Как да преместите газовата тръба в апартамент и да спазвате всички норми

Как да преместите газовата тръба в апартамент и да спазвате всички норми

Как да преместите газовата тръба в апартамент и да спазвате всички норми

По време на ремонта на кухнята често се налага промяна на местоположението на газовото оборудване. Ако старият газопровод не се комбинира с новото оформление или просто изглежда непривлекателен, тогава тази статия ще ви помогне да разберете възможността за неговото прехвърляне. Трябва веднага да се отбележи, че прехвърлянето на газовата тръба в апартамента е сложно не толкова от инсталационния процес, но и от необходимостта да се координира съответният проект с официалните служби. Съществува и неофициален начин, но това включва редица рискове, които най-вече компенсират възприеманата полза от този вариант на реконструкция.

Норми за разполагане на газови уреди

Преди да планирате прехвърлянето на газовата тръба в кухнята, е необходимо да се запознаете с правилата и правилата за поставяне на оборудване, използващо газ, които са фиксирани в SNiP и са задължителни за спазването на изискванията в апартаментите и къщите.

оптимизация на разпределението на газ

Оптимизирането на газоразпределението е един от най-важните въпроси при ремонта на кухнята

 • За монтажа на плочата минималната височина на тавана трябва да е 2,2 м. Важно е също така да има вентилатор или капак за отваряне на прозореца и вентилационен канал. Допустимият брой горелки зависи от обема на помещението:

- за 2 горелки: 8 m³;

- за 3 горелки: 12 m³;

- за 4 горелки: 15 m³.

Обърнете внимание! В определени ситуации е възможно монтирането на плочата при отсъствие на вентилационен канал. Въпреки това, наличието на вентилатор или трансформатор е предпоставка.

 • Ако планирате да поставите капацитивен бойлер в допълнение към печката в кухнята, трябва да добавите 6 м³ към изчисления обем на помещението. В случай на нагряващ бойлер, обемът остава непроменен.
 • Не е позволено да се инсталира оборудване, използващо газ, в мазета и бани. Освен това не се препоръчва да се поставят устройства с отворена горелка близо до прозорците поради възможното разпенване на пламъка.
 • Газовото оборудване е желателно да се инсталира близо до стени, изработени от незапалим материал. Ако това не е възможно, повърхността трябва да бъде изолирана с гипс, асфальор или покривна стомана, монтирани върху лист от азбестова или глинеста импрегнирана филц. Топлоизолацията трябва да се издава най-малко 10 см извън размерите на тялото на устройството, а в случай на плоча - на 80 см над нивото на горелката.
 • Разстоянието от оборудването до невъзпламените стени е: 3 см - за течащи бойлери, 7 см за плочи, 10 см за капацитивни бойлери. В този случай, преди плочата, оставяйте проход с ширина най-малко 1 m.
схема на инсталиране на плоча в кухнята

Схемата за инсталиране на готварска печка в кухнята

 • Според установените стандарти, газовата тръба в апартамента и частен дом не трябва да се инсталира в хола, вентилационните шахти, на пода, в близост до кабели (минималното разстояние - 25 см), както и пресече отворите на прозорците и вратите.
 • Газопроводът трябва да бъде поставен по такъв начин, че да се поддържа удобен достъп за обслужване. В тази връзка е забранено покриването на тръбопровода с декоративна облицовка без възможност за бързо отстраняване.

Как да прехвърляте газовата тръба

За да се извърши прехвърлянето на газови тръби в апартамента, е необходимо да се спазват редица официални процедури. В противен случай всяка промяна в полагането на тръбопровода ще има неофициален статус с последващите последствия.

Фаза на одобрение

Що се отнася до всички икономиката на газ в конкретен район е в организацията на обществения газ разпределение (Mosgaz, Mosoblgaz, PeterburgGaz, Ryazangorgaz и т.н.), то е с неговите експерти ще трябва да се справят, за да получите официално разрешение и по-нататъшното осъществяване на монтажа. За да координирате работата, трябва:

 1. Свържете се с организацията за разпределение на газ в мястото на пребиваване и оставете заявление за прехвърляне на газовата тръба.
 2. Изчакайте специалист (датата на посещението ще бъде известна непосредствено след подаването на молбата), която въз основа на резултатите от проверката на помещенията ще издаде присъда за осъществимостта на осъществяването на прехвърлянето на тръбопровода.
 3. В случай на положителна присъда ще бъде съставена прогнозата за проекта, според която на клиента ще бъде издадена платежна сметка.
 4. След заплащане ще бъде определена датата на инсталиране, която ще организира както клиента, така и организацията.
 5. Резултатът от извършената работа е не само прехвърлянето на газопровода, но и въвеждането на подходящи промени в техническия паспорт на апартамента.
газопровод

Пример за официално разрешение за прехвърляне на оборудване, използващо газ

Подготвителни дейности

Непосредствено преди посещението на специалистите трябва да се подготви стаята, в която ще се транспортира тръбата. На първо място, необходимо е да се осигури безпрепятствен достъп до газопровода, така че монтажниците да не се намесват качествено в работата си. Освен това е важно да се грижите за мебелите и домакинските уреди, които могат да пострадат в резултат на действията на заварчика.

