Apa yang terbaik untuk dapur – jubin atau linoleum

Apa yang terbaik untuk dapur – jubin atau linoleum

Lantai paling popular di Rusia adalah, mengikut statistik, linoleum. Ia adalah bahan yang murah dan tahan lama, yang, lebih-lebih lagi, mudah dijaga. Jubin seramik hanya menduduki tempat ketiga, memberikan laminat kedua yang mulia. Tetapi ketika datang ke dapur, beberapa orang membeli lamina, kerana bahan ini takut kelembapan. Oleh itu, anda perlu menentukan apa yang lebih baik – jubin atau linoleum untuk dapur anda.

Yang lebih baik – jubin atau linoleum

Kelebihan dan kekurangan linoleum

Penutup lantai ini diperbuat daripada polyvinyl chloride, yang adalah heterogen dan homogen. Polyvinyl chloride heterogen terdiri daripada beberapa lapisan. Lapisan pertama (lebih rendah) adalah asas dirasai, poliester, jute, PVC. Lapisan kedua (mungkin terdapat beberapa daripada mereka) adalah gentian kaca, vinil berbuih. Lapisan ketiga (atas) adalah lapisan vinil tugas yang telus.

Linoleum untuk dapur

Kelebihan linoleum

 • Pelbagai jenis reka bentuk dan warna. Mana-mana kedai pembinaan akan menawarkan lebih daripada 20 variasi salutan ini, dan warnanya akan menjadi keinginan hati anda: dengan angka geometri, corak, marmar atau kayu, jubin atau lamina.
 • Kos linoleum murah. Ambang harga yang lebih rendah adalah dari 120 rubel setiap meter berjalan.
 • Sangat mudah untuk bekerja dengan bahan itu, bahkan orang yang jauh dari kerja perbaikan akan dapat meletakkan penutup ini.
 • Linoleum mudah dijaga, ia tidak memerlukan sebarang detergen khas.
 • Bahan ini menyenangkan untuk disentuh, tidak sejuk seperti jubin. Lantai, ditutup dengan linoleum, elastik dan pada masa yang sama agak lembut. Lapisan ini agak kuat, terutamanya apabila ia berkaitan dengan linoleum tahan haus.
 • Linoleum, yang direka untuk tempat-tempat yang mempunyai kapasiti trafik tinggi orang, berfungsi selama beberapa dekad, tanpa kehilangan penampilannya yang menarik. Linoleum isi rumah juga akan berkhidmat untuk masa yang lama, jika anda mengendalikan dengan teliti.

Linoleum untuk dapur

Linoleum minus

 • Sekiranya bilik itu banyak cahaya matahari, sebarang linoleum boleh kehilangan warna (terbakar di bawah matahari).
 • Bahan ini tidak tahan terhadap pengaruh mekanikal. Jika pisau atau garpu jatuh ke atasnya, dan jika anda berjalan di atas kasut dengan stilettos, ini boleh menyebabkan kerosakan pada penutup lantai.
 • Linoleum tidak bertolak ansur dengan penurunan suhu.
 • Ia mungkin kelihatan noda. Sebagai contoh, lemak, aseton, cat dan bahan-bahan lain yang tidak menyenangkan dibersihkan dari permukaan linoleum dengan sangat teruk. Tetapi noda tidak muncul, jika bertindak dengan serta-merta dan menghapuskan apa yang telah menetes atau tumpah.
 • Linoleum takut kepada bahan kimia. Ia boleh dimanjakan dengan bahan pencuci yang agresif. Terdapat noda, noda, dan juga tempat botak, jadi gunakan hanya remedi linoleum untuk mencuci lantai.

Linoleum yang dibuat dengan baik boleh merosakkan pedalaman

Jubin lantai seramik di dapur

Dapur dianggap sebagai bilik dengan lalu lintas yang tinggi, jadi sebagai penutup lantai, banyak menggunakan ubin seramik. Pertimbangkan merit dan merosakkan bahan ini.

