Γωνιά κουζίνας με τα χέρια τους - οι πιο απλές και προσιτές ιδέες

Γωνιά κουζίνας με τα χέρια τους – οι πιο απλές και προσιτές ιδέες

Γωνιά κουζίνας με τα χέρια τους - οι πιο απλές και προσιτές ιδέες

Όλοι δεν μπορούν να καυχηθούν για μια ευρύχωρη κουζίνα, στην οποία υπάρχει χώρος για μεγάλα έπιπλα. Σε μικρούς χώρους, κάθε τετραγωνικό μέτρο έχει μεγάλη σημασία. Ιδιαίτερα αυτό ισχύει για την περιοχή του τραπεζιού όπου θέλετε να οργανώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις. Για μια τέτοια εργασία, ίσως η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε έναν μαλακό γωνιακό καναπέ, ο οποίος θα δώσει την πιο αποτελεσματική χρήση του ελεύθερου χώρου. Παρακάτω, εξετάστε μερικές αρκετά απλές επιλογές για το πώς να φτιάξετε μια κουζινούλα με τα χέρια σας. Τα σχέδια και τα διαγράμματα, σε συνδυασμό με τις βήμα-βήμα οδηγίες χρήσης, θα επιτρέψουν σε έναν ακόμη άπειρο πλοίαρχο να κατανοήσει τη διαδικασία και να εκτελέσει την εργασία χωρίς να εμπλέξει επαγγελματίες.

Μαλακή γωνία των ράφια της Ikea

Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε το ξυλουργικό, τότε ως πλαίσιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα ράφια Ikea με τις κατάλληλες διαστάσεις. Για να φτιάξετε μια τέτοια γωνιά κουζίνας χρειάζεστε τα παρακάτω υλικά:

 • ράφια Ikea με προσόψεις?
 • Πλάκα ή κόντρα πλακέ?
 • αφρός επίπλων.
 • ύφασμα ταπετσαρίας?
 • τρυπάνι?
 • ηλεκτρικό πριόνι ·
 • συρραπτικό κτιρίου.
 • βίδες με παξιμάδια.
κουζίνα

Άνεση και άνεση σε μια μικρή κουζίνα

Το σύνταγμα της Ikea

Πλατεία της Ikea Square

Τοποθέτηση και σύνδεση του πλαισίου

Κατά την επιλογή του μεγέθους του στα ράφια των καταστημάτων, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένες προδιαγραφές: το ύψος και το βάθος της μαλακό κάθισμα γωνιά στην κουζίνα στη μέση θα πρέπει να είναι 40-45 ράφια cm Εφαρμογή βολικό, επειδή μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε, όχι μόνο T-σχήμα δομή, αλλά και σε σχήμα U, εάν. για αυτό είναι η περιοχή και η διάταξη των χώρων.

Τα στοιχεία της κατασκευής συνδέονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας βίδες. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να τρυπήσετε οπές στα πλευρικά τοιχώματα της αντίστοιχης διαμέτρου. Είναι καλύτερο να τρυπάτε δύο ράφια την ίδια στιγμή, τα συσφίγετε μαζί με τους σφιγκτήρες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό λόγω ενός μάλλον μικρού εσωτερικού χώρου. Εάν το τρυπάνι δεν ταιριάζει μέσα στο ράφι, τότε η τρύπα κάτω από τη βάση τοποθετείται από έξω - ξεχωριστά σε κάθε τοίχο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε σωστές μετρήσεις για να διατηρήσετε την ευθυγράμμιση κατά τη σύνδεση των δομικών μερών.

Συμβουλές! Αν οι κοχλίες σφίγγονται υπερβολικά, είναι δυνατή η παραμόρφωση του ξύλου. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν πρόσθετα παρεμβύσματα κάτω από την κεφαλή του μπουλονιού και το παξιμάδι.

γωνία

Κάνοντας μια γωνιά γραφείου κουζίνας από τα χέρια σας

Τοποθέτηση προσόψεων και βάσεων καθισμάτων

Μετά την εγκατάσταση του πλαισίου, θα πρέπει να καθορίσετε τις προσόψεις των ράφια. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτούς, η οποία θα μειώσει σημαντικά το κόστος κατασκευής. Ωστόσο, αν θέλετε να έχετε ένα επιπλέον χώρο για την αποθήκευση των σκευών κουζίνας, τότε οι πόρτες είναι απαραίτητες.

