Dari plastik untuk buluh: yang tirai adalah yang terbaik untuk dapur

Dari plastik untuk buluh: yang tirai adalah yang terbaik untuk dapur

Semakin, untuk reka bentuk tingkap dapur bukannya langsir biasa dan tirai tirai gelap terus digunakan sebagai pilihan yang praktikal dan mudah. Walau bagaimanapun, memilih tirai untuk dapur, banyak berpandu semata-mata kepada penampilan yang menarik dan pewarna nice, benar-benar lupa tentang mikroiklim khas dapur, di mana terdapat kelembapan yang tinggi, diperhatikan perubahan yang berterusan dalam suhu dan udara berbau memasak, untuk kelengkapan rumah jatuh semburan air, titisan lemak , jus, jelaga dinaikkan. Tidak semua tirai menghadapi muatan itu, jadi sebelum anda membeli ia begitu penting untuk membuat keputusan mengenai kegemaran dan orang luar.

Tirai praktikal dan cantik di tingkap dapur - penyelesaian yang baik

Blinds pada tingkap dapur: kecantikan dan kepraktisan

Blind yang mana yang saya pilih untuk dapur

Sehingga baru-baru ini, tirai boleh didapati hanya di bangunan bukan kediaman dan pejabat, dan idea menggunakannya untuk menghias rumah di rumah menyebabkan kekaburan. Mengapa membawa kebodohan pejabat ke dalam rumah? Lamela putih yang kusam dengan api debu yang berkilat masih menyebabkan kesedihan kepada ramai. Tetapi sebaik sahaja para pereka menyertai, pegawai yang membosankan dan tanpa wajah tidak dapat mengesan. Tirai yang “lebih cantik” telah menjadi wajar di setiap rumah. Kayu, tekstil, kulit, logam, buluh … pelbagai tekstur, warna dan bentuk kegembiraan! Memandangkan kepraktisan, kemudahan dan kemudahan penggunaan, keselamatan dan kos yang agak rendah, tirai boleh dianggap penyelesaian sejagat untuk hampir mana-mana ruang.

Anda boleh membuat persekitaran intim dengan bantuan tirai mendatar

Tirai mendatar untuk dapur dengan lambrequin menyumbang kepada penciptaan persekitaran yang intim dan tenang

Tirai mendatar

Penyelesaian ideal untuk pangsapuri kecil dengan bukaan tingkap kecil: mereka tidak “makan” ruang, tidak membebani pedalaman dengan hiasan mewah dan reka bentuk yang rumit. Terutama gemar kain hiasan kain tirai mendatar, yang benar-benar tidak mempunyai kerintangan pejabat, dan walaupun dengan reka bentuk sangat pertikaian, mereka sentiasa menghirup keselesaan dan kehangatan rumah.

Blinds dan langsir melakukan fungsi yang berbeza di tetingkap dapur

Tirai mendatar berjaya digabungkan dengan langsir klasik, melaksanakan fungsi yang berbeza pada tingkap

Laconic mendatar lamellas akan menjadi tambahan yang sangat baik untuk dapur dalam gaya minimalism dan berteknologi tinggi. Gabungan tirai mendatar dengan tirai tekstil tradisional, tulle, organza atau lambrequin akan membantu mencerahkan pertikaian yang keras. Perhatian khusus harus dibayar kepada tirai antara bingkai, yang dipasang di ruang antara bingkai antara tingkap, meninggalkan tingkap pembukaan sepenuhnya bebas, yang dapat sangat sesuai dalam ruang terbatas, di mana setiap sentimeter dihitung.

Tirai mendatar sesuai di dalam hiasan moden

Tirai mendatar sederhana menggabungkan harmoni ke pedalaman moden

Blind menegak

Blinds dengan bilah menegak lebih mirip dengan langsir klasik, ia adalah jenis tirai pejabat yang dipopularkan, sehingga mereka lebih sering digunakan untuk menghias pangsapuri dan rumah. Membezakan kedudukan selat, anda tidak boleh hanya “bermain” dengan chiaroscuro dan bereksperimen dengan bentuk tirai, tetapi juga mengubah suasana dan suasana bilik. Lamela menegak secara visual “menarik keluar” bilik, “menaikkan” siling, bergantung kepada bahan dan warna, sempit atau mengembangkan pembukaan tingkap, mengubah geometri bilik. Untuk memberikan dalaman dapur keanekaragaman dan keunikan, para perancang secara sukarela bereksperimen dengan tirai menegak, memberikan mereka bentuk setengah lingkaran, gelombang, zigzag, potong serong. Dengan sepenuhnya berlepas dari semi-rasmi membosankan akan membantu gabungan tirai dengan langsir cahaya, lambrequins atau langsir klasik, walaupun pilihan kedua lebih sesuai untuk ruang tamu atau bilik tidur daripada untuk dapur.

