10 fő koncepcióterv és 6 tervezési típus

Konyha elrendezése

A konyha elrendezése több, mint egy bútor és berendezés elrendezése. Ez a projekt a háztartás életének jelentős része, ezért minden felelősséggel hozzá kell járulnia. Tervezésre vonatkozó útmutatónk, valamint 80 világos fotó-példány kiválasztása segít a helyes döntések meghozatalában és a lehető leghatékonyabban gondolkodni a konyhában.

10 konyhai tervezés szabályai

Mielőtt elkezdené létrehozni egy tervet egy jövőbeli konyha számára, ismerkedjen meg az ergonómia és a biztonság alapvető szabályaival, a bútorméretek szabványával és a bevált tervezési technikákkal.

 1. A konyha tervezésénél alapuló főszabály az úgynevezett háromszög szabálya. Elmondása szerint a mosogató, a tűzhely és a hűtőszekrény nem lehet lineárisan, hanem háromszög alakú. Fontos, hogy a működési pontok egymás mellett – a parttól legfeljebb 180 cm Tehát a konyhában forgatókönyv legharmonikusabb: először eltávolítja étel a hűtőben, majd vidd be a mosogató mosni, majd az összetevőket vágott / keverni, végül. menj a tűzhelybe.
Munka háromszög a sarokkonyha belsejében

A túlzott kötőjelek, az idő és erőfeszítés költségei, a működő háromszög szabályának figyelembevételével, minimalizálva vannak

 1. A konyha megtervezése a mosóhely meghatározásával kezdődik – a felemelőtől 2,5 m-en belül kell elhelyezni. Természetesen a mosdó átrendezhető és további 2,5 m, például az ablakhoz, de egy városi lakásban ez legalább a vízcsővezeték lejtését és a szivattyú maximális beszerelését igényli. Ha tervezel konyha egy magánházban, a legjobb, ha egy mosdót helyezünk az ablak közelében – így a kulináris szebb, és jó a villamos energia megtakarításáért. A mosdó mellett mosogatógép és / vagy mosógép. Jellemzően a PMM a mosogató bal oldalán helyezkedik el, ha a felhasználó jobbkezes, és a mosogató jobb oldalán – ha balkezes.
 2. A terv következő pontja a tűzhely. A mosogatótól 40-180 cm távolságra kell elhelyezni, és természetesen közelebb kell lennie a szellőzőnyíláshoz és a gázvezetékhez, ha van ilyen. A mosogató és a tűzhely közötti időközön belül be lehet lépni a fő munkaterületre, ahol vágni és keverni a termékeket. Nos, ha hossza 90 cm – ez nem elég, és nem túl sok. A lemez másik oldalán legalább 40 cm széles résnek kell lennie – ez a biztonság szempontjából szükséges.

A kis konyha elrendezése hűtőszekrény nélkül

 • Fontos! A lemez 40 cm-nél kisebb távolságra lévő ablakának elhelyezése nem biztonságos és nem praktikus.
 1. A minimális szélessége a járatok a konyhában legyen körülbelül 120 cm. Egy ilyen „sétáló terület” háztartások mozoghat anélkül, hogy zavarnák a főzés szakács kivonat termékek a hűtőszekrényből és szekrények, töltse be a mosogatógépet. Ha a konyha kommunikál, hiszen gyakran előfordul, magánlakásokban, a folyosón kell növelni, hogy 130-150 cm. Nagyon kicsi és járhatatlan konyhák hagyjuk 1 méteres labdát.
Konyha egy magánházban

A konyha elrendezése a magánházban

 1. A hűtőszekrény inkább a mosogatóhoz közelebb kerül, mint a tűzhelyhez. Ezenkívül beépíthető a készülékbe a sütő és a mikrohullámú sütő mellett. Az akut helyhiány miatt a hűtőszekrényt egyszerűen ki lehet venni a konyhából, mondjuk a nappaliba vagy folyosóra.
Kis konyha egyenes vonalú kialakítása

A kis konyha elrendezése hűtőszekrény nélkül

 1. A konyha tervezésekor ne feledje, hogy a vetületek szinte mindig “megkerülik” a sekély szekrények és a fülkék között alkalmazkodni a dolgok tárolásához.

