Apa yang baik adalah lantai gabus di dapur: kelebihan salutan eko

Apa yang baik adalah lantai gabus di dapur: kelebihan salutan eko

Cork lantai di dapur menggabungkan praktikal, mesra alam, kecantikan dan ketahanan, tetapi keseronokan tidak murah. Cork adalah bahan semulajadi yang mempunyai banyak kelebihan berbanding jenis lantai lain. Lantai di dapur gabus tidak elektrik, habuk tidak berkumpul, tidak proses yg menyebabkan perbusukan bersetuju dengan tikus dan serangga lain, mereka tidak membentuk acuan, mereka tidak takut lemak dan kelembapan, tidak menyerap bau, tidak mengeluarkan bahan berbahaya dan tidak menyokong pembakaran. Di samping itu, kerana kemampuannya gabus untuk memulihkan bentuknya, ia tidak kekal dalam nama samaran dan calar.

Lantai gabus - perincian dalaman yang baik dalam apa jua gaya

Lantai gabus sesuai dengan lancar ke pedalaman, dihiasi dengan gaya apa pun

Kelebihan lantai gabus untuk dapur

Ciri-ciri prestasi unik membolehkan anda berani menggunakan gabus semulajadi di mana-mana ruang hidup, termasuk dapur dan bilik mandi. tekstur eksklusif, warna yang kaya, dengan campuran harmoni batu, kaca, kayu, jubin seramik, logam dan tekstil memberi bolong uji kaji reka bentuk, membolehkan plug organik dimuatkan ke dalam mana-mana bahagian, mengisi dengan kehangatan dan keselesaan. Oleh kerana keanjalan yang tinggi, daya tahan dan boleh menyerap hentakan unik, lantai gabus mencipta kesan musim bunga cahaya di jalan, yang merupakan kesan yang sangat berfaedah pada kesihatan sendi dan seluruh sistem otot. Ciri-ciri penebat haba bahan bantuan membantu mengekalkan iklim mikro yang selesa di dalam bilik.

struktur tiub selular menyerupai sarang lebah terdiri daripada sejumlah besar sel-sel kecil diisi dengan jumlah yang kecil gas dan kedap air dipisahkan oleh sarung fleksibel. Ia adalah struktur yang unik ini mengurniakan sifat penyumbat menghairankan: keanjalan, air dan kalis bunyi, ringan, rintangan haus, inertness kimia, ketahanan, penebat haba dan kemudahbakaran rendah. Dengan penjagaan yang betul walaupun selepas 20 tahun, lantai gabus di dapur anda akan kelihatan seperti baru!

Menggunakan penutup gabus untuk zon bilik

Banyak variasi warna penutup gabus membenarkan penggunaannya dengan berkesan untuk zoning premis

Tekstur yang unik dan kekayaan palet warna

Lantai gabus secara beransur-ansur berbeza dari jenis lantai bukan sahaja dengan ciri-ciri prestasi yang unik, tetapi juga dengan ciri-ciri hiasan yang luas. Tekstur gabus boleh berkisar dari halus ke marmer seperti mentega. Skim warna semulajadi termasuk warna hangat yang menyenangkan dari coklat, kuning dan oker. Mencergaskan bahagian dalam dapur akan membantu gabus warna dan pelbagai kemasukan berwarna-warni. Teknologi moden membenarkan pengeluar untuk membuat pakej foto gabus yang meniru warna dan tekstur spesies pokok pokok, batu, marmar, kerikil, pasir. Bergantung pada saiz panel dan cara meletakkan, lantai dapur dengan salutan gabus di bawah pencahayaan yang berlainan akan kelihatan berbeza. Cork adalah bahan di luar gaya dan masa, jadi pereka sering menggunakannya untuk mewujudkan keseimbangan antara klasik dan avant garde. Pereka suka gabus dan keserasiannya dengan bahan penamat lain. Yang paling menguntungkan ia digabungkan dengan kayu, batu, buluh dan rami. Digabungkan dengan tekstil berskala besar, serta perabot tenusu dan warna putih yang mendidih, gabus berwarna putih yang sangat putih kelihatan sangat indah. Kemungkinan penggunaan asal lantai gabus dalam reka bentuk dapur, pilihan untuk menggabungkan tekstur dan warnanya hanya terhad oleh imaginasi pereka.

