разположение.

Изработването на витражи в техниката на "Fusing"

Терминът име - заемане от английски: синтез - сливане, сплав, разтопена маса. Това означава, че се слива чрез топене. По този начин се създава витражи: върху основата се оформят предварително подготвени стъклени елементи, които създават украшение; Поставете обработвания детайл в фурна, където частите са синтеровани - се получава единично декоративно стъкло. И не метални ръбове (обаче, това е въпрос на вкус).

Дебелина, текстура, релеф, размерност, размер, форма - всичко това е различно. Основното е, че прозорците с витражи, направени по технологията Fusing, не се страхуват от влага, дори могат да украсят баня (ако внезапно се появи такава желание). Изглежда, че идеалната техника, но размерът на витражите е ограничен от обема на пещта. Независимо от това, най-широкото приложение е в прозорците с витражи, направени с тази технология.

Псевдо-рокли като алтернатива

Икономиката вероятно е основното им предимство. Все още - скоростта на производство. В останалото това, разбира се, не е прозорец с оцветени стъкла и мизерен фалшив, макар и от разстояние, той изглежда естествен.

Близо е очевидно, че стъклото не е преработено. Ние смятаме, че това е кито: от германския kitschen - направете типови, по повърхностно бърз, бърз; Кич - хакер, лош вкус, "евтин".

"Кич е механистичен и действа според формулите. Кич е заместващо преживяване и фалшиви чувства. Кич варира според стила, но винаги остава същият. Кич е въплъщение на всичко, което не е важно в съвременния живот. "

Клемент Грийнбърг

Псевдоотдателите са разделени на наводнени и на филм. Разликата между тях е незначителна: при създаването на първите, се използват лакове и бои, а вторият - цветен филм. От всички фрагменти от него не са - на цялото стъкло се прилага към шаблона за рисуване, след това боя (или поставете върху) "информация" в различни цветове. Рисуване може да бъде произволно сложен, и разликата в цените между настоящето и psevdovitrazhom - е огромен поради тази сложност е едно нещо всяка част от нарязани и да се справят, съвсем друго - да се направи модел. Въпреки това, тяхната ниша psevdotitrazhi намерени лесно и бързо. Кич - това казва всичко.

1

В допълнение към тези популярни технологии има и аспект. И той заема специално място Песъкоструйна стъклопис, които се използват в производството на класически стъклопис, и в украсата на традиционните стъклени фасади.

Видео: производството на "витражи" в техниката на DecraLed

Видеото показва производството на витражи в техниката на DecraLed. Това е стандартен метод с използване на филмови, оловни брошки и елементи от аспект.

Виолетово стъкло и скосявания

Техниката Bossy е комбинация от смесване и DecraLed. Опции елементи за производство на оцветени предварително тествани топлинна обработка - това е ролята на сливане (технологията, използвана в производството на декоративни детайли и не се оцветяват стъкло но ако постави декоративен не печени стъкло и бутони, мъниста, доведе изстрел хартия оцветени оригами ???) , Занаятчиите използват готови елементи с тел или без него, просто чрез поставяне в правилния ред и фиксиране лепило. За втвърдяване лепило оцветените подлага на ултравиолетово лъчение.

Техника не е нещо ново - да се даде по-голям от преди обем и художници от векове използват вложките, само тях, изработени от скъпоценни и полускъпоценни камъни и печен и полиран, гранит. Метод по-близо до образуване на кора, отколкото да се слели, въпреки факта, че елементите, минават през фурната - всъщност много дълго стъклопис топлинна обработка няма нищо общо. Орнаментът може да се състои изцяло от кристални елементи - такива прозорци се наричат ​​Bevels.

стъклопакети

Представени и псевдо-рокли

Пясъкоструене на стъкло

метод пясъкоструйно почистване се основава на използването на кинетичната енергия: маса на абразивни частици доставя въздух (газ, течност) действа струя под налягане на повърхността - удари стъклени микрочастици, и става непрозрачен. Степента на замазка се контролира чрез промяна на налягането и абразивната фракция. Гладкостта на повърхността зависи от времето на излагане и от абразивния материал - стъклото се получава дори или зърнеста.