Tirai menegak dengan cetakan bunga menarik dan praktikal

Tirai menegak dengan cetakan bunga besar yang cerah akan menghias dapur mana pun

Shutters Roller

Tirai roller adalah sekeping bahan halus yang meliputi seluruh pembukaan cahaya tingkap, dan jika perlu gulung ke atas ke dalam roll yang kemas. Mereka boleh diperbaiki ke siling atau ke dinding. Tirai roller padat dan praktikal – penyelesaian yang sesuai untuk mereka yang ingin melindungi bilik dari cahaya matahari langsung, tetapi tidak membakar dengan keinginan untuk merenungkan pada tetingkap, garis lurus yang ketat. Shutters roll boleh mempunyai kesan penyinaran cahaya, mencerminkan, atau benar-benar legap.

Versi asal menghias tingkap dapur dengan tirai roller

Tirai roller dikombinasikan dengan sempurna dengan kanvas langsir klasik, tulle dan organza cahaya

Tirai roller yang ringkas dan ringkas secara organik sesuai dengan gaya minimalis atau gaya oriental, terutama jika kanvas dihiasi dengan motif oriental. Kabinet roller yang digabungkan dengan kanvas langsir klasik, tulle dan organza ringan, menjadikan suasana yang lebih selesa dan lebih elegan.

Roller shutters: kepelbagaian praktikal untuk menjejaskan hiasan

Roller shutters dengan sempurna mengatasi tugas-tugas praktikal, tetapi ciri-ciri hiasan mereka agak terhad

Bahan-bahan untuk tirai roller sememangnya diregregasikan dengan sebatian khusus yang memberikan sifat antistatic, antibakteria, tahan debu kanvas, kain bukan habuk, tidak runtuh, tidak terbakar di bawah matahari. Walaupun semua jumlah tambahan dan impregnations khas, tirai roller sangat aneh, mereka memerlukan rawatan yang teliti dan tepat. Soot, gris dan pencemaran lain dengan cepat menghalang mereka daripada pesona murni yang sempurna, yang hampir mustahil untuk kembali, jadi untuk dapur, tirai roller tidak boleh dipanggil pilihan yang optimum.

Shutter roller memainkan peranan penting dalam mengawal pencahayaan semula jadi dapur

Shutters roller boleh mempunyai kesan cahaya yang menyebarkan, mencerminkan atau menjadi benar-benar legap

Lampu foto

Jenis khas tirai menegak, di atas lamellae yang mana pewarna tahan api dengan bantuan percetakan foto ultra-tepat digital digunakan mana-mana imej. Louvers foto berkualiti dibezakan oleh kejelasan garis dan ketepuan warna, ketahanan terhadap kelembapan, cahaya, geseran, kesan kimia dan mekanikal. Di pedalaman dapur, masih hidup dan imej-penipuan dengan ilusi ruang dan perspektif akan menjadi yang paling menguntungkan.

Petak gambar untuk dapur dengan makro - unsur penting hiasan

Idea asal dekorasi tetingkap dapur: tetingkap foto untuk dapur dengan imej makro cerah

Pilih bahan untuk tirai dapur

  • Blind plastik

Tirai plastik murah rapuh, tidak stabil kepada perubahan suhu, mereka panas dan terbakar di bawah sinar matahari, memperoleh penghidratan unaestetik. Blinds diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi tidak mempunyai kelemahan seperti: semasa operasi mereka tidak cacat, jangan bengkok, menyerap bau dan kotoran, jangan terbakar di bawah matahari. Kelebihan utama plastik adalah kemudahan penyelenggaraan. Untuk mengekalkan kebersihan, lap lamellas dengan kerap dengan kain lembut atau vakum. Dalam hal pencemaran yang serius, lamela dapat diletakkan dengan selamat dalam larutan sabun yang hangat, dibilas, dikeringkan dan digantung lagi di tingkap. Sangat kelihatan tiruan plastik dengan lamela yang dibalut dengan tulle tulen, tetapi untuk dapur ini bukanlah pilihan yang paling berjaya.