Sarokkonyha párkával

Szükség esetén mozgathatja az ajtókat, mozgathatja őket kicsit, vagy bővíteni / vágni. Egyébként az ajtó eltávolítható, átrendezhető vagy cserélhető / csúsztatható szerkezettel helyettesíthető.

Ajtó nyílás kifelé

Egy gázosított konyhában nem lehet eltávolítani az ajtót, de lecserélhető egy összecsukható / tolóajtóval. Meg tudod csinálni és könnyebb – csak átrendezd a zsanérokat, hogy az ajtó kinyíljon

 1. A legmegfelelőbb módja a fejhallgató tervezésének lehetőségeinek megtervezése a speciális programokban. Például egyszerű és ingyenes ütemezők, pl. A Planner5D, a SketchUP Pro vagy az on-line IKEA tervező.
 2. Annak érdekében, hogy jobban el tudják képzelni, hogy az Ön által kifejlesztett konyha elrendezése megfelelő-e, kenje fel a bútorokat és a készülékeket teljes méretben a padlón és a falakon. Tehát hibákat lát a tervben, megoldja a kételyeket vagy új ötleteket hoz létre.
 3. Ne feledje el, hogy megnyerje az extra helyet, amikor egy kis konyha tervezése a csökkentett technológiák rovására: 55 cm széles hűtőszekrény, 45 cm széles mosogatógép, valamint 35 cm mélységű mosógép.

4 méteres konyha mini-készülékekkel

 1. A konyha kialakításánál figyelembe kell venni az étkező méretét, vagyis az ergonómia szabályait:
 • Az ülés szélessége legalább 60 cm legyen, a mélység pedig legalább 40 cm legyen.
 • Az asztal szélétől a falhoz / bútorokhoz szabad helyet kell biztosítani egy széknek 80 cm hosszúságú;
 • A standard szék szélessége 50 cm, mélysége 40-43 cm, a szék karfákkal nagy szélessége – kb. 70 cm.

A tervezés típusai

A konyhai elemek 6 fajtája létezik:

 • Lineáris (egysoros);
 • L alakú (szögletes);
 • U-alakú;
 • Kétsoros (párhuzamos);
 • szigeten;
 • A félsziget.

Konyha elrendezés opciók

Nézzünk mindegyik ilyen típusú részletesebben.

Lineáris rendszer

Előnyök: A lineáris elrendezés a fülhallgatót – a legtöbb kompakt, sokoldalú, ráadásul könnyű kialakítás legalább hiánya miatt szögek – és így egyenesen áll a konyha egy kicsit olcsóbb.

hátránya: Ez az elrendezés a leginkább kellemetlen, mert sérti a “működő háromszög” szabályát.

Ideális: nagyon kicsi és keskeny konyhák (legfeljebb 2 m szélesek), walk-through konyhák, konyha stúdiók és konyha folyosók. A lineáris elrendezés is alkalmas azoknak, akik ritkán és keveset készítenek.

Lineáris konyhafelszerelés

Lineáris konyha újra tervezett fagyasztva

Nagyon kicsi, lineáris elrendezésű konyha

Egy nagyon kis konyha elrendezése

Tervezési tippek:

 • A közvetlen konyha kellemetlenségének csökkentése érdekében meg kell próbálnia tervezni, hogy a mosogató a tűzhely és a hűtő között legyen.
 • A konyha-étkező lineáris elrendezése
 • A konyha-étkező lineáris elrendezése
 • A tárolóhelyek számának növelése érdekében a vonalvezető készletet a mennyezetre kell húzni.
 • Gyakran előfordulhat, hogy egy egyenes konyhát sarokkonyhává alakítanak kombinálni egy készletet egy ablakpárkával és miután elrendezte egy mosogatót vagy egy munkafelületet, amint azt az alábbi fotó-példák mutatják.
 • Klasszikus sarokkonyha
 • Klasszikus sarokkonyha

Sill-top egy kis konyhában

További részletek az anyagban: Egyenes (egyenes, egysoros) konyhák tervezéséről

L alakú áramkör

Előnyök: Ez az elrendezés jó mindenki számára – kényelmes, sokoldalú, kompakt és ugyanakkor tágas a szög miatt. A sarokkonyhával egy étkező asztalt helyezhet el a szoba közepén.

hátránya: Az L-alakú készlet némileg bonyolultabb és drágább a tervezéshez, mert a sarok modul további felszerelést igényel – karusszel, fiókkal vagy polcon. Ha további eszközök nélkül hagyja el a sarkot, kényelmetlen lesz használni.