Η βάση του καθίσματος είναι κατασκευασμένη από φύλλα από μοριοσανίδες (OSB) ή από κόντρα πλακέ με πάχος 10 mm. Η χρήση ξύλινων μοριοσανίδων ή προσανατολισμένων μοριοσανίδων είναι η φθηνότερη επιλογή. Αν και επιλέγετε υλικό, πρέπει να έχετε κατά νου ότι το κόντρα πλακέ μπορεί να υποβληθεί σε υψηλότερα φορτία και να έχει καλύτερη αντοχή στην υγρασία.

Η σανίδα κόβεται χρησιμοποιώντας ένα παζλ σύμφωνα με τις διαστάσεις της γωνίας. Μετά από αυτό, όλα τα άκρα θα πρέπει να τρίβονται με γυαλόχαρτο μεσαίου μεγέθους.

στερέωση θυρών

Στερέωση θυρών και μέτωπα και τοποθέτηση ξύλινης βάσης καθίσματος

Ταπετσαρία με μαλακό υλικό

Κάνοντας μαλακά καθίσματα για μια γωνιά στην κουζίνα είναι ίσως το πιο δύσκολο στάδιο της εργασίας. Έπιπλα αφρός πάχους 80 mm κόβεται σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο όπως το φύλλο από μοριοσανίδες (κόντρα πλακέ), και στη συνέχεια είναι κολλημένο στη βάση.

Δώστε προσοχή! Για την αξιόπιστη συγκόλληση του αφρώδους ελαστικού με ξύλινη επιφάνεια, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ειδική κόλλα. Στα εργοστάσια επίπλων χρησιμοποιείται συχνά κόλλα "88" ή "αφρό-2", τα οποία είναι καθολικές ενώσεις για την ένωση ανόμοιων υλικών.

αφρώδες ελαστικό

Συγκόλληση αφρώδους καουτσούκ

Μια μαλακή βάση πρέπει να καλύπτεται με ένα πανί, για το οποίο χρησιμοποιείται συρραπτικό κατασκευής - η απόσταση μεταξύ των συνδετήρων είναι 1-2 cm. Η πολυπλοκότητα αυτής της εργασίας εξαρτάται από το επιλεγμένο ύφασμα. Ακόμη και ένα άπειρο άτομο θα είναι σε θέση να κάνει ένα ομοιόμορφο υλικό ακόμη και με ένα πανί, αλλά σωστά το τράβηγμα ενός υφάσματος με ένα πολύπλοκο σχέδιο είναι ένα εντελώς διαφορετικό καθήκον, απαιτώντας επαγγελματικές δεξιότητες.

Το τελικό προϊόν μπορεί να μαξιλάρεται με μαξιλάρια, τα οποία επιπλέον θα λειτουργούν ως μαλακή πλάτη.

1
γωνιά κουζίνας

Κουζίνα Γωνιακό ράφι Ikea

Ένας απλός καναπές κουζίνας από έναν πίνακα επίπλων

Μια άλλη προσιτή επιλογή είναι να κάνετε μια γωνιά κουζίνας για τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας μια ασπίδα επίπλων. Για να εφαρμόσετε αυτήν την ιδέα, θα πρέπει να αγοράσετε τα παρακάτω υλικά:

 • πίνακας επίπλων (18 mm).
 • ακρυλικό χρώμα?
 • αφρώδες ελαστικό (80 mm και 20 mm).
 • ύφασμα ·
 • τρυπάνι?
 • ένα παζλ?
 • ξύλινες βίδες.

Κοπή της θωράκισης και σύνδεση μερών

Πριν προχωρήσετε στην κοπή της ασπίδας, κάντε ένα σχέδιο της γωνιάς κουζίνας με διαστάσεις που θα ικανοποιούν τα κριτήρια σας. Το σχέδιο πρέπει να αναπτυχθεί με μια τέτοια προϋπόθεση ώστε ο καναπές να μπορεί να φιλοξενήσει άνετα τουλάχιστον 3 άτομα.

Σχέδιο κουζίνας

Σχηματική σχεδίαση της γωνιάς κουζίνας

Ο ευκολότερος τρόπος για να κόψετε μια ασπίδα είναι με ένα ηλεκτρικό παζλ, αν και μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα χορτοκοπτικό χέρι. Το κύριο πράγμα είναι ότι όλα τα άκρα θα πρέπει να τοποθετούνται υπό γωνία 90 ° σε σχέση με το κύριο επίπεδο, για το οποίο το εργαλείο πρέπει να διατηρείται αυστηρά κάθετο κατά τη διάρκεια της κοπής.

Οι λεπτομέρειες της κατασκευής αλληλοσυνδέονται με βίδες αυτοεπιπεδώματος. Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός ρωγμών κατά τη διαδικασία συστροφής, πρέπει πρώτα να βιδωθεί μια βίδα κάτω από τη βίδα.