Tirai plastik untuk dapur boleh digunakan bukan sahaja untuk tujuan praktikal

Tirai plastik untuk dapur coklat gelap sangat sesuai ke dalam pedalaman ini sebagai perincian hiasan

  • Tirai kayu

Blinds dengan lamellas diperbuat daripada kayu pepejal ringan (gabus, kapur Kanada), akan membawa kehangatan dan keselesaan ke pedalaman, bagaimanapun, walaupun penghamilan khas, tidak disyorkan untuk memasangnya di dapur. Jika anda benar-benar mahu melengkapkan dalaman dapur dalam gaya negara atau provensi dengan tirai asli yang diperbuat daripada kayu lapis planchkok, berhati-hati untuk melengkapkan dapur dengan tudung kuat.

Tirai kayu sesuai dengan ke dalam hiasan klasik mewah

Tirai kayu dengan bentuk simpanan mereka dan warna mulia menekankan kemewahan dan kehormatan dapur ini

  • Tirai logam

Untuk pembuatan tirai logam, aloi duralumin ringan dengan kekuatan tinggi dengan lapisan perlindungan varnis dan tahan panas enamel biasanya digunakan. Mereka sempurna memegang bentuk, tahan kelembapan, suhu tinggi dan cahaya matahari, memenuhi keperluan steril dan kebersihan yang tinggi. Untuk mengeluarkan kekotoran dari permukaan selat logam, cukup memadamnya dengan kain lembut yang direndam dalam air sabun. Murni dari pandangan praktikal untuk dapur adalah pilihan yang ideal. Walaupun ada tirai logam, ada satu ciri yang sangat spesifik yang banyak dapat mempertimbangkan kelemahan – apabila draf bertabrakan antara satu sama lain, logam lamellas rattle.

Tirai logam menekankan daya tarikan dan daya tarikan gaya moden

Tirai logam dipilih oleh peminat gaya moden moden atau berteknologi tinggi

  • Tirai kain

Kain dalam hiasan tingkap sentiasa kelihatan bersahaja, jadi di kalangan tirai menegak kain itu paling popular. kain tenunan untuk tirai semestinya impregnated dengan Khas debu-bukti dan komposisi air penghalau, yang membolehkan pembersihan kering dan pembersihan basah daripada selat. Untuk membuang kekotoran utama tirai perlu dikeluarkan dari cucur atap, setiap lamela akan perlu untuk membuang berat, twist dalam roll untuk mengekalkan bentuk, direndam dalam air sabun, tunggu sehingga berlepas kotoran (menggosok kain yang tidak diingini), dikeluarkan dari air dan basah hang selat kembali, supaya di bawah pengaruh bobot mereka dapat diluruskan. Adalah lebih mudah untuk menjaga lamellas kain fiberglass, yang perlu disapu dengan kain lembap. Kelebihan lain dari gentian kaca ialah keselamatan kebakaran.

Tirai tisu di tingkap dapur tidak menampakkan tirai tradisional yang menarik

Tirai kain dengan corak yang bagus dapat dengan mudah menggantikan tirai tradisional

  • Blind Multifactor

Dalam model multifacture, beberapa jenis bahan dan elemen hiasan digabungkan secara serentak: kain dengan plastik, aluminium dengan kayu, jerami kertas dengan buluh. Permainan invois mencipta lukisan dan perhiasan “kanvas” yang rumit, meniru kain tirai, langsir dengan picks dan tirai, bahan mahal. Di dapur, praktikal datang ke hadapan, jadi variasi pelbagai faktor sangat jarang berlaku. Untuk tirai laconic yang lebih bersemangat dan gembira hanya ditambah dengan tirai cahaya, langsir atau lambrequins.

Tirai pelbagai jenis reka bentuk luar biasa - kemewahan berpatutan

Reka bentuk luar biasa blinds multifactural menjadikan mereka unsur hiasan penting dalam pedalaman ini

decor

Leave a comment