Съвет! Много от дима се отделя по време на подрязването на тръбата и по-специално при заваряването. Поради това е по-добре да покриете всички предмети и уреди в кухнята с полиетиленов филм.

Като правило, майсторите носят със себе си цялото оборудване и консумативи, необходими за носене на газовата тръба в кухнята. Не е излишно обаче да се пита какво се изисква от клиента, в допълнение към подготовката на помещенията. Може да се наложи да купите сами материали, например гъвкави маркучи за свързване на плоча или бойлер.

газопровод

Газопроводът трябва да бъде снабден с безпрепятствен достъп

Извършване на монтажни работи

Процесът на пренос на тръби е стандартен и се изпълнява в следната последователност:

1
 1. Газовото захранване на апартамента е блокирано.
 2. Тръбата се издухва с въздух, за да се отстранят остатъците от метан.
 3. Старият участък на газовата тръба е отрязан и кръстовището с решетката е внимателно заварено.
 4. В определена точка на канавката, където се планира да бъде свързан нов клон, се пробива отвор с помощта на специална дюза.
 5. Част от тръбата се заварява към дупката, от другата страна се монтира спирателен кран.
 6. Портът на газовия уред е свързан с кранчето за изключване и от неговия изход има отделен клон с един или няколко кранове, в зависимост от количеството на газоразрядното оборудване в кухнята.
 7. Газовият плот и бойлерът са свързани към газопровода посредством гъвкави маркучи.
 8. След завършването на монтажа работата на газовия захранващ блок се възобновява и системата работи.

Важно! По време на първото стартиране на газа, уверете се, че всички връзки са стегнати. Това може да бъде направено със сапунен разтвор, чието проветряване ще покаже наличието на течове и нуждата от пречистване на газопровода.

газовата тръба

Актът за приемане на строителни работи трябва да бъде подписан само след пълно изпитване на течове на тръбата

Какво определя цената на услугата

Образуването на цената на газовата тръба в апартамента засяга няколко фактора, така че изчислението се извършва индивидуално. Приблизителната оценка включва разходите за спиране на газа (за всяка къща може да бъде неговата собствена), дължината на газопровода, броя на свързаните устройства и разработването на проектната документация. В някои случаи проектът може да струва повече от самата работа, което често води до търсене на алтернативни начини за модернизиране на вътрешния газопровод.

Говорейки за конкретни цифри, обикновено прорязване на тръбопровод с диаметър 25 мм (без припокриване на решетката) ще струва около 3-4 хил. Рубли. Цената за преместване на газовата тръба в кухнята започва от 7 000 рубли. В същото време за всеки допълнителен метър ще трябва да платите средно 1,5-2 хил. Рубли. Ако трябва да инсталирате няколко допълнителни кранове и да свържете например, котлони, фурни и отоплителни котли, цената може да се увеличи до 20 000 рубли.

Това, което застрашава независимото (неофициално) прехвърляне на газовата тръба

След като се запознаха с официалната оценка на газовата услуга, някои собственици на апартаменти започват да търсят неофициални начини за разрешаване на проблема с газопровода. Въпреки това, в този случай е необходимо да се има предвид, че дори ако монтажните работи се извършват на правилното ниво, никой няма да направи промени в техническия паспорт на апартамента. Следователно, трудности могат да възникнат по време на продажбата. Разбира се, ако всички норми са изпълнени, проектът може да бъде съставен в действителност, но цената на проблема, като се вземат предвид възможните глоби, ще се увеличи значително.

Освен това, ако има проблеми при работата на тръбата, няма да е възможно да подадете иск срещу някого. Неофициалният трансфер на газопровода предполага липсата на договор и акт на приемане на работа, което означава, че собственикът на апартамента поема цялата отговорност.

заваръчни работи

Не всеки заварчик има разрешение да изпълнява такава работа

Като се вземат предвид всички рискове при работа с газ, по-добре е да се прехвърли тръбопровода на специалисти от официалната компания. И още повече не инсталирайте самата тръба. Без подходящи умения, резултатът може да бъде плачевен.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

5 + 5 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map