Δώστε προσοχή! Η διάμετρος του τρυπανιού πρέπει να είναι 0,5-1 mm μικρότερη από τη διάμετρο της βίδας.

συναρμολόγηση

Συναρμολόγηση του πλαισίου

Ζωγραφική σώματος

Για τη ζωγραφική στη γωνιά της κουζίνας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλκυδικό σμάλτο και ακρυλικό. Η δεύτερη επιλογή είναι προτιμότερη από την άποψη της σταθερότητας και της αντοχής του στρώματος. Επιπλέον, η ακρυλική βαφή δεν έχει οξεία οσμή, επομένως μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δωμάτιο.

Πριν από την εφαρμογή του πρώτου στρώματος σμάλτου, το σώμα πρέπει να επεξεργαστεί με ένα αστάρι για να αυξήσει την πρόσφυση της επικάλυψης βαφής και βερνικιού στην ξύλινη επιφάνεια. Συνήθως 2 στρώματα χρώματος είναι αρκετά για να πάρουν ένα ομοιόμορφο χρώμα. Παρόλο που απαιτούνται 3 στρώματα για σκοτεινούς τόνους.

βαφή και βερνίκια

Εφαρμογή βαφής

Κάνοντας μαλακά μαξιλάρια

Για ένα μαλακό μέρος, όπως και στην προηγούμενη έκδοση για να φτιάξετε μια γωνιά κουζίνας με τα χέρια σας, η καλύτερη επιλογή είναι ο αφρός επίπλων. Σε αντίθεση με υλικά όπως το sintepon ή το holofiber, τα οποία επίσης δίνουν όγκο, το αφρώδες ελαστικό έχει επίσης μια καλή πυκνότητα, οπότε είναι πιο άνετο να καθίσει σε αυτό.

Δώστε προσοχή! Για την πλάτη, αρκεί να χρησιμοποιήσετε αφρώδες λάστιχο πάχους 20 mm, ενώ για το κάθισμα χρειάζεστε ένα παχύτερο στρώμα - 80 mm.

Εάν γνωρίζετε πώς να εργαστείτε σε μια ραπτομηχανή, για μαξιλάρια αφρού από καουτσούκ μπορείτε να ράψετε αφαιρούμενα καλύμματα σε μια ελαστική ταινία ή φερμουάρ. Αυτή η προσέγγιση είναι βολική επειδή το παλιό ύφασμα μπορεί πάντα να αντικατασταθεί με ένα καινούριο, χωρίς να ασκείται μεγάλη προσπάθεια σε αυτό.

μαλακή γωνία

Μια απλή επιλογή για μια μαλακή γωνιά για μια μικρή κουζίνα

Χαριτωμένο γωνιά από ξύλινη σανίδα

Μια απλή, αλλά αρκετά χαριτωμένη γωνιά κουζίνας μπορεί να γίνει από ξύλινη σανίδα. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε:

 • ξύλινη σανίδα 100x40 mm;
 • κόντρα πλακέ ή μοριοσανίδες.
 • στρογγυλό πείρο με διάμετρο 15 mm.
 • τρυπάνι με κορώνα 15 mm.
 • ηλεκτρικό παζλ?
 • αφρώδες ελαστικό ·
 • συρραπτικό κτιρίου.
 • κόψιμο;
 • ύφασμα ταπετσαρίας?
 • κόλλα PVA;
 • λεκέ, λάκα.
γωνιακό διάγραμμα

Το σχέδιο μιας γωνιακής κουζίνας από ξύλινες σανίδες

Πριόνισμα και λείανση μερών

Σύμφωνα με ένα προκαταρκτικώς προετοιμασμένο σχέδιο, το οποίο μπορεί να συνταχθεί με πρόγραμμα υπολογιστή ή να τραβηχτεί με το χέρι σε απλό χαρτί, το χαρτόνι κόβεται σε ξεχωριστά κομμάτια. Για να δώσουμε στη γωνιά της κουζίνας πιο κομψή εμφάνιση, κόβουμε τα σγουρά στοιχεία με τα χέρια μας.

Συμβουλές! Για να επιτευχθούν λείες μορφές, οι κάμψεις μπορούν να σχεδιαστούν χρησιμοποιώντας ένα μακρύ, εύκαμπτο χάρακα.

Όλα τα εξαρτήματα εκτίθενται σε χονδρόκοκκο και φινίρισμα με γυαλόχαρτο με διαφορετική κοκκομετρία. Όπου είναι απαραίτητο, ανοίξτε τρύπες για τους πείρους, οι οποίοι κάθονται στην κόλλα PVA. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η γωνία θα συναρμολογηθεί με πείρους και κόλλα.

