10 petua untuk membantu menghias dapur dengan lukisan

10 petua untuk membantu menghias dapur dengan lukisan

lukisan di pedalaman dapur

Salah satu cara yang paling mudah untuk membuat dapur adalah untuk menghiasi dinding dengan lukisan. Dalam bahan ini, kami akan memberitahu anda cara memilihnya dengan betul, membuat komposisi dan menggantungnya dengan 10 petua dan 30 contoh-contoh foto.

Tip 1. Apabila menyusun komposisi dari gambar, ingat keseimbangan

Memilih gambar untuk komposisi dinding, cuba mengikuti prinsip keseimbangan. Sebagai contoh, meletakkan imej yang besar dan terang di bahagian atas kumpulan, anda harus menggantung lukisan (atau beberapa gambar) skala yang sama di bawah.

Komposisi lukisan di bahagian dalam dapur

Petua 2. Pilih gambar yang sepadan dengan skim gaya dan warna dalaman

Plot anda boleh memilih mana-mana yang berdekatan dengan anda dan sesuai untuk pedalaman. Sebagai contoh, untuk masakan dalam gaya Provence, cetakan botani dan ukiran antik akan sesuai, untuk masakan klasik - potret dan landskap, ditulis dalam minyak. Masakan moden, misalnya, dalam gaya Scandinavia, akan dihiasi dengan imej abstrak, seni pop, gambar hitam dan putih.

Dalam pilihan foto seterusnya adalah contoh hiasan dapur dalam gaya klasik, serta Provence dan negara.

 • Lukisan di pedalaman dapur dengan gaya klasik
 • Lukisan di pedalaman dapur dengan gaya klasik
 • Lukisan di pedalaman dapur dengan gaya klasik

Gambar-gambar botani di dapur dalam gaya Provence

Gambar-gambar botani di dapur dalam gaya Provence

Dan ini adalah contoh-contoh untuk menghias dinding dapur moden.

 • Lukisan di dalam dapur moden
 • Lukisan di dalam dapur moden
 • Lukisan di dalam dapur moden
 • Lukisan di dalam dapur moden

Dengan cara ini, di dapur gambar-gambar subjek kuliner akan kelihatan baik, tetapi mereka juga sepadan dengan gaya tertentu. Jadi untuk dapur gaya Provence, anda boleh mengambil gambar dalam gaya pengiklanan retro dari kedai roti Perancis, dan untuk pedalaman klasik, lif yang enak yang lazat lebih sesuai.

1

Bagi skema warna komposisi, kita boleh berorientasikan diri dengan nada dinding, apron, perabot (terutama yang berada di bawah gambar), permaidani, langsir dan butiran lain. Jangan lupa tentang prinsip umum keserasian warna.

Gambar terang di pedalaman dapur

Petua 3. Adalah penting bahawa dalam komposisi beberapa lukisan seseorang dapat melihat beberapa perpaduan

Apabila menyusun komposisi dari gambar atau gambar, anda boleh menggantungnya dalam sebarang pesanan. Perkara utama adalah bahawa ada semacam persamaan antara mereka. Sebagai contoh, makna, warna dan gaya gambar, warna dan reka bentuk bingkai.

Petua: Cara paling mudah untuk menggabungkan gambar ke dalam satu kumpulan adalah menggunakan bingkai yang sama dan passepartout.

Petua 4. Tentukan bentuk komposisi

Seringkali bagi serpihan dinding segiempat atau bentuk segi empat tepat, komposisi berada dalam bentuk persegi atau segiempat tepat. Susun atur pilihan ini amat sesuai di pedalaman yang dihormati, ketat atau minimalis.

 • Komposisi dalam bentuk persegi
 • Komposisi segiempat tepat pada gambar

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mencapai kesan kemudahan keadaan, lebih baik menggantung gambar dalam susunan yang kacau. Pilihan ini sesuai untuk dapur dalam gaya negara, Provence, Shebbie bergaya.

