Bagaimana untuk memulihkan kerusi lama: nasihat pembuat perabot berpengalaman dan kaleidoskop idea

Bagaimana untuk memulihkan kerusi lama: nasihat pembuat perabot berpengalaman dan kaleidoskop idea

Masa berlalu, dan juga perkara yang baik habis, kehilangan bekas gloss mereka dan hanya rehat. Tetapi jangan buru-buru menghantar kotoran yang dipakai ke tempat pembuangan, ia masih boleh menjadi perabot perabot yang bergaya dan berfungsi. Pemulihan kerusi mengambil banyak masa dan usaha, tetapi hasilnya akan melebihi semua jangkaan.

Pemulihan kerusi dengan tangan anda langkah demi langkah

Sebelum memutuskan bagaimana untuk mengembalikan kerusi lama dengan tangan anda sendiri, anda perlu menjaga kestabilannya. Apabila perabot itu digunakan untuk masa yang lama, perabotnya longgar: kayu kering, dan sendi stud terikat berhenti berfungsi.

Kerusi Painted

Kesan yang menakjubkan dapat dicapai dengan hanya mengecat kerusi dengan warna yang berbeza

Kerja bengkel

 • Pertama, hapus simpang. Berhati-hati untuk tidak merosakkannya. Spike itu mengayunkan dan serentak ditekan dengan tukul di simpul.
 • Tempat alur dibersihkan daripada gam lama dan debu. Ia mudah untuk membuat pahat atau pisau.
 • Kemudian duri dan sarangnya lancar dan tipis dilapisi dengan gam dengan kelikatan 200.
 • Selepas nod dikumpulkan dan diapit di pengapit. Produk mestilah berada di dalam peranti pengapit selama sekurang-kurangnya tiga jam. Sisa penyebaran dikeluarkan dengan kain lembap.

Penting! Sekiranya sambungan bolted diperlukan dalam pembaikan, letakkan pencuci logam atau plastik di bawah kacang dan kencangkan kacang-kacangan.

 • Sekiranya unsur-unsur kayu tidak sesuai dengan mata, buatkan jumlah yang hilang dengan sekeping kayu tipis. Gunakan kasein atau gam. Melekat ditinggalkan di dalam keadaan tertekan selama 8-10 jam di dalam bilik yang hangat. Sarjana profesional menggunakan pengganding tali pinggang, yang membolehkan anda mencapai daya yang dikehendaki apabila melekat.
 • Jika rehat pecah, gantikan bahagian yang rosak dengan yang baru. Pisau dirawat dengan gergaji besi dan sarang dipotong oleh pahat hingga kedalaman 50 mm. Selepas menggergaji memasukkan saiz yang betul dan tukul dengan tukul.

Majlis. Gunakan penyebaran PVA, ia bukan toksik dan tidak mudah rosak. Pelekat epoksi “Master” atau “EAF” juga sesuai.

Staples untuk kerusi

Anda boleh membetulkan kaki dengan kerongsang kayu dengan selamat. Anda juga perlu pin dengan kacang dan pencuci

Mengeluarkan lapisan lama

Untuk menyingkirkan lapisan lama, gunakan kertas pasir. Ia tidak perlu untuk menghapuskan keseluruhan bahagian atas, adalah penting untuk mencipta permukaan licin dan juga. Pemulihan kerusi dengan tangan mereka sendiri tidak sepatutnya terlalu meletihkan jika anda menggunakan pengisar.

Majlis. Anda boleh mengeluarkan varnis dengan aseton teknikal. Mereka melembapkan serbet dan mengelap produk dengan baik. Ini meninggalkan warna semulajadi pokok itu.

Mesin pengisar

Mempercepat proses mengeluarkan lapisan lama pengisar

Kemasan: lukisan dan varnishing

Memandangkan pokok itu menyerap cecair dengan cukup baik, permukaannya mesti disiapkan sebelum penamat, ini akan mengurangkan penggunaan bahan. Primer tanpa warna sesuai jika kayu hanya dilapisi dengan varnis. Dalam kes lain, pilih asas putih. Kerusi warna putih atau hitam kelihatan hebat dengan pelapis yang berbeza.

Penting! Sebelum bekerja, gunakan alat pernafasan dan sarung tangan.

 • Sapukan 1-2 kot primer. Apabila kerusi itu kering, jalankannya dengan kertas pasir halus.
 • Sekarang gunakan balsem lilin, ia akan memberi permukaan bersinar khusus. Kemudian polaskan semuanya dengan berus.
 • Tutup najis dengan cat dua kali. Lapisan kedua digunakan untuk permukaan kering.
 • Lapisan nipis di sepanjang serat pokok itu, gunakan lapisan varnis.

Majlis. Gunakan cat berasaskan air, ia mudah digunakan dan kering dengan cepat. Anda juga perlu stensil jika anda ingin menghiasi kerusi dengan corak asal.

Pemulihan kerusi

Menggilap dan lukisan yang terbaik dilakukan di luar rumah

Membongkar dan menarik tempat duduk

Anda perlu: penahan perabot, staples, pemutar skru dengan muncung, getah buih 5 cm tebal (atau dua keping 2-3 cm tebal), kain padat untuk kain substrat dan upholstery untuk bahagian atas. Pengisi untuk kerusi boleh berfungsi sebagai sintepon, memukul, getah buih.