διασταύρωση

Η σύνδεση με βάση τους πείρους και την κόλλα θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες στην κατασκευή επίπλων

Αλάτιση και βερνίκωμα

Ως επίστρωση, αντί για σμάλτο, θα χρησιμοποιήσουμε ένα λεκέ που εμποτίζει το ξύλο, χωρίς να δημιουργηθεί ένα φιλμ που είναι χαρακτηριστικό της βαφής στην επιφάνεια. Έτσι, η δομή του δέντρου διατηρείται εντελώς, ενώ το χρώμα του μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό - από ελαφρούς τόνους "πεύκου" έως σκούρο κόκκινο χρώμα.

Δώστε προσοχή! Το λεκέ έχει την ικανότητα να αυξάνει ξυλώδη υφή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας χρώσης. Επομένως, μετά το στέγνωμα, απαιτείται επιπλέον λείανση της επιφάνειας.

Λάκκα, όπως λεκές, εφαρμόζεται σε δύο στρώσεις. Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, συνιστάται η χρήση υδατοδιαλυτού βερνικιού, ο χρόνος στεγνώματος του οποίου σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας είναι 30 λεπτά.

γωνιά κουζίνας

Η βάση της κουζίνας γωνιά μετά από κηλίδες και βερνίκωμα

Συναρμολόγηση του πλαισίου

Πριν λιπαίνετε τα άκρα με κόλλα, μαζεύουμε από τον εαυτό μας τη γωνιά της κουζίνας "σε στεγνό". Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε όλες τις οπές και το μήκος των πτερυγίων έτσι ώστε το πλαίσιο να συναρμολογείται χωρίς κενά.

Αν όλα τα άκρα και τις γωνίες τέλεια συγκλίνουν, στη συνέχεια, πραγματοποιούν τη συναρμολόγηση του πλαισίου που ήδη χρησιμοποιούν kleya.Dlya δομική ενίσχυση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το συνηθισμένο μεταλλικές γωνίες 4x4, τα οποία είναι τοποθετημένα στις εσωτερικές γωνίες.

Το κάτω μέρος των κιβωτίων είναι κατασκευασμένο από κόντρα πλακέ ή μοριοσανίδες, το οποίο απλά τοποθετείται σε γωνίες επίπλων που στερεώνονται στο κάτω μέρος του πλαισίου.

Συναρμολόγηση του σκελετού ενός γωνιακού καναπέ:

συναρμολόγηση

Συναρμολόγηση του πλαισίου

συναρμολόγηση σκελετού

Συναρμολόγηση πλαισίου γωνιακού καναπέ

Εγκατάσταση καθίσματος

Η βάση του καθίσματος κόβεται σύμφωνα με τις διαστάσεις που φαίνονται στο σχέδιο από το ίδιο φύλλο από κόντρα πλακέ ή μοριοσανίδες ως το κάτω μέρος των συρταριών Το μαλακό υλικό ραμμένο με την ακόλουθη σειρά:

 1. Από τον αφρό κόβουμε το σχήμα, το οποίο πρέπει να είναι 2-3 cm μεγαλύτερο από τη βάση κατά μήκος και πλάτος.
τοποθέτηση

Εγκατάσταση καθίσματος

 1. Κόλλα αφρού στον μοριοσανίδα.
κόλλα από αφρώδες ελαστικό

Κόλλα αφρού σε μοριοσανίδες

 1. Σφίγουμε τη σέλα με το κτύπημα, το κόβουμε περίπου κατά μήκος του περιγράμματος και το στερεώνουμε με την ίδια κόλλα.
σφίξτε το κάθισμα

Σφίξτε τη σέλα με βούρτσα

 1. Το ύφασμα ταπετσαρίας συνδέεται στη βάση με τη βοήθεια συρραπτικών.
σύσφιξης

Στερέωση ενός υφάσματος ταπετσαρίας

Ως αποτέλεσμα, αποδείχθηκε αρκετά αξιοπρεπής γωνιακός καναπές, ο οποίος μπορεί να διακοσμήσει οποιαδήποτε κουζίνα.

ξύλινη γωνία

Ξύλινη γωνία στην κουζίνα με τα χέρια τους

Η αρχική ιδέα - ένας γωνιακός καναπές από παλέτες (παλέτες)

Ο σχεδιασμός των ξύλινων παλετών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά διαφόρων ειδών είναι πολύ απλή. Ταυτόχρονα, η αξιοπιστία αυτών των στοιχείων τους επιτρέπει να χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τον προορισμό τους αλλά και για την παραγωγή αυθεντικών επίπλων.