Komposisi bentuk tidak teratur

 • Untuk memilih versi terbaik lagu, anda mesti bermain dengan susunan corak susun atur di atas lantai, kemudian dipotong sekitar garisan di atas kertas, bingkai, potong, dan kemudian melampirkan template pada dinding dengan pita pelekat atau pin dalam perintah itu yang anda datang dengan. Ini akan membantu anda menggantung gambar secara tepat dan memahami bagaimana hiasan akan kelihatan di dinding.

Mengarang komposisi gambar

 • Dalam kompang persegi atau segi empat tepat, tidak perlu menggunakan gambar yang sama dalam bentuk dan saiz. Perkara utama adalah kerana susun atur yang betul membentuk angka geometri tertentu.

Petua 5. Lukisan atau komposisi lukisan sepadan dengan tembok

Semakin besar dinding, semakin besar corak atau komposisi beberapa lukisan, dan sebaliknya, untuk kawasan yang lebih kecil, lebih baik memilih hiasan dinding kecil. Bentuk tembok juga penting. Sebagai contoh, dalam kawasan segi empat tepat, imej atau kumpulan imej bentuk lentur yang lebih panjang akan kelihatan lebih baik, dan gambar persegi besar atau komposisi yang tersusun secara meluas boleh digantung di dinding lebar.

Lukisan di bahagian dalam dapur

Petua 6. Cara paling mudah untuk menghiasi dinding ialah menggantung gambar pada satu paksi menegak atau mendatar

Untuk melakukan ini, anda hanya perlu mencari pusat setiap gambar dan menggantungkannya dengan teratur. Komposisi seperti itu kelihatan rapi dan serba guna untuk dapur, kedua-dua reka bentuk klasik dan moden.

Gambar di atas meja makan

Petua 7. Hang gambar hanya di tempat yang terang, tetapi tidak di bawah cahaya matahari langsung

Bayang-bayang menyapu warna dan menghalang persepsi tentang butiran kecil gambar, maka cuba mencari di dapur seperti tempat gambar itu kelihatan jelas, tetapi tidak mendapat sinar matahari langsung.

 • Dalam bilik gelap, lebih baik untuk menggantung gambar yang lebih besar dengan pola yang jelas.
 • Jika perlu, anda boleh memasang sorotan khas di atas kanvas seperti di dalam gambar di bawah.

Lukisan bercahaya

Petua 8. Ketinggian optimum - pada paras mata

Untuk mudah melihat gambar, gambar (atau komposisi) harus digantung supaya pertengahannya adalah kira-kira di cakrawala, iaitu pada paras mata. Berikut adalah tiga petua lagi:

 • Jika anda ingin menggantung gambar pada dua atau tiga dinding, maka pastikan bahawa bahagian bawahnya berada pada tahap yang sama.

Lukisan di bahagian dalam dapur

 • Gambar-gambar kecil kelihatan lebih baik pada tahap sedikit di atas atau di bawah paras mata. Jika anda menggantung kanvas kecil terlalu tinggi, imej akan kelihatan kurang.
 • Kain yang besar harus digantung supaya tepi bawahnya sampai ke tengah dinding.

Petunjuk: di atas meja atau bar, hiasan boleh digantung hanya di bawah paras mata, tetapi jangan keterlaluan, jika tidak corak akan cepat kotor.

Gambar di atas meja makan

Petua 9. Untuk mengimbangi pedalaman dengan perabot dapur yang besar, anda boleh menggantung gambar ...

... di dinding bertentangan atau bersebelahan dengan cara berikut:

 • Pada tahap tepi atas pintu atau tingkap;
 • Pada tahap pinggir atas set dapur;
 • Pada paras garisan atas apron;
 • Anda juga boleh menggantung kanvas berwarna-warni dan besar menegak di sepanjang dinding, sebagai contoh, ia boleh menjadi gambar modular yang popular.

Majlis 10. Gambar, gambar dan poster tidak boleh digantung, tetapi meletakkan rak sempit.

Kaedah ini bagus kerana ia membolehkan anda dengan mudah mengubah hiasan dinding dalam suasana hati, tidak membuat lubang berlebihan di dinding.

Hiasan di atas rak

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

7 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map