 • Pertama, keluarkan kerusi dan upholsteri. Jangan membuang pangkalan kayu yang kukuh.
 • Balikkan kerusi dan keluarkan semua pengikat yang memegang tempat duduk. Keluarkan pendakap kilang.
 • Tarik bingkai dengan mata air. Lepaskannya dari seluruh pengisi.
 • Dengan saiz tempat duduk, potong segi empat tepat yang dibuat dari kain padat, potong pelapis dengan margin. Elaun itu harus 6-8 cm.
 • Pasang substrat pada musim bunga kain tebal. Menggunakan stapler, pasangkan fabrik itu ke bingkai.
 • Atas lapisan pengisi. Ketebalan optimum untuk tempat duduk – 4-5 cm.
 • Kemudian letakkan bahan pelapis, ia adalah yang paling mudah untuk melakukan ini dengan pembantu. Upholsteri ini boleh dibuat dari bahan tekstil khas, serta linen dan kulit.
Penetapan tisu

Kain di sudut boleh diperbaiki dengan cara ini

Penyelesaian kreatif untuk reka bentuk eksklusif

 • Pertama, noda najis dengan dua warna yang berbeza, misalnya, turquoise (lapisan 1) dan putih (lapisan 2). Kemudian perlahan-lahan merawat permukaan belakang dan kaki dengan kertas pasir halus, supaya kesan “menggosok” muncul. Warna bahan pelapis mestilah selaras dengan warna bahagian yang dicat.
 • Untuk memberikan kerusi bulu vintaj mereka dicat dalam krim, biru, merah jambu. Selepas itu menghiasi keseluruhan kerusi atau hanya sebahagiannya dengan lukisan. Kemudian, dengan cat emas, butiran berasingan dibuat atau varnis-craquelure digunakan untuk seluruh permukaan. Retakan kecil akan mewujudkan kesan zaman dahulu.

Kerusi berwarna

Kerusi dalam gaya vintaj

Juga vintaj yang ingin tahu

 • Jika anda ingin mencipta gaya Empayar, pilih satin susu dengan cetakan bunga. Perlindungan bingkai dengan cat “emas”.
 • Buat perlindungan untuk kerusi, ia bukan sahaja melindungi perabot daripada pencemaran, tetapi juga mengubah reka bentuknya.
Tutup di bangku

Menjahit penutup akan mengambil masa beberapa jam, tukang jahit orang baru akan dapat mengatasi kerja ini

 • Upholsteri kerusi boleh dibuat dari 30 ikat pinggang kulit berwarna-warni. Mereka saling bertentangan dengan prinsip “bakul” dan tetap dari bawah dengan skru.
Tali di atas najis

Pengetatan tali pinggang kerusi

Patchwork – patchwork untuk suasana “terang”

Selalunya di dalam almari ada perkara-perkara yang belum dipakai untuk masa yang lama. Pakaian lama dan seluar jeans berjalur cukup sesuai sebagai “bahan mentah” untuk upholsteri kotej negara. Sekiranya pecahan yang sesuai dijumpai, anda perlu mengambil warna dan memotong unsur-unsur konstituen.

Petua: Jangan gunakan bahan elastik. Pada mulanya pilih skema lukisan yang mudah dan tidak rumit.

 • Pertama, lakukan semua kerja persediaan.
  Upholsteri dalam teknik tampalan

  Upholstery dalam teknik tampalan – sentuhan bergaya dari pedalaman yang selesa

 • Gunakan pelapis lama sebagai templat.
 • Jika memulihkan kerusi adalah perniagaan baru untuk anda, lebih baik menggunakan unsur segi empat atau segi empat tepat untuk dicincang. Kirakan bilangan komponen yang dikehendaki, letakkannya di atas pelapis lama. Anda juga boleh menggunakan segi empat segi kain yang berbeza lebar, jika anda ingin mendapatkan kesan “mosaik”.
 • Jahit reben dari kepingan. Anda boleh melakukan ini pada mesin jahit atau secara manual.
 • Kumpulkan jalur dalam satu helaian. Lampirkan templat ke pelapis baru, potong lebihan.
 • Betulkan pelapis baru di perimeter asas.
Jok pelangi yang cerah

Aksen terang mencairkan monotoni yang ketat

Kami menghias bangku dalam teknik decoupage

Adakah anda ingin menaik taraf dapur dengan cara yang murah? Decoupage mampu membuat perabot yang paling tidak mengesankan asli dan menarik. Anda akan memerlukan serbet atau kain dengan corak yang sesuai, serta aplikasi kulit.

Peta untuk menanggalkan kerusi

Jualan anda boleh mencari kad khas untuk decoupage

 1. Selepas pemprosesan dengan kertas pasir, retak itu berpasir dengan dempul, produk itu diproses dan ditutup dengan emulsi berasaskan air.
 2. Kemudian potong gambar yang sesuai dari serbet, sebarkan gam di permukaan kerusi dan berhati-hati menggunakan corak. Beralih dari pusat ke tepi, lancar.
 3. Varnish permukaan benar-benar kering.
Hiasan kerusi kerusi

Hiaskan cara ini anda boleh duduk, belakang atau kaki. Decoupage sesuai untuk perabot di tapak semaian atau di dapur

Bunga pada bangku

Penyelesaian yang sangat baik untuk mengubah najis lama

Video tuan kelas: kami mengemas kini perabot lama

Kerusi yang tidak stabil merengsa dengan kerutnya dan membawa bahaya yang berpotensi – pada bila-bila masa ia boleh runtuh di bawah berat orang yang duduk di atasnya. Dengan pengalaman, anda boleh mengeras struktur, mengecat semula asas dan tarik tempat duduk anda sendiri. Tetapi jika anda tidak memiliki rahsia pertukangan kayu, anda harus berpaling kepada profesional yang tahu bagaimana untuk memulihkan kerusi lama, dan oleh itu akan melakukan pembaikan secara kualitatif dan cepat.

Foto kerusi sebelum dan selepas perubahan

Pemulihan kerusi dapur

Melukis di kerusi

Lukisan dan pembaikan najis

Kemas kini kerusi

Mengeraskan kerusi

decor

Leave a comment