Bagaimana untuk memadamkan langsir Rom: helah kecil untuk hasil yang sempurna

Bagaimana untuk memadamkan langsir Rom: helah kecil untuk hasil yang sempurna

Seperti mana-mana bahan yang digunakan untuk menghiasi tingkap, tirai Rom memerlukan penjagaan. Sebelum anda membersihkan langsir Rom, baca maklumat tentang kain yang dibuatnya. Tetapi ingat: jika anda mahu mereka bertahan lama, jangan membasuhnya dengan kerap, tetapi bersih dengan pembersih vakum.

Seperti orang lain, tirai kain Rom memerlukan basuh berkala

Tirai Rom dari kain harus dibasuh secara berkala, seperti yang lain

Bagaimana untuk mencuci dengan betul tirai Rom

Tirai seperti ini diperbuat daripada kain sintetik atau asal semula jadi. Mereka boleh dikosongkan, tetapi mencuci produk dibenarkan. Jika langsir diperbuat daripada kain tirai tradisional, mereka boleh dibasuh di dalam kereta, tetapi anda boleh mengisi sehingga separuh. Ini memastikan basuh yang tepat, membilas halus dan berputar.

Untuk tirai Rom, ia sesuai untuk kedua-dua mesin dan mencuci tangan

Bergantung kepada saiz dan bahan tirai Rom, mereka dibasuh secara manual atau di mesin basuh

Sebelum anda membersihkan langsir Rom, jangan lupa untuk menarik selat yang ada di antara jalur kain. Ini adalah salib logam, kayu atau plastik. Tidak sukar untuk melakukan ini kerana pita atau kelebihan penamat di satu sisi tidak terjebak.

Membilas langsir Rom perlu berhati-hati, kerana zarah-zarah detergen yang kekal di dalam gentian kain boleh menyebabkan reaksi kimia, dan langsir akan berubah warna.

Jika pencucian tidak menghasilkan hasil yang diingini, dan jejak pencemaran tidak dapat dipulihkan, hubungi pembersih kering.

Tirai dari kain kapas dibasuh menggunakan serbuk sejagat. Jika anda ingin mengeringkan produk dalam mesin pengering, pastikan ia dapat dilakukan (baca maklumat pada label). Sekiranya anda tidak dapat melakukan ini, kain mungkin mengecil dan anda tidak akan dapat menggantungnya lagi di atas tingkap. Adalah lebih baik untuk membasuh langsir tersebut secara manual pada suhu air 40 darjah. Untuk melakukan ini, rendam langsir selama sejam dengan pembersih neutral pH yang tidak mengandungi agen peluntur.

Bagaimana untuk membasuh “kuil” kain halus

Anda boleh memadamnya secara manual atau di dalam kereta, tetapi hanya pada suhu 30 darjah, berputar di sentrifu dan berpusing tidak dibenarkan. Kain beludru kering, dibalut dengan kain peluh dan tersebar di permukaan rata.

Tirai sutera Rom juga tidak boleh dibongkar dan ditekan dalam gendang mesin basuh. Jangan keringkan produk di bawah sinaran matahari atau berdekatan alat pemanas.

decor

Leave a comment