Ideális: Négyszögletű konyhák, kis- és közepes méretű szobák.

 • L-alakú konyhai elrendezés
  A konyha képe L alakú elrendezéssel
 • L-alakú konyhai elrendezés
  A konyha képe L alakú elrendezéssel
 • L-alakú konyhai elrendezés
  A konyha képe L alakú elrendezéssel
 • L-alakú konyhai elrendezés
  A konyha képe L alakú elrendezéssel
 • L-alakú konyhai elrendezés
  A konyha képe L alakú elrendezéssel
 • L-alakú konyhai elrendezés
  A konyha képe L alakú elrendezéssel

Tervezési tippek:

 • Egy sarokban kényelmes egy mosogató vagy tűzhely kialakítása, különösen akkor, ha a szöget nem egyenesen, hanem ferdén állítja be.
 • Beveled, akkor készítsen az egyik oldalsó fejhallgatót (lásd a fotót). Például az, amely a bejáratnál van – tehát a konyha belépése kényelmesebbé válik.
 • Corner konyha lejtős talapzattal a bejáratnál
 • Corner konyha lejtős talapzattal a bejáratnál
 • Corner konyha lejtős talapzattal a bejáratnál
 • Corner konyha lejtős talapzattal a bejáratnál

Bővebben: Hogyan tervezzük meg a tökéletes sarokkonyhát

Íme néhány kép kis konyhákról, amelyek szögletes elrendezésűek.

L-alakú kis konyha

L-alakú konyha beépített ablakpárkával

Kis sarokkonyha

Kétsoros séma

Előnyök: A két sorban lévő fülhallgató kényelmes “működő háromszöget” hoz létre és hatékonyan használ egy keskeny / hosszúkás helyiség két falát.

hátránya: Ez a megvalósítás akkor hasznos, ha a feltétel elrendezés nem túl széles és nem túl keskeny folyosón – 120-150 cm széles második hátránya -. Kevesebb biztonsági képest más típusú elrendezések, különösen, ha a kommunikáció konyhában. Ezenkívül egy két soros készlet létrehozhatja a szorító érzést.

Ideális: Kiterjedt és keskeny konyhák (2,2 m szélességűek), átjárók és használati kunyhók, amelyekben nincs étkező.

Tervezési tippek:

 • Kényelmesebb, és ami a legfontosabb, biztonságosabb, hogy a konyhát úgy tervezze meg, hogy a mosogató és a tűzhely egy sorban legyen, a másik pedig a hűtőszekrény.

Kétsoros konyhafelszerelés 8 nm. m

 • Az egyik sor jobb, ha rövidebb, mint a másik, akkor lehet találni egy helyet egy asztalnál.
 • A négyzet alakú konyha kétsoros elrendezés is lehetséges, ebben az esetben az étkezőasztal elhelyezése a középpontban, például a következő képen látható módon.

Kétsoros konyha-nappali elrendezés

Az alábbiakban párhuzamos elrendezésű konyhák belső berendezéseinek más képei láthatók.

 • Kétsoros keskeny konyha
 • Kétsoros keskeny konyha
 • Kétsoros keskeny konyha
 • Kétsoros keskeny konyha

Dupla fedélzeti konyha

Keskeny konyha kétoldalas elrendezéssel

Bővebben: Hogyan készítsünk egy kétsoros konyha-konyhát

U alakú séma

Előnyök: Ez a legmegfelelőbb lehetőség a tervezésre, amikor mindannak, amire szüksége van, szó szerint kéznél van. Három fal és sarkok használata miatt az U-alakú konyha nagyon tágas.

hátránya: Az U-alakú készlet a legkényesebb és leggyakrabban nagy területet igényel.

