Alles over het plannen van een rechte (lineaire, enkele rij) keuken

Ontwerp van een directe keuken

Directe keuken is de meest universele en compacte, maar tegelijkertijd erg oncomfortabel vanuit het oogpunt van ergonomie.

 • Het feit is dat met een lineaire lay-out van Cooking moet je een veel onnodige bewegingen langs het fornuis, koelkast en een spoelbak, dus – verspilling van tijd en inspanning. En als het een korte lengte van de headset (tot 2,5 m) is, is het ongemak niet zo groot, dan in een ruimere keuken – zeer merkbaar.

Dat is de reden waarom een ​​rechte lijn van de keuken mogelijk is om werkpunten (een plaat, een gootsteen en een koelkast) te breken en te rangschikken volgens het principe van een driehoek. En toch is lineaire planning in veel gevallen de optimale oplossing:

 • voor smal of kleine keuken gebied tot 7 vierkante meter. m;
Lineaire lay-out van een kleine keuken

In zeer kleine keukens is een lineaire lay-out de enige mogelijke optie

 • voor keuken-studio, keuken-woonkamer of keuken, hal;
 • Keuken-hall
 • Keuken-hall
Directe woonkeuken met ontbijtbar

Woonkeuken met een eenpersoonsbedindeling en een ontbijtbar

 • Voor degenen die zelden koken, voor vrijgezellen of gezinnen zonder kinderen;
 • In het geval de keuken, hoewel niet klein, maar in de eerste plaats de roominess van de eetkamer, in plaats van het werkgebied. Een lay-out met één rij zal ook helpen als je naast de eetkamer en de headset die je nodig hebt zithoek met een bank;
 • Grote rechte keuken
 • Grote rechte keuken
 • Grote rechte keuken
 • Wanneer de keuken complexe kenmerken heeft: nissen, richels (zie onderstaande foto), bijgesneden hoeken, oncomfortabel geplaatste ramen / deuren.
 • Keuken met een complexe lay-out en een directe suite
 • Keuken met een complexe lay-out en een directe suite
 • Keuken met een complexe lay-out en een directe suite

De eenrijige keuken heeft zijn voordelen:

 • Compactheid, en daarmee de mogelijkheid om een ​​grote tafel in de keuken te plaatsen, een bank voor rust, een tafeleiland, bar tellers;
 • Eenvoud van ontwerpen;
 • Geen hoeken die de ontwerpkosten van de headset ingewikkelder maken en verhogen (het is niet nodig om hun apparatuur te overwegen met intrekbare systemen of carrousels);
 • De mogelijkheid om het tafelblad naadloos en opgeruimd te maken.

In dit artikel zullen we u vertellen hoe u een directe keuken op de beste manier kunt plannen, zodat deze praktisch en functioneel blijkt te zijn, ondanks de regel van de “werkdriehoek”. En hier vindt u 70 foto’s van interieurs van grote en kleine keukens met een lineaire lay-out voor de selectie van interessante ontwerpideeën.

14 ideeën voor het plannen van een lineaire keuken

1. Ideaal gezien, zouden de gootsteen en het werkoppervlak tussen de fornuis en de koelkast moeten zijn

U beperkt dus het aantal extra runs met producten die bij de hand zijn tot een minimum, en de keuken wordt het gemakkelijkst. De reeks acties ziet er als volgt uit: u haalt de producten uit de koelkast, legt ze op het werkoppervlak en wast en snijdt vervolgens. Ga verder van het werkvlak naar de plaat. Na het bereiden van de schaal, gebruik het werkblad als een uitgiftetafel en plaats vervolgens alle vuile vaat in de gootsteen of PMM.

Lineaire keukenindeling

Juiste lineaire lay-out van de keuken

Lineaire keukenindeling

Woonkeuken met één kamer

Interieur van een keuken-woonkamer met een eenpersoonskamer

 • Als de keukenset een lengte heeft van maximaal 2,5 m, dan zal de plaatsing van de gootsteen in het midden niet moeilijk zijn en geen uitbreiding van de communicatie vereisen;
 • Als de keuken langer is dan 2,5 m, moeten de leidingen van de gootsteen naar de riser worden getrokken. In dit geval moet de afvoerpijp worden geïnstalleerd in een hoek van enkele centimeters per meter lengte.