Για πληροφορίες! Για την παραγωγή μιας παλέτας ικανής να αντέξει ένα υψηλό φορτίο, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν πριστή ξυλεία κορυφαίας ποιότητας. Επομένως, ακόμη και οι χρησιμοποιούμενες παλέτες είναι πολύ αξιόπιστες.

Φυσικά, ο γωνιακός καναπές από τις παλέτες, λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις τους, δεν θα χωρέσει σε κάθε κουζίνα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο κιόσκι, ειδικά επειδή η συναρμολόγηση της γωνίας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

σχέδιο

Σχεδίαση ξύλινης παλέτας με τυποποιημένες διαστάσεις

Επιλογή και τοποθέτηση παλετών

Κατά το πρώτο στάδιο κατασκευής γωνιακού καναπέ, θα πρέπει να επιθεωρείτε προσεκτικά κάθε δίσκο και να επιλέξετε μόνο εκείνες τις δομές που είναι απαλλαγμένες από ελαττώματα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ρωγμές και τις μεγάλες αποκοπές, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες συνέπειες κατά τη λειτουργία του καναπέ.

Με βάση τις διαστάσεις της παλέτας προβάλλεται ένας γωνιακός καναπές. Εάν το επιτρέπει η περιοχή, μπορείτε να συναρμολογήσετε μια δομή στερεών στοιχείων. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα κυκλικό ή πριόνι χειρός για να ταιριάξετε το επιθυμητό μέγεθος.

προετοιμασία παλετών

Ελέγξτε την ακεραιότητα και προετοιμάστε τις παλέτες σύμφωνα με τις απαιτούμενες διαστάσεις

Σύνδεση εξαρτημάτων

Κάντε τη δική σας γωνιά κουζίνας ή κιόσκι από παλέτες είναι πολύ απλή. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να συναρμολογήσετε έναν αρχικό σχεδιαστή από τα προετοιμασμένα μέρη και να τα στερεώσετε μαζί με βίδες.

Για να κανονίσετε το κάθισμα, πρέπει να εγκαταστήσετε τις παλέτες σε δύο σειρές. Ένα τέτοιο ύψος θα είναι αρκετό, δεδομένου ότι η κορυφή υποτίθεται ότι τοποθετεί ένα στρώμα αφρού (περίπου 100 mm) ή, για παράδειγμα, ένα παχύ στρώμα.

Για να κάνετε μια πλάτη, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε την παλέτα κάθετα και να την βιδώσετε στο κάτω μέρος της βάσης. Στην πραγματικότητα, ολοκληρώνεται η συναρμολόγηση του πλαισίου.

σχεδιασμός καναπέ

Καναπές κατασκευαστής από παλέτες

Κάνοντας μαλακά στοιχεία

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, το μαλακό μέρος της γωνίας (κάθισμα και πίσω) μπορεί να κατασκευαστεί από αφρώδες ελαστικό, το οποίο τυλίγεται με ένα πανέμορφο πανί. Δεδομένης της αρκετά μεγάλης επιφάνειας του προϊόντος στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δαπανηθούν καλά, δεδομένου ότι ο αφρός επίπλων δεν είναι φθηνή.

Για πληροφορίες! Η τιμή ενός φύλλου αφρώδους καουτσούκ μεγέθους 2000x1000x100 mm αρχίζει από 1200 ρούβλια.

Εάν χρησιμοποιείτε παλαιά στρώματα και μαξιλάρια ως μαλακά αντικείμενα, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα σοβαρά. Φυσικά, για να αγοράσει ένα ύφασμα ταπετσαρίας όλα τα ίδια είναι απαραίτητο, εντούτοις όλα τα έξοδα θα είναι ουσιαστικά χαμηλότερα.

μαλακή γωνία

Η αρχική μαλακή γωνιά από παλέτες για καλοκαιρινή κατοικία ή ιδιωτική κατοικία

Το άρθρο προτείνει τα πιο απλά και προσβάσιμα μαθήματα για να φτιάξετε μια γωνιά κουζίνας για τον εαυτό σας με τα χέρια σας. Ίσως, σε αυτά τα προϊόντα δεν υπάρχει τόσο πολύ σχεδιασμός και δεν υπάρχουν σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, ωστόσο είναι αρκετά ρεαλιστικό να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εργασία σε ένα άτομο που δεν έχει σταθερή εμπειρία στην ξυλουργική. Για πιο σοβαρά καθήκοντα υπάρχουν ειδικοί.

Βίντεο: πώς να φτιάξετε μια κουζινούλα με τα χέρια σας

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

24 + = 29

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map