Да ли је вредно избора за кухињски тоалет и умиваоник од кварца: предности и мане кварцног агломерата

Да ли је вредно избора за кухињски тоалет и умиваоник од кварца: предности и мане кварцног агломерата

У производњи кухињског намештаја користе се различити материјали. Али само кварцни сто може се похвалити непрекидном снагом и естетским природним изгледом. Кварцни агломерат као ни један други материјал није погодан за кухињу. За разлику од јефтинијег акрилног камена, дефинитивно га неће загребати ножем. Сервирање кварца није једна деценија. Међутим, поред недвосмислених предности, кварц има и минус. Пре него што купите кварцни судопер или сто, пажљиво претехтајте све предности и слабости.

Шта је кварцни агломерат

Вјештачки кварцни камен је материјал који је направљен од песка и мрвица природног кварца, пигмената и астрингентних полиестерских смола. Произведен је на високој температури у вакумским инсталацијама. Као резултат, плоче од 91 до 93 процента се састоје од природног кварца са свим својствима високе чврстоће.

кварцни камен

Вјештачки кварцни камен помоћи ће у реализацији најамбициознијих идеја дизајна

Сам кварц је један од најтраженијих природних материјала. По овом показатељу, то је само други за тешке дијаманте и корунде. Али стварање природног камена са површине великог подручја је проблематично, тако да су радне плоче израђене од кварцног песка и разних мрвица ове стене.

цоунтертоп

Кварцни сто може се направити у готово свим облицима током тестере

Као везиво, у кварцни агломерат се додаје полиестарска смола. После температурног третмана таквог састава, добија се чврста монолитна плоча, у којој нема шупљина и пукотина. Њено пуцање током или након инсталације је бесмислица. А не сваки челични ноктир може гребати површину кварцног камена.

Јединствена отпорност на механичке утицаје – главна предност кварцних пулта и судопера. Због одсуства поре у својој структури, не плаше се промена температуре и влаге. Прољевана вода не може да их повреди по дефиницији.

Технологија производње агломерата из кварца

Упоређивање кварцних и мермерних подлога

Сфера примене вјештачког кварчевог камена

Кварцни камен се користи за:

 • производња пулта за купатила и кухиње;
 • окренути камини;
 • завршавање базена;
 • производња прозора;
 • подови и степенице;
 • украшавање разних делова намештаја и уопште унутрашњости.

Површине из кварцног агломерата се користе у стамбеним и јавним просторијама. Међу власницима кухиње они су у потражњи због своје издржљивости, једноставности бриге и отпорности на штету. А дизајнери бирају цоунтертопс израђени од кварца због различитости боја.

панели

Поред радних површина, направљене су и кухиње од кварцног агломерата и зидне плоче

Технологија производње омогућава да се површини из кварцног камена дају сви цртежи и нијансе. Произвођачи црумба користе различиту фракцију, што омогућава да се створи било који узорак у плочи, а уз помоћ пигмената, свака боја која није природна за природну палету може се увести у ову структуру.

палета боја

Богата палета боја проширује могућности креативног дизајна ентеријера

Важна ствар! Полирање кварцног агломерата врши се на машинским алатима. Немогуће је то самостално изводити код куће. Када има чипова за поправку површине, биће проблематично.

После мешања кварцних чипова са пигментним и везивним адитивима, добијена маса се улије у калупе. Као резултат накнадног очвршћавања и печења добија се плоча, која се подвргава брушењу и полирању. У принципу, процес стварања кварцних пулта је довољно једноставан, али је немогуће стварати такву површину властитим рукама. Производња ових пулта само у фабрици на индустријској опреми.

кухиња оток

Кухињски оток с сјајним кварцним врхом

Предности и слабости кварцних плоча

Према рецензијама потрошача, кварцни судопери и кухињске радне плоче имају одличне оперативне и естетске карактеристике. Али и они имају недостатке, које се морају узети у обзир при избору композитних плоча од агломерата.