Warna dan warna lantai gabus untuk pelaksanaan idea reka bentuk

Pereka sangat menghargai bukan sahaja ciri-ciri teknikal lantai gabus, tetapi juga ciri-ciri hiasan mereka, khususnya, warna-warna yang sangat menyenangkan dan nuansa

Kualiti dan mesra alam untuk suasana yang sihat dan emosi

Penggunaan gabus adalah peluang terbaik untuk membuat penutup lantai yang dapat dipercaya untuk dapur tanpa menggunakan bahan kimia berbahaya. Untuk menutup lantai menggunakan ketebalan jubin gabus dari 3 hingga 8 mm. Semakin tebal jubin, semakin tahan lama meliputi lantai. Seperti parket kayu, parket gabus boleh dengan mudah dikemas kini dengan mengisar dan menggilap permukaan. Untuk keping individu kulit kayu gabus bertukar lantai gabus, kulit kayu potongan kecil, dimasukkan ke dalam ketuhar dan ditekan. Pada masa yang sama ia mula menonjol dari suberin gabus – bahan sel semula jadi, impregnating dan gluing semua serpihan, menjadikan mereka menjadi satu papan gabus. lapisan gabus terdiri daripada sinter – gabus, lapisan resin kayu dan habuk, satu lagi lapisan lapisan sinter dan venir bahagian hiasan kayu semula jadi atau gabus sendiri beberapa kali lacquered atau vinil. Beberapa pengeluar yang tidak bertanggungjawab menggunakan ubat pengawetan dan bukannya formaldehid semula jadi dan resin poliuretana. Apabila ia datang kepada produk yang berkualiti tinggi dan memenuhi keperluan tertinggi untuk keselamatan dan prestasi alam sekitar, kerana pelekat bahan-bahan yang akan digunakan semata-mata bahan-bahan semula jadi – resin semula jadi, termasuk resin gabus. Ia juga perlu dielakkan lapisan gabus lantai bahan sintetik seperti damar akrilik dan polyvinyl klorida, kerana mereka mengurangkan kualiti yang positif dibentangkan sifat gabus semula jadi, walaupun dengan ketara memanjangkan hayat parket.

Cara bukan tradisional meletakkan penutup gabus

Sekiranya dikehendaki, anda boleh meningkatkan hiasan lapisan gabus dengan menggunakan cara-cara tradisional yang tidak tradisional

Pelekat atau “terapung” lantai gabus di dapur

Tekstur lantai gabus sebagai elemen hiasan

Tekstur khas dan unik lantai gabus itu sendiri boleh melakukan fungsi hiasan

 Penutup lantai gabus boleh dibahagikan kepada dua jenis utama:

  • Pelekat

Parket gabus pelekat dihasilkan dalam bentuk slabs kecil 2,3,4 dan 6 mm tebal dengan asas khas. Ia lebih mahal daripada terapung kerana ketahanannya yang lebih lama. Gentian gabus pelekat adalah dua jenis: padat (lacquered) dan tidak dikompilasi. Jubin terkedap tidak memerlukan pemprosesan tambahan. Ia sedia untuk digunakan sebaik sahaja pemasangan. Penutup lantai dari jubin gabus yang tidak dikomputer sebelum membuat pentauliahan memerlukan pemprosesan tambahan dengan varnis, minyak atau lilin.

  • “Terapung”

Ini adalah jenis khas parket gabus. Tidak seperti teknologi konvensional, ubin gabus tidak dilekatkan ke lantai. Menggunakan sistem pengunci yang unik membolehkan anda menyambungkan pinggan antara satu sama lain tanpa menggunakan gam. Apabila bergerak, lantai sedemikian boleh dengan mudah dimatikan dan dibawa bersama anda ke lokasi baru.

Oleh kerana parket “terapung” lebih sensitif terhadap perubahan suhu dan pendedahan kelembapan yang kuat, lebih baik memohon gabus untuk lantai dapur.

Pencahayaan akan memperkenalkan ciri-ciri hiasan baru di lantai gabus

Pencahayaan, dipasang mengambil kira ciri-ciri bahan penamat dapur, akan membolehkan untuk menyerahkan penutup gabus dalam cahaya baru

 Cork meletakkan langkah demi langkah

  • Pemilihan gam untuk meletakkan parket gabus

Oleh kerana gabus mempunyai ciri-ciri yang serupa dengan linoleum, jika bahagian belakang jubin tidak dirawat dengan sebatian buatan, anda boleh menggunakan bahan yang sama dengan selamat ketika meletakkan linoleum. Terutama baik untuk meletakkan parket gabus adalah gam penyebaran yang sesuai.

  • Penyediaan substrat untuk lantai gabus

Parket cork sempurna terletak di mana-mana permukaan licin, sebelum dibersihkan dari habuk, kelembapan, gris dan cat. Permukaannya hendaklah rata dan licin. Permukaan dengan penyerapan yang kuat mesti terlebih dahulu menggunakan, sebagai contoh, gam penyebaran yang tersebar air. Sebelum meneruskan peletakan parket, primer harus kering sepenuhnya. Lantai di dapur dengan kayu, linoleum, permaidani atau penutup dari sebarang bahan sintetik lain tidak sesuai untuk asas parket. Lapisan yang tidak sesuai harus dikeluarkan atau ditutup dengan papan serpihan.