En nog een nuance. Als u de koelkast apart van het keukenmeubilair plaatst, is het aan te raden deze zo dicht mogelijk bij de gootsteen te plaatsen.

 • De minimaal toegestane afstand van de spoelbak tot de koelkast is 40 cm.

En wat te doen als de koelkast alleen naast de kachel kan worden geplaatst? In dit geval is het belangrijkste om de ruimte tussen de apparatuur ten minste 20 cm te houden, anders wordt de koelkast van de plaat verwarmd en zal deze snel falen.

Directe keuken in Chroesjtsjov

Ontwerp van een directe keuken in Chroesjtsjov

Zie het materiaal voor meer informatie: De koelkast in de keuken lokaliseren

2. Afhankelijk van de grootte van de keuken, moet de afstand tussen de gootsteen en de kachel minstens 40 cm en niet meer dan 180 cm zijn

In dit geval, in gedachten houden dat als geplaatst tussen de gootsteen en fornuis werkvlak, moet de lengte ten minste 60 cm, en het is beter – (. Zie foto hieronder) 90 cm. Een afstand van meer dan 90 cm maakt de keuken minder comfortabel.

Een kleine rechte keuken in Chroesjtsjov

Ontwerp van een kleine, rechte keuken in Chroesjtsjov

3. Combineer de headset met de vensterbank

Vaak, zelfs in kleine keukens in Chroesjtsjov, kan een lineaire lay-out worden omgezet in een hoekopmaak, als u er een vensterbank aan vastmaakt. U kunt dus het werkoppervlak vergroten en extra opslagruimte creëren. Hier is een selectie van foto’s van directe keukens met een ingebouwde vensterbank.

Lineaire keuken met aangebouwde vensterbank

Wassen onder het raam in een kleine keuken

Dorpel in een kleine keuken in Chroesjtsjov

Sill-counter in de keuken in Chroesjtsjov

Directe keuken met aangebouwde vensterbank

Ook kan de vensterbank worden veranderd in een toog en zelfs volledig worden vervangen door een eettafel (zie voor meer informatie het artikel: Alles over de planning en opstelling van een vensterbank in de keuken).

Directe keuken met vensterbank

Directe keuken met vensterbank

4. Lijn een lange headset uit

Om het aantal opslaglocaties te vergroten, ontwerpt u uw headset met een extra bovenste laag (of zelfs twee lagen). Daar kunt u dingen opslaan die u niet vaak gebruikt en / of het luchtkanaal verbergen.

Keuken met extra bed

5. Plaats de laden in de sokkel

Als de keuken klein is, moet zelfs de basis opzij worden gelegd voor opslag, met daarin een paar uittrekbare dozen. Ze zijn erg handig om bakplaten, deegrollen, bakvormen, textiel en andere kleine voorwerpen op te slaan.

 • Dozen in de gootsteen
 • Dozen in de gootsteen
 • Dozen in de gootsteen
 • Dozen in de gootsteen

6. Het is wenselijk dat de onderste laag van de directe keuken voornamelijk uit laden bestaat, niet uit kasten met deuren

Dan hoef je niet te vaak voorover te buigen en te gaan zitten om dingen uit de verste hoeken te krijgen – alle inhoud van de doos komt in zicht.

Laden in de keuken

7. Vergeet bij het plaatsen van een bord of gootsteen in een hoek de aangrenzende muur niet met een schort te beschermen

Het ziet er ongeveer uit in dit voorbeeld.

Schort in rechte keuken

8. Installeer hangende kasten of planken boven de eettafel om het aantal opslaglocaties te vergroten

En dat de keuken niet rommelig lijkt, decoreer het interieur vooral in lichte kleuren.

Smalle keuken met een lineaire lay-out

9. De comfortabele afstand tussen de keuken en de eettafel is 120 cm

In zeer kleine keukens is een afstand van 100 cm echter toegestaan.