издигнато стъкло

Снимката изобщо не е вода - това е релефно стъкло след пясъкоструйна обработка

Как да приложите картина върху стъклото

Открити решетки, сложни орнаменти, парцелни композиции се получават с помощта на шаблони. На първо място, моделът е създаден в програмата Corel DRAW. След това моделът се отпечатва и шаблонът се изрязва. Материалът за него се избира в зависимост от задачата и оборудването. Металният лист не е лош, но трябва да си направите някаква снимка и да я срежете. В допълнение, известният живот (едно от предимствата на металните шаблони) играе роля само когато те правят огромно количество части със същия украшение.

Най-често за производство на шаблони, се използва самозалепващо фолио и програмирано плотерно устройство, което незабавно отрязва модела без разпечатки. Орнаментът може да бъде архетипно - за добро оборудване това не е проблем.

След залепване на шаблона, стъклото се подава за пясъкоструене. Шаблонът може напълно да покрие стъклото, оставяйки само снимката отворена за обработка или обратно - това е украшение (след обработка се оказва прозрачен модел на матов фон).

WW3
ww4
ww5

Една от възможностите за получаване на украшение е обработката на стъкло от двете страни. Повърхността губи прозрачност, но придобива визуална маса. Оказва се нещо подобно на 3D ефекта. При такава обработка е много важно да се съчетаят точно шаблоните.

Увеличаването на времето за обработка води до задълбочаване на образа, прилика с гравиране или барелеф. Използването на няколко слоя шаблони е начин да се постигне изображение на няколко нива. Оригиналните картинки изглеждат върху огледалата - в зависимост от количеството на премахнатата амалгама, или мразовит модел или огледален орнамент се оказва. Чертежът, приложен от предната страна на огледалото, се отразява - създава се видимост на обема.

Запознайте се: това е взрив

Абразивно бластиране, пясъкоструене - тромави комбинации от думи. Те са успешно заменени от заеми от английски - взривяване (взривяване, взривяване, пясъкоструене - пясъкоструене). Пистолет за пясък се нарича бластер. Изобретателят на метода Бенджамин Тилман, американски от Филаделфия, описва процеса като хвърчащ пясък, който най-пълно изразява същността на метода.

стъкло

Обработено стъкло

Tilman патентова изобретението през 1870 година. Изминаха почти век и половина. твърдост Днес частиците все още няма приоритетни стойности - използва сух лед (krioblasting), натриев бикарбонат (сода-взривяване) и т.н., но методът на практика не се променя ..

Тя не се въведе за производство на витражи, както и за почистване на повърхностите, тяхното втвърдяване, премахване на дефекти (неравности, скала), а след това - за декорация (изравняване, получаване на зърнеста, бум). Като абразивни вече не се използва само кварцов пясък - използвани керамика, желязо, олово удар и други твърди частици от типа, подобен на пясъка.

Естествени абразиви:

 • диамант,
 • гранати,
 • инфузионна земя,
 • кварц,
 • корунд
 • червена желязна руда,
 • креда,
 • шмиргел,
 • пемза,
 • фелдшпат,
 • Триполи.

Синтетични абразиви:

 • диамант (изкуствен);
 • borazon;
 • калаен диоксид, титан и церий;
 • карбиди от бор и силиций;
 • зелен и червен минзухар;
 • минерална шлака;
 • нитриди от алуминий, силиций, въглерод;
 • циркониев оксид;
 • сплав от бор с въглерод и силиций;
 • кондензиран.

Нова посока - магнитно бластиране (като абразивен материал, използващ материали с високи магнитни свойства). Така обработеното стъкло не губи прозрачността си - това запазва своята утилитарна функция в уникален вид.

стъкло

Стилно решение

Както в случая на цветно стъкло, не без кич: пясъкоструйно почистване със специални мимически матиращи пасти (ецване, отлагане украшение шаблон).

Варианти на използването на витражи в кухнята

Смята се, че използването на витражи в кухнята е смело решение. За кураж не каже, но опцията не е никак евтино - psevdovitrazhi нежелателно, тъй като неподходяща за особените условия на стаята: промени на температурата, влажността. Интериорът се трансформира доста значително, но това ще струва много (ръчна работа винаги е между другото) в случай на избор на класически или Тифани.

кухня

Изящни прозорци от витражи, благородна патина - декор за класическа първокласна кухня

Витражи за мебелни фасади

Традиционно стъклото се използва при производството на мебелни фасади. Като цяло материалът се използва до известна степен за пясъчно бластиране. На снимката има класически прозорци от витражи. Очилата са прозрачни и леко замръзнали, което създава ефекта на студа и странните мразовидни модели.