Kelebihan seramik

 • Jubin lebih kuat daripada linoleum. Ia boleh berkhidmat selama beberapa dekad, dan pada masa yang sama penampilannya akan tetap menarik.
 • Pelbagai warna dan tekstur yang besar. Di kedai-kedai pembinaan anda boleh melihat tidak hanya jubin seramik, tetapi juga pelbagai jenis jubin porselin, serta jubin kaca. Jubin seramik boleh mempunyai permukaan matte atau berkilat, dihiasi dengan corak kayu, batu, logam.
 • Jubin seramik tahan terhadap perubahan suhu, jadi ia boleh diletakkan di dalam dan di luar premis (contohnya, di teres atau teres terbuka).
 • Rintangan kelembapan bahan adalah tinggi. Jubin akan berlalu tanpa masalah apa-apa banjir, jika ada.
 • Jubin itu tahan terhadap noda dan bahan kimia. Anda hanya akan menjaga lantai di mana jubin dibentangkan, kerana bahan itu tidak takut terhadap sebarang kimia, dan noda untuk itu “tidak melekat.”

Jubin di pedalaman dapur

Kelemahan jubin

 • Walaupun semua kelebihannya, jubin mempunyai beberapa kekurangan. Dan yang utama mereka adalah kesejukan. Jubin hanya boleh dipanaskan dengan memasang sistem “lantai hangat”.
 • Tinggi (berbanding dengan linoleum) harga. Kadang-kadang, untuk membeli jubin lantai, anda perlu meletakkan sejumlah besar wang, terutama jika anda membeli jubin berkualiti tinggi mahal, dan bukan pemalsuan Cina murah.
 • Tile adalah bahan yang agak rumit. Dan jika dengan linoleum bukan sahaja pembina baru akan mengatasi, tetapi juga orang yang jauh dari kerja-kerja pembaikan, maka hanya ahli jubin yang mahir dapat meletakkan jubin yang berkualiti. Pemasangan ubin adalah kerja yang rumit dan susah payah, dan jika anda mahu ia diletakkan dengan indah, anda perlu membayar bukan sahaja untuk jubin itu sendiri, tetapi juga untuk kerja pakar.
 • Grout dengan cepat kehilangan penampilannya. Jika jubin mengekalkan penampilan yang menarik selama beberapa dekad, maka grout untuk sendi intertitik akan rosak dengan cepat. Oleh itu, gunakan grout lebih gelap, dan pilih cara khas untuk penjagaan lapisan intertile. Semburan Cemerlang SILIT BANG untuk penjagaan jubin. Ia menghilangkan acuan dan semua jenis kotoran. Ia perlu disembur ke jubin dan jahitan, dibiarkan selama 10 minit dan bilas dengan air.
 • Bahaya kecederaan. Jika anak yang cerah berjalan di dapur jatuh di lantai linoleum, ia tidak akan menyakiti sama seperti jatuh di lantai berjubin. Di samping itu, jubin di mana air dituang menjadi sangat licin. Tetapi kebanyakan pengeluar telah memberi perhatian kepada ini, dan untuk menyelesaikan masalah itu, buat jubin dengan salutan pelepasan khas. Terima kasih kepadanya, anda boleh berasa yakin walaupun di atas lantai basah.

Tile adalah bahan yang cantik dan tahan haus

Yang lebih baik – jubin atau linoleum: kita membuat kesimpulan

Merumuskan semua perkara di atas, boleh diingatkan bahawa kedua-dua bahan ini sesuai untuk gaya di dapur. Walau bagaimanapun, linoleum, mungkin, akan gagal dengan cepat, kerana sebarang kejatuhan objek berat dan tajam, yang digunakan di dapur berlimpah, boleh menyebabkan kerosakannya. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai tempat. Sandwic, jus tumpah, kopi atau minyak panas boleh meninggalkan kesan.

Tile – bahan penamat, yang sesuai untuk dapur, jika anda tidak mengambil kira kerumitannya. Walaupun, jika anda pergi ke kasut rumah, anda tidak peduli. Perkara utama ialah membeli jubin dengan permukaan matte, kerana glossy boleh menyebabkan kecederaan.

Gabungan jubin dan linoleum di lantai di dapur

Oleh itu, jubin itu lebih kuat, lebih dipercayai dan tahan lama daripada linoleum. Tetapi ini tidak bermakna bahawa linoleum di dapur tidak boleh digunakan. Hanya perlu berhati-hati dengan salutan ini. Dan anda juga boleh menggabungkan kedua-dua bahan ini, meletakkan jubin yang kuat di kawasan kerja, dan linoleum di ruang makan, menyenangkan untuk disentuh.

decor

Leave a comment