Reka bentuk semulajadi kayu gabus akan menjadi hiasan lantai

Reka bentuk semulajadi kayu gabus itu sendiri sangat menarik dan boleh menghiasi lantai apa pun

  • Rawatan lantai gabus di dapur selepas meletakkan

Seperti yang dinyatakan di atas, dalam rawatan permukaan tambahan, lantai gabus dari jubin yang tidak dikomputer diperlukan. Terdapat dua cara utama untuk merawat salutan dari gabus: salutan lilin atau minyak dan salutan dengan varnis.

  • Salutan gabus dengan lilin atau minyak

Cara optimum memproses permukaan dari gabus asli, yang membolehkan untuk mengekalkan semua ciri-ciri bahan semula jadi. Sebelum memohon lilin atau minyak, adalah wajar untuk memancarkan permukaan, memaraskannya dengan resin semulajadi. Meremehkan diikuti oleh permukaan lembap. 15 minit selepas rawatan lantai dengan resin semulajadi, resin yang berlebihan hendaklah dikeluarkan dengan kain. Selepas primer telah kering sepenuhnya, anda boleh memulakan rawatan permukaan dengan lilin atau minyak. Pemprosesan halus seperti bahan dengan bahan semulajadi membolehkan untuk mengekalkan struktur semulajadi gabus, untuk memberikan permukaan cahaya bersinar, untuk melindungi dari kotoran dan untuk memastikan penjagaan yang mudah di lantai gabus di dapur.

Perlindungan gabus tidak hanya cantik, tetapi juga tahan lama

Apabila memerhatikan kaedah operasi yang mudah, tutup gabus tidak hanya akan menjadi kecantikan, tetapi juga ketahanan

  • Lapisan gabus permukaan dengan varnis

Rawatan permukaan kerja dengan lapisan pernis maksimum melindungi lantai gabus, terutama di dapur, dari pencemaran dan memudahkan penyelenggaraannya. Walaupun salutan lacquer mengekalkan rasa lantai gabus, varnis menutup liang-liang dalam bahan dan menghilangkan ciri-ciri semulajadi yang positif. Pilihan para lacquers hari ini sangat luas. Yang paling selamat dan tidak berbahaya dianggap sebagai varnis penyebaran air.

Penjagaan lantai gabus

Warna semulajadi parket gabus akan dimuatkan dalam pelbagai warna

Warna semulajadi parket gabus yang harmonis digabungkan dengan warna-warna yang terang dan kontras dari perabot dapur

Dengan penjagaan optimum yang meliputi lantai gabus semula jadi air sedikit panas cukup dengan tambahan sedikit sabun lembut. Memanjangkan hayat lantai gabus di dapur untuk membantu sebatian menggilap khas yang terbentuk di permukaan filem pelindung dan memberikan tiub bersinar yang indah. Membawa kembali bersinar kedua-dua lacquered dan disalut dengan lilin atau permukaan minyak akan lantai lilin. Terlalu permukaan tercemar pertama dibersihkan dan digilap kertas pasir bijirin halus dan kemudian disalut dengan lilin, minyak atau varnis.

Pemimpin pasaran

gabus diekstrak daripada kulit kayu oak gabus, yang tumbuh terutamanya di selatan-timur Mediterranean: Sepanyol, Portugal, Algeria, Maghribi. Lebih daripada 50% bahan mentah berasal dari Portugal. Cork oak adalah pokok malar hijau, mencapai ketinggian 10-12 m dan lebar 1 m. Kulit diambil dari pokok-pokok yang telah mencapai umur 20 tahun. Korteks baru tumbuh selama 9-11 tahun. Pokok ini mempunyai jangka hayat sebanyak 250 hingga 350 tahun. Cork adalah bahan mentah yang diperbaharui semulajadi yang berharga. Digunakan terutamanya untuk pembuatan penutup lantai, bahan penebat dan botol. Di bawah pengaruh tekanan dan suhu yang tinggi dimampatkan cip gabus serbuk ke dalam blok, yang kemudiannya menghasilkan papan gabus. Jika proses mendesak tidak bahan-bahan sintetik berkenaan kepada pengguna akan turun 100% bahan -natural yang memenuhi piawaian alam sekitar tertinggi. Penggunaan gabus juga tidak menimbulkan bahaya kepada alam sekitar. Terkenal pengeluar aras gabus, yang dibentangkan di pasaran Rusia: Wicanders, Ibercork, Corksribas, Baumtex, Valerio, MJO, Bertran Cork, Roda, Primacork, Arescork, DECOSA.

Memilih corak gabus

Tuan yang berpengalaman akan memilih corak penutup untuk membentangkan tekstur dan warna dalam cahaya yang paling sesuai

Lantai gabus: pelbagai corak dan tekstur

Pelbagai tawaran yang ditawarkan di pasaran akan membolehkan projek reka bentuk yang paling berani

Warna lantai gabus ditentukan oleh skema warna pedalaman

Bergantung pada skema warna keseluruhan dapur, anda boleh memilih lantai gabus warna gelap dan terang

decor

Leave a comment