Няма абсолютно никаква обработка: стъклото е прозрачно, минималното количество червени фрагменти, но формата на детайлите създава впечатление за дантелен лекота.

Витражите се приготвят в техниката на "Тифани", но централната картина се прилага върху стъклото със специални бои (използвани при работа с порцелан) на обратната страна - в противен случай ще отнеме десетилетия за производство. Фрагментите от картината са свързани според технологията. Обърнете внимание на доброто осветление. В резултат на това зоната на престилката става централна, привлича вниманието, преобладава.

ww9
ww10
ww11

Може да изглежда, че прозорците с витражи са дошли от миналото, но това не винаги е така. Разбира се, когато оцветени прозореца стъкло изглежда като на снимката по-долу, позоваването е очевидно, дори и с ретро стила на тези фасади е трудно да се припише - не позволява на "вкус" на Средновековието, древни мотиви.

Най-органичните фасади с витражи изглеждат в класическия интериор.

ww12
ww13
ww14

Но витражните стъкла (включително тези, направени по класическа технология) с геометрични мотиви напълно се вписват в модерния интериор. Те ще бъдат хармонични дори в кухнята, проектирани в стила на високите технологии, и ще намерят място в таванското помещение.

Витражи в прозорци и врати

Тези, които не приемат стъклени фасади, но биха искали да придават стъклени витрини в кухнята, ще помогнат на прозорците. Те могат да бъдат декорирани напълно (ако има флуоресцентни лампи в стаята).

ww17
ww16
ww15

Формата на прозореца, интериорът просто изисква витражи - стаята прилича на стая в двореца.

ww18
ww19
ww20

Отново не се изискват традиционни мотиви за растенията. Между другото, геометричните орнаменти се правят по-лесно, което означава, че прозорецът с витражи ще струва по-малко.

ww21
ww22
ww23

Частичната подмяна на стъклопакет с витражи също е много привлекателна - и в кухнята има повече естествена светлина.

Бластирането покрива стъклото, но пропуска светлината в достатъчно количество. Няколко цветни детайли - а стъклото е по-скоро като снимки, отколкото обикновения прозорец.

ww24
ww25
ww26

Можете да "продължите" прозореца с витражи. С подходяща украса, съставът значително ще разшири пространството визуално.

Промяната на формата на прозореца не е проблем, ако се занимавате творчески и компетентно, особено по отношение на осветлението.

Създаването на псевдо прозореца на неочаквано място също е възможно с витражи.

ww27
ww28
ww29

Традиционни и псевдо-имитации могат да се използват за декориране на зониращи елементи - врати, прегради.

ww36
ww37
ww38
ww39
ww40
ww41

Необичайни решения

Старият прозорец вместо одеколона не е прекалено практичен (трудно е да се измие: в това отношение гладката повърхност е за предпочитане), но нищо не възпрепятства използването на технологията на фрагменти. Пясъкоструйно, малки вложки от витражи ще трансформират зоната на "престилката", което ще я превърне в произведение на изкуството.

Тук е показана най-простата версия - стандартът за отнемане на филм и орнамент като елемент на псевдо-визия на фасадата.

Окачените тавани с вградени стъклени вложки и вграденото осветление създават специална атмосфера в стаята.

ww33
ww34
ww35

Ексклузивна декорация за тавана, направена в една от традиционните технологии, ще бъде полилей полилей или абажур.

Всички идеи не могат да бъдат предавани - възможностите за използване на витражи, включително в кухнята, са твърде широки. От стъкло можете да събирате почти всеки украшение - от звездното небе до маркировката за кола, от калинката до градините на Semiramis. Витражи в прозорци, врати, фасади за мебели, тавани, отделни панели, прегради и дори аксесоари - всичко е възможно.

ww30
ww31
ww32

Основното нещо е желанието. Освободете се от фантазията на волята - тя ще се върне с благородна плячка и вашата кухня ще ревнува от останалата част от къщата, а не само от хората.

Видео: стъклопакет във вътрешността на кухнята

Избор от ярки идеи:

Кухненски дизайн с оцветени стъклени мотиви:

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

30 − 25 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map