Keuken met een lineaire lay-out

Keuken met een lineaire lay-out

10. Kies de techniek van de verkleinde maten

Om alles wat u nodig heeft in een kleine, rechte keuken te passen en kostbare centimeters te besparen, selecteert u een smal huishoudelijk apparaat, bijvoorbeeld:

 • Vaatwasserbreedte 40-45 cm, in plaats van de standaard 55-60 cm. Dit model is geschikt voor een gezin van maximaal drie personen;
 • Koelkast breedte 55 cm – het bespaart minstens 5 cm ruimte, maar verliest praktisch niet aan capaciteit vanwege de toegenomen hoogte van de camera;
 • Koelkast met een klein volume camera, bijvoorbeeld 120 liter zoals op de onderstaande foto – kunt u een oven over u heen bouwen;

Ingebouwde minikoelkast in het interieur van de keuken

 • Een bord met 2-3 kookplaten. Voor een gezin van 5 personen is een bord met drie branders voldoende, en voor kleine gezinnen, bachelors en stoom zijn ook mini-cookers voor 2 branders geschikt;
 • De oven is 45 cm breed en zelfs met de ingebouwde magnetronfunctie.

11. Als het gebied het toelaat, vul dan de directe keuken aan met een eiland of schiereiland

Als u een kookoppervlak op het schiereiland / eiland bouwt, werkt de ‘werkdriehoek’ en wordt de keuken zeer comfortabel. Met betrekking tot de kap, kunt u voor een stadsappartement boven het eiland / schiereiland het recirculatietype van de kap laten vallen.

Directe keuken met een schiereiland met een fornuis

Eenrijige keukenopstelling met een schiereiland met een fornuis

Echter, het eiland / schiereiland zelfs zonder platen / wassen kan doen op een rij keuken meer comfortabel en functioneel: het kan een rol spelen en de snijtafel, en de bar te spelen, zal extra opslagruimte van de ruimte in zones te creëren en af ​​te bakenen, bijvoorbeeld, werken en eetgedeelte of op keuken en woonkamer.

Directe keuken met eiland

 • Tussen de headset en het eiland / schiereiland is noodzakelijk om een ​​afstand van minstens 1 meter te houden, of bewegen rond de keuken en open de onderste laden / kasten zal ongemakkelijk.
 • Als er niet zoveel plaatsen in de keuken zijn (keuken-woonkamer of keukenstudio), zou het eiland de voorkeur moeten geven aan een compacter schiereiland dat met één uiteinde tegen de muur rust. Rond het eiland zijn echter vanuit alle richtingen brede doorgangen nodig.
Directe keuken met een schiereiland

Interieur van een kleine, rechte keuken met een schiereiland

12. Gebruik een mobiele trolley of tafel

Als de keuken te klein is om een ​​eiland of schiereiland te huisvesten, gebruik dan een mobiele trolley. Ondanks zijn compactheid is hij zeer ruim en kan hij worden gebruikt als een extra draagbare “locker”, en als een werkoppervlak (als het een carttafel is).

 • Verrijdbaar opbergwagentje
  Ikea mobiele opslag trolley
 • Verrijdbaar opbergwagentje
  Ikea mobiele opslag trolley

Mobiele werktafel

Mobiele werktafel

Mobiele werktafel

13. Gevels in de toon van de muren creëren de illusie van onzichtbaarheid

Keukenmeubels alsof ze zijn samengevoegd met de muur en visueel minder omslachtig worden. Een andere manier om een ​​kleine keuken te “ontladen” is om de gevels van de koptelefoon wit op te pikken, misschien met een glanzend oppervlak of glazen inzetstukken.

 • Witte rechte keuken
  Witte rechte keuken
 • Witte rechte keuken
  Witte rechte keuken
 • Witte rechte keuken
  Witte rechte keuken

14. In een grote keuken kan een directe set worden aangevuld met een blok kasten – etuis

Naast legborden voor opslag kunt u in dergelijke gevallen een koelkast, oven, magnetron, wasmachine bouwen.

Lineaire lay-out van een grote keuken

Blokkeer met kleine kasten - etuis

Directe keuken met kleine kasten

decor

Leave a comment