кварцна површина

Камен је камен, површина кварца не само да изгледа хладно, већ је у стварности

Важно је споменути недостатке вештачких кварцних таблица:

 • високи трошкови производа;
 • озбиљност материјала;
 • осећа се хладно када се додирне;
 • сложеност рестаурације чиповима.

Кварцни агломерат се обрађује дијамантским ножевима и брусилицама, који захтевају водено хлађење. Време производње за пултове, декоративне плоче и прање је значајно. Немогуће је одрезати жељени комад са обичне плоче са жицом што је брже могуће.

цоунтертоп

Главни недостатак материјала је висока цена. За радни метар контраста морате платити око 100 евра

Важно! Готови производ има велику тежину. Ово не само да ствара потешкоће у транспорту, већ и ограничава величину.

Дужина стола не може бити већа од три метра. Ако су кухињски ормани прекривени већим плочама, онда се таква површина мора сакупљати из неколико одвојених фрагмената. Слојеви који се формирају у овом случају биће примјетни у сваком сценарију.

Међутим, све ове недостатке су више него надокнађене бројним предностима, међу њима:

 1. Температурна отпорност у 250-300 Ц.
 2. Снага на удар и други механички утицаји.
 3. Зеро хигросцопицити.
 4. Отпорност на хемикалије, киселине и алкале у домаћинству.
 5. Одсуство предиспозиције на појаву микрокрацака.
 6. Отпорност на хабање и ултраљубичасто.
 7. Естетски изглед и разноврстан дизајн решења.
 8. Лако брига и издржљивост.

Ако се на теглу кварцног агломерата постави врући теписон, на њему се не појављује мрље. Вештачка површина лако ће издржати такав тест. Истовремено, кварцни судопер због високих водоодбојних карактеристика ни на који начин није инфериорнији у погледу отпорности на воду и поузданости на метални аналог.

умиваоник

Кварцни судопер – сигурност, без огреботина и сигурности оригиналног сјаја

Одсуство поре обезбеђује сигурност у смислу ширења бактерија. На кварцном столу, можете сигурно кувати, само обришите површину обичним сапуном крпа након сечења састојака.

Нијансе монтажних кварцних судопера и пулта

Постављање плоча од вештачког кварца је слично инсталацији акрилних или дрвних аналога. Али велика снага материјала намеће своју специфичност на овим радовима. Тестирање и механичка обрада ивица у кухињи је скоро немогућа. Све је урађено у производњи након пажљивих мерења под димензијама одређене просторије и бетонског намештаја, иначе неће бити могуће постићи чак сечење и формирање “невидљивог” шива.

умиваоник

Да би се осигурало да спојеви између делова стола нису приметни, кварцне плоче се сијају на специјалним машинама

Сакупљање појединачних делова декора од кварца врши се помоћу чепова који гарантују чврстоћу и чврстину површине. За масирање зглобова примењује се посебно лепило, које након сушења мора бити нежно тло да би се завршила невидљивост.

Љепива композиција није првобитно намењена за заптивање крајева кварцне плоче, као у случају аналога дрвеног чипа. Радне површине и судопере од кварцне воде по дефиницији нису страшне. Током инсталације, није потребно заштитити вјештачки камен од влаге.

тоалет у кухињи

Плаћање чврстог износа за израду пулта, узимање ризика са самоинсталацијом – сувише скупо задовољство

Углове и багете за кварцне површине се препоручују за узимање из истог агломерата, тако да је сав намјештај у истом стилу. Алтернативно, метални или пластични производи се могу користити ако су у складу са вештачким каменом кухињског стола.

Видео упутства за уградњу кварцног бројача

Кварцни пулти, панели и судопери у кухињи – то је практична, естетска, издржљивост и сигурност рада. Оригиналити у дизајну када користите овај материјал вам је осигуран, али за не-тривијални ентеријер ћете морати много платити. Ево, и високи трошкови самог агломерата и чврста цена његовог накнадног тестирања и инсталације играју улогу, чије ће перформансе бити неопходно за привлачење високо плаћених професионалаца.

decor

Leave a comment