Ideális: Különösen alkalmas négyzet alakú helyiségekhez (2,2 m-es szélességű) és konyhai használatra tisztán haszonelvű célokra, valamint konyhabútorokhoz, ahol gyakran és sokan készülnek.

 • Bézs U alakú konyha
 • Bézs U alakú konyha
 • Bézs U alakú konyha
 • Bézs U alakú konyha
 • Bézs U alakú konyha

Fehér U alakú konyha

 • U alakú elrendezés a konyhában magánházban
  U alakú konyhafelszerelés a házban
 • U alakú elrendezés a konyhában magánházban
  U alakú konyhafelszerelés a házban

Tervezési tippek:

 • U alakú elrendezés lehetséges még egy kis konyha Hruscsovban, elegendő csak egy ablakpárkány használata.
 • U alakú konyhabútor Hruscsovban
 • U alakú konyhabútor Hruscsovban
Fehér U alakú konyha fogantyú nélkül

U-alakú kis konyha

 • Amikor egy U alakú készletet tervezünk, ne feledje, hogy a 100 cm-nél kisebb és 180 cm-nél nagyobb átjárók kényelmetlenné teszik a helyet.

Konyha-nappali, U alakú készlet

 • Az U alakú konyha belsejének vizuális megkönnyítéséhez hagyjon egy vagy két falat falra szerelhető szekrények nélkül.
 • U alakú konyha lógó szekrények nélkül
 • U alakú konyha lógó szekrények nélkül
 • U alakú konyha lógó szekrények nélkül

Bővebben: Hogyan szereljük fel az U alakú konyhát?

a sziget

Előnyök: A sziget kényelmesebb és funkcionálisabbá teszi a konyhát bármilyen elrendezésben. A sziget kényelmesen elkülönítheti a helyet, például a nappaliban és a konyhában, vagy a dolgozó és étkezőben.

Konyha-étkező a szigeten

hátránya: Még egy kis sziget is csak egy 18 négyzetméteres nagy konyhában lehetséges. m.

Ideális: Tágas konyhák és konyhák kombinálva egy nappali / étkezővel.

Mobil sziget és U alakú konyha

Fotó a konyha elrendezés mini szigeten

 • Sziget elrendezése a konyha a stalinka
  Sziget elrendezése konyha-nappali stalinka
 • Sziget elrendezése a konyha a stalinka
  Sziget elrendezése konyha-nappali stalinka
 • Sziget elrendezése a konyha a stalinka
  Sziget elrendezése konyha-nappali stalinka

Sziget a konyhában

Közvetlen konyha szigeten

Corner konyha szigeten

Tervezési tippek:

 • A sziget alakja megegyezik a helyiség alakjával.
 • Fontos, hogy az asztal-sziget környékén legalább 1 méter szélességű járatok találhatók.
 • Nos, ha a mosogató a szigetzel szemben vagy egyáltalán a szigeten helyezkedik el.
 • A főzőlap beágyazása a szigeten könnyebb, mint a mosás.

Több Konyha szigeten – a tervezés és a tervezés minden jellemzőjével

félszigeti

Előnyök: A félsziget is lehetővé teszi, hogy a konyhát kényelmesebbé és funkcionálisabbá tegye, hogy a területet zónákra ossza fel. Azonban a szigettől eltérően, sokkal kompaktabb (az egyik végződésű falhoz / bútorhoz képest).

hátránya: Mégis “sok” szabad helyet eszik.

Ideális: Közepes és nagy konyhák, konyha stúdiók és konyhák kombinálva egy nappali / étkezővel.

Egy kis konyha félszigeten

Az elrendezés egy kis konyha egy félszigeten

Lineáris konyha a félszigeten

 • Peremes sarokkonyha
  Peninsula beépített mosogatógéppel
 • Peremes sarokkonyha
  Peninsula beépített mosogatógéppel
félsziget

Beépített félsziget kandallóval

Konyha-félsziget

Tervezési tippek:

 • A félsziget egyik oldalán kényelmes felszerelni bárpult. Azok számára, akik vezetnek mobil életmódot, egy ilyen félsziget-számláló helyettesítheti a teljes méretű étkező asztalt.

Félszigetes konyha

